A depresszió kezelése Szakambulanciánk profiljába tartozik.

Depresszió

Időnként minden ember szomorú. A „természetes” szomorúság a mindennapi, elkerülhetetlen veszteségekkel és frusztrációval jár együtt.

A depresszió viszont több, mint szomorúság. Ha a szomorúság, a levertség, a kedvetlenség minden ok nélkül jelentkezik, vagy a kialakulásának okához mérten irreálisan erős, ha nem múlik el, vagy újra és újra jelentkezik, akkor valószínűsíthető, hogy depresszióról van szó.

Sajnos, gyakori, hogy a depresszió nem kerül felismerésre, ill. gyakran már csak akkor figyel fel rá a környezet, ha a beteg öngyilkosságot kísérel meg. A látszólag “minden ok nélkül” öngyilkossági kísérletet elkövetők elsősorban depressziós betegek között találhatók. Ez a szomorú tény arra enged következtetni, hogy a depresszió olyan betegség, melyet ugyanolyan komolysággal és sürgősséggel kell szakellátásban részesíteni, mint más betegségeket.

Az alábbiakban a depresszió néhány jellemző tünetére szeretnénk felhívni a figyelmet:

Testi tünetek

A depressziós ember napi tevékenysége, aktivitásának mértéke csökken. Testi fáradtságot, testi gyengeséget érez, mozgása nehézkessé válik és fáradékonyabb. Egyes esetekben étvágytalanság jelentkezhet, amely jelentős, feltűnő testsúlycsökkenéshez is vezet. Másoknál ennek ellenkezője – a megnövekedett étvágy és testsúlygyarapodás is lehet jellemző. A depresszióban szenvedő ember gyakran alvászavarral is küzd: elalvási nehézségei vannak, éjszaka gyakran felébred, ami után nehezen alszik el újra. De jellemző lehet a túl sok, 10-12 óra alvás is.

A gondolkodásban fellépő változások

A beteg azt érezheti, hogy már nem tud hatékonyan tanulni, fontos dolgokat felejt el, nehezére esik a munkájára koncentrálni. Bizonyos dolgokban nehezére esik dönteni, a döntéshozatali helyzeteket kerüli. Súlyos depressziós állapotban a személy elveszítheti a valósággal való kapcsolatát, szélsőséges esetben téveszmék vagy hallucinációk is jelentkezhetnek. Az életnek nem már látja értelmét, és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok is megjelenhetnek.

Az érzelmi életben megjelenő változások

A depresszióban szenvedő ember elveszíti érdeklődését olyan tevékenységek iránt is, melyeket korábban szívesen végzett. A szexuális élet iránti érdeklődése csökken, értéktelenség érzés, reménytelenség és bűntudatérzés jelentkezhet. Ingerlékenyebb, türelmetlenebb, és gyakrabban lesz dühös is. Magányosnak érzi magát, és kilátástalannak látja helyzetét, sokszor minden ok nélkül elérzékenyül, elsírja magát.

A viselkedésben fellépő változások

A depressziós ember gondolkodása és beszéde monotonnak hat. De ennek ellenkezője is fennállhat: a személy nem tud egy helyben sokáig megmaradni, fokozottan nyugtalan (pl. kezét tördeli, haját tépkedi, arcát kaparja sebesre). A depresszióban szenvedő ember a társas élettől elzárkózik, visszavonul magányába. A teendők elvégzését (napi tisztálkodást, ház körüli teendőket, számlák befizetését) gyakran halogathatja, elhanyagolja. A depressziós, nyomott hangulat feloldásának érdekében a személy nagymértékű alkohol-, gyógyszer- vagy drog fogyasztására szokhat rá.

Kinél és hogyan alakulhat ki depresszió?

Klinikai kutatások igazolják, hogy több tényező is közrejátszhat a depresszió kialakulásában, melyek leginkább a biológiai és a pszichoszociális tényezők köré csoportosíthatók. Minél több tényező van egyszerre jelen, annál valószínűbb a depresszió kialakulása. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos tényezőt, melyek a depresszió kialakulásában játszhatnak szerepet:

Depresszió előfordulása a családban.Nehéz, traumákkal teli gyermekkor, fizikai vagy szexuális bántalmazás, a szülők korai elveszítése.

Nőknél kétszer olyan gyakori a depresszió előfordulása, mint férfiaknál. Ennek oka feltételezhetően azok a hormonális változások, melyek a menstruációs ciklussal, terhességgel, szüléssel és menopauzával hozhatók kapcsolatba. Veszteségek: egy szeretett személy elveszítése, a munkahely megszűnése vagy nyugdíjazás.

Nagyobb lelki megterhelést, stresszt jelentő élethelyzetekben, mint pl. a tartós családi, munkahelyi konfliktusok.

Súlyos testi betegségek fennállásakor vagy krónikus testi rokkantság esetén.

Pszichoaktív szerek (gyógyszerek, drogok) használata.

Amit még a depresszióról tudni érdemes

A depresszió hatékonyan gyógyítható. Azonban a gyógyulás soha nem egyik pillanatról a másikra történik.

A kezeletlen depresszió hónapokig, akár évekig is eltarthat, súlyosbodhat, és nagyobb az ismétlődő epizódok kockázata.

A depressziót időnként ismétlődő epizódok jellemezhetik. A megfelelő kezelésben nem részesült depressziós személyek 50-60%-ánál fordulhat elő egy éven belül újabb depressziós epizód.

A depresszió kezelése

Mai tudásunk szerint a depresszió pszichoterápiás és gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható. Minél előbb részesül a beteg megfelelő kezelésben, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Tudományos vizsgálatok támasztják alá a depresszió gyógyszeres és kognitív viselkedésterápiás kezelésének hatékonyságát. Ez utóbbi a visszaesések megelőzését is elősegíti.