RS22494__ZZS9816-scrA Gyógyszerhatástani Intézet Sejttenyésztő Laboratóriumában gyógyszerek hatásmódját sejtkultúrák alkalmazásával tanulmányozzák. Nagy áteresztőképességű tesztekkel (pl. ún. ELISA olvasó alkalmazásával), nagyszámú, kis mennyiségű biológiai minta gyors vizsgálatát is meg tudják valósítani.

A Kapilláris Elektroforézis Laborban alkalmazott speciális elválasztástechnikai módszer alkalmas biológiai minták komponenseinek gyors elválasztására és mennyiségük érzékeny meghatározására.

A Farmakokinetikai Laborban különböző biológiai mátrixokból a gyógyszerek mennyiségét határozzák meg nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás módszerrel.

Az Alvásfarmakológiai Laboratóriumban állatkísérletes modellek segítségével vizsgálják egyes központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatását. A szociális interakció teszt segítségével rágcsálók szociális viselkedésének tanulmányozásán keresztül számos betegség – például szorongás, depresszió, skizofrénia és autizmus – kezelésében használatos gyógyszer hatását lehet tanulmányozni. Patkányokon végzett EEG (elektroenkefalográfiás) vizsgálatok során az agy elektromos tevékenységét regisztrálják, és elsősorban azt kutatják, hogyan változtatják meg egyes gyógyszerek az alvás szerkezetét. Az alváselemzés során az agytevékenységet rögzítő EEG jelekkel párhuzamosan az izomtevékenységet (EMG, elektromyográfia), valamint az állat mozgását is figyelemmel követik.