A NICE Irányelvek a mentális betegségek korszerű ellátásához

Az Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (The National Institute for Health and Clinical Excellence, NICE), az NHS szervezete, amelynek székhelye Londonban és Manchesterben található. 1999. április 1-én alakult azzal a céllal, hogy minden ember hozzáférjen az őt megillető legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz.

Ennek érdekében a NICE fejleszti és definiálja azokat az “egészségügyi ellátási sztenderdeket”, amelyeket az emberek elvárhatnak, hogy megkapjanak. Ezek a sztenderdek jelzik, ha egy klinikai kezelés kiemelkedően hatékonynak bizonyul, költséghatékony és biztonságos, illetve ha a páciensek számára pozitív élményt jelent.

A NICE irányelvek a szakemberek munkáját illetve a páciensek tájékozódását megkönnyítendő céllal készültek. Minden témát konszenzus-konferencián hagytak jóvá a szakma kiemelt képviselői. Az irányelveket időről időre frissítik a legújabb kutatási eredmények fényében.

Hazánkban is rendkívül fontos, hogy ezek az irányelvek hozzáférhetők legyenek az egészségügyi szakemberek ill. a páciensek számára, ezért az alábbiakban röviden összefoglaltuk a leggyakoribb pszichés betegségekre vonatkozó irányelveket. Jó böngészést kívánva reméljük, hogy munkájuk során hasznosítani tudják az itt található anyagokat.

Az eredeti, részletesebb tartalom hozzáférhető a NICE honlapján: http://guidance.nice.org.uk.

Személyre szabott gyógyítás

A betegek kezelése és gondozása minden esetben az egyéni szükségleteken és preferenciákon kell hogy alapuljon. A megfelelő kommunikáció elengedhetetlen. Ennek része az evidencia alapú információról szóló tájékoztatás, hogy a személyek az információk birtokában tudjanak dönteni a kezelési lehetőségekről.

Az alábbi irányelvek elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozó szakemberek számára készültek, azonban betegként is hasznos lehet tisztában lenni a minket érintő korszerű gyógykezelési eljárásokkal és lehetőségekkel.

A depresszió kezelési irányelvei

Az önpusztító viselkedés kezelésének irányelvei

A bipoláris zavar kezelésében alkalmazható klinikai pszichológiai intervenciók alapelvei

A borderline személyiségzavar kezelésében alkalmazható klinikai pszichológiai intervenciók NICE irányelvei

A generalizált szorongás kezelési irányelvei

A pánik betegség kezelésének irányelvei

A poszttraumás stressz-betegség (PTSD) kezelésének irányelvei

A felnőttkori szociális szorongás kezelésének NICE irányelvei

A gyermekkori szociális szorongás kezelésének NICE irányelvei

A betegségszorongás kezelésének irányelvei

Az elhízás kezelésének NICE irányelvei

A fejfájások kezelésének NICE irányelvei

Az álmatlanság (insomnia) kezelésének irányelvei

A szkizofrénia kezelésében alkalmazható klinikai pszichológiai intervenciók irányelvei