Július 6-án megnyílt a Variationes – Változatok a sebészeti eszközök fejlődésére című új, időszaki kiállítás a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A tárlat változatokat mutat be a sebészeti eszközök fejlődésére és differenciálódására az elmúlt évszázadokból.

Megnyitó beszédében Prof. Dr. Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója sebészettörténeti áttekintést is nyújtó beszédében hangsúlyozta: a sebészet művészete egyedülálló forma, amely ötvözi a kézműves iparosság, a mérnöki tervezés és a művészi kreativitás minden elemét.

„Alkotni, kellően gyorsan eredményt kapni és az individualitás ezen speciális formáját nehezen lehet megtalálni az orvostudományon belül máshol” – tette hozzá.

Varga Benedek, a SOM igazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra az egyedülálló, római kori jászberényi sírleletre, amelynek sebészi eszközeit most a SOM gyűjteményének kontextusában láthatják az érdeklődők. A 19–20. századi sebészeti eszközök mellett mutatkozik meg igazán, hogy a római kori csontvágók és csontemelők felépítése és formája bizonyos eszközök esetében évezredekig szinte változatlanul fennmaradt.

A római kori leletegyüttes csak augusztus 3-ig látható, a kiállítás azonban őszig biztosan megtekinthető a múzeum nyitva tartási idejében, keddtől vasárnapig 10 és 18h között!

Fotók: Blahák Eszter (SOM)