Mindfulness Központ

A Klinikai Pszichológia Tanszék keretén belül 2019-ben elindult a Semmelweis Mindfulness Központ, a Youtube csatornán elérhető online segédanyagokkal a tudatos jelenlét alapú terápia oktatásához. 

Mindfulness Központ →

A Tanszék részt vesz a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (mindfulness based cognitive therapy: MBCT) oktatásában, illetve a Szakambulancián MBCT csoportok indulnak.

Tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT)

A mentális betegségek ellátásában a klinikumban a 90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében. A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

A  mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.