Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 25.
512305 Összes oltás

A Szakambulancia gyógyító tevékenysége a felnőtt pszichoterápiás ellátás és serdülőrendelés, amelyek országos szinten is hiányt pótolnak.

A Szakambulancia keretein belül egyéni- és csoportterápiák érhetők el a bizonyítékon alapuló gyógyítás szellemében: egyéni és csoportos kognitív viselkedésterápiák, szupportív, relaxációs, mindfulness alapú, metakognitív terápiák, továbbá rendszerszemléletű családterápiák.

Szakmai profilok

Szakmai profilok bemutatása: Az alábbi felnőttkori pszichés zavarok pszichoterápiás kezelése tartozik a Klinikai Pszichológia Tanszék Szakambulanciájának profiljába, ezért ilyen problémákkal küzdő páciensek jelentkezését tudjuk fogadni:

A serdülő és ifjúkorban jelentkező pszichés zavarok: szorongásos zavarok, depresszió, fejfájás, szomatizációs zavarok

A Szakambulancia profiljába nem tartozó pszichés zavarok: pszichotikus zavarok, addiktológiai kórképek, akut krízisek, személyiségzavarok, bipoláris zavar.

Az egyéni terápiás módszereket csoportos módszerek egészítik ki:

A jelentkezéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat összegyűjtöttük a gyakori kérdések (GYIK) menüpont alatt.

Szakambulanciánkra való bejelentkezéshez szakorvosi beutaló szükséges! Szakambulanciánkra kizárólag telefonon keresztül lehet bejelentkezni!

Elérhetőség

1091 Budapest, IX. Üllői út 25. I. emelet Tel: 459-1493

Betegfelvétel hétköznapokon munkaidőben (8.00-16.00 között)

Traumaközpont

A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék Szakambulanciájának ellátási profilja átalakul, 2020. október 1-től TRAUMAKÖZPONT-ként is működünk. Célunk, hogy OEP finanszírozott ambuláns ellátási lehetőséget biztosítsunk a poszttraumás stressz zavar (PTSD) diagnózissal rendelkező páciensek számára. Munkatársaink a nemzetközi (NICE) irányelvek alapján bizonyítottan hatékony pszichoterápiás módszerekben képzett klinikai szakpszichológusok és pszichoterapeuták.

A traumát a DSM-5 olyan eseményként (vagy eseménysorozatként) határozza meg, amelyben az egyén közvetlen vagy közvetett módon van kitéve tényleges vagy fenyegető halálnak, súlyos sérülésnek, vagy (szexuális) erőszaknak. A kifejezetten veszélyeztető helyzet után néhány héttel, hónappal vagy akár évekkel később jelentkező poszttraumás stressz zavar főbb tünetei: a trauma újraélése képek, hangok vagy álmok formájában, nagyfokú feszültség, szorongás, a traumával kapcsolatos gondolatok, helyzetek elkerülése, érdeklődése és társas kapcsolatok beszűkülése, stb. Gyakori az inadekvát bűntudat, az ingerlékenység, az alvásciklus felborulása stb.

Megfelelő kezelés hiányában a PTSD további következményeként depresszió, szorongás, krónikussá váló szomatikus tünetek és alvászavar, alkohol- vagy/és szerabúzus is kialakulhat.

Traumaközpontunkba szakorvosi beutalóval várjuk a poszttraumás stressz zavarral (PTSD) diagnosztizált pácienseket, ahol a NICE irányelvek által javasolt kognitív viselkedésterápiát biztosítjuk a páciensek számára. Kérjük a Kollégákat a diagnózis pontos megadására. A gyakran komorbid borderline személyiségzavar teljes (egy éves dialektikus viselkedésterápiás) kezelése meghaladja Szakambulanciánk kereteit, ezért a borderline páciensek terápiáját nem tudjuk vállalni.

 
Bejelentkezés:
  • amennyiben a pszichiáter szakorvos indokoltnak látja, szakorvosi beutalót állít ki, melyen szerepel a PTSD diagnózisa
  • bejelentkezés módja: telefonon (06-1-459-1493) vagy e-mailen (szakamb@med.semmelweis-univ.hu), kérjük, ez esetben a páciens csatolja a szakorvosi beutalóját.

Tájékoztatónk az alábbi linkről letölthető: Tájékoztató TRAUMAKÖZPONT alakulásáról