Az Adatvédelem Nemzetközi Napja minden évben január 28-a. Az Európa Tanács (ET) kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Adatvédelem Nemzetközi Napját az Európai Bizottság támogatásával. Az adatvédelem napjának fő célja, hogy az emberek érdeklődjenek az adatvédelmi ismeretek iránt, keressék a lehetőséget ezek megvitatására.

Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendelete 2018-tól közvetlenül tette kötelezővé az adatvédelmi szabályok alkalmazását valamennyi tagországban. Magyarország ezen a téren úttörő volt, már 1992-ben alkottak törvényt a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, az egészségügyben 1997 óta, általánosan pedig már 2011 óta van hatályos adatvédelmi jogi szabályozás.

A Semmelweis Egyetem mindig is elöl járt nem csak oktatásban, gyógyításban, de a betegek, hallgatók dolgozók jogainak biztosításában is, amelynek alapeleme az érintettek adatainak védelme. Annak érdekében, hogy az Egyetem folyamatosan megfeleljen az adatvédelem területén jelentkező újabb és újabb kihívásoknak, valamint megfelelő adatvédelmi rendszert működtessen, szükséges valamennyi egyetemi polgár együttműködése. Ez azonban nem jöhet létre az adatvédelem területén kiemelkedő szerepet vállaló adatvédelmi jogi szakembereknek, a szervezeti egységek vezetőinek, a feladatokat helyi szinten végző adatvédelmi felelősöknek, valamint az e tevékenységet segítő más (szervezetirányítási) informatikai, adminisztratív) szakemberek munkája nélkül.

 Ezen feladatok elvégzésének folyamatosnak és mindennapi tevékenységeinkbe beépülőnek kell lennie.

Hagyományt szeretnénk teremteni az adatvédelemhez kapcsolódó feladatok fontosságára történő figyelemfelhívással, a sok kihívást magában foglaló szakterület aktuális kérdéseinek fókuszba helyezésével és a szakterületek munkatársai részére hatékony segítségnyújtás módszereinek bevezetésével az elkövetkező években.

Dr. Pavlik Lívia sk.
kancellár

A Tájékoztatót a Jogi és Igazgatási Főigazgatóság tette közzé.

Amennyiben a legfontosabb változásokról közvetlen e-mail értesítést kér, iratkozzon fel a JIF NEWS Hírlevélre!