A kóros kövérség kezelésére a diéta, illetve a rendszeres testmozgás az esetek 95 százalékában csak időleges eredményt ad. Világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztó, vagy más néven bariátriai műtétek különböző formái, és hazánkban is egyre több ilyen beavatkozás történik. A Semmelweis Egyetem október 7-i Bariátriai Sebészeti Konferenciájának célja, hogy szélesebb körben megismertesse ezeket a beavatkozásokat az orvostársadalommal. Magyarországon 2018 óta végeznek ilyen műtéteket, és országosan tízezerre tehető azon betegek száma, akik átestek valamilyen bariátriai beavatkozáson – mondta el dr. Szíjártó Attila. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója hozzátette, számos orvosi szakterület együttműködésére van szükség a sikeres beavatkozásokhoz, ezért is fontos, hogy a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat, amelyre jó alkalom lesz a konferencia.

A kóros kövérség a WHO állásfoglalása szerint a XXI. század epidémiája. A felnőtt magyar lakosság körében is 28-31 százalék közötti az elhízás mértéke – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Ezzel az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött Magyarország a negyedik helyen áll az elhízott nemzetek listáján, Európában pedig az első – írja honlapján a Semmelweis Egyetem.

Mivel a kóros kövérség kezelésére a diéta, illetve a rendszeres testmozgás az esetek 95 százalékában csak időleges eredményt ad, világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztó, vagy más néven bariátriai műtétek különböző formái, és hazánkban is egyre több bariátriai beavatkozás történik. A Semmelweis Egyetem október 7-i Bariátriai Sebészeti Konferenciájának célja, hogy szélesebb körben megismertesse ezeket a beavatkozásokat az orvostársadalommal.

Felejtsük el a divatdiétákat, a tartós fogyáshoz váltsunk életmódot
A gyors és könnyed fogyást ígérő diéták hatalmas hátulütője a jojó-effektus.

A bariátria a sebészet ágai közül a fiatalabbak közé tartozik, a világban tizenöt-húsz éve indult fejlődésnek, Magyarországon tíz éve kezdték el művelni. Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán 2018 óta végeznek ilyen beavatkozásokat, a hazai szabályozásnak megfelelőn szinte minden esetben önköltségi alapon. Azóta több mint háromszáz műtétet hajtottak végre.

Országosan ugyanakkor akár tízezerre tehető azon betegek száma, akik átestek valamilyen bariátriai beavatkozáson, emiatt fontos, hogy az orvosok ismerjék ezt a szakterületet, és a műtétek okozta anatómiai változásokat, esetleg szövődményeket, hiszen ennek a későbbi ellátás során, például egy sürgősségi beavatkozás esetén nagy jelentősége van – magyarázta a portálnak Szijártó Attila, a klinika igazgatója.

Kitért arra is, a konferencián számos téma szóba kerül majd, hiszen a bariátriai beavatkozásban sok szakember dolgozik együtt egy munkacsoportban: az aneszteziológus, aki ezeket a nagy rizikójú beteget altatja, a dietetikus, akinek komoly szerepe van a felkészítésben, a plasztikai sebész, aki a műtét utáni beavatkozásokat végzi, a sebész, aki magát a műtétet végzi, a pszichológus, akinek a beteg felkészítésében van kiemelt szerepe.

Merkel Keresztély, aki a klinika önkéntes segítőjeként végez bariátriai műtéteket 2018 óta, azt hangsúlyozta, hogy ez nem szépészeti beavatkozás: a kórosan elhízott emberek hosszú távú fogyásához jelen tudásunk szerint a műtét az egyetlen járható út.