A Farmakognóziai Intézet Elválasztástechnikai Laboratóriumaiban gyógynövénykivonatok és növényi gyógyszerek gyógyászatilag potenciálisan értékes komponenseinek elválasztásával és azonosításával foglalkoznak, példáulRS21559_KA-20140819-IMG_7863-infuzios-labor-scr tömegspektrométerrel kapcsolt gázkromatográfiás készülék (GC-MS) segítségével illóolajok komponenseit és arányukat határozzák meg. Az igen érzékeny, kis mintaigényű és robosztus nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával kapcsolt tandem tömegspektrometria (LC-MS/MS) módszer pedig széleskörűen alkalmas a komplex folyékony minták (gyógynövények és növényi gyógyszerek kivonatai) viszonylag gyors elemzésére.

A Biotechnológia Laboratóriumban gyógynövények biotechnológiai módszerekkel tenyésztett különféle kultúráival termeltetnek gyógyászati szempontból hasznos hatóanyagokat. A tenyésztést in vitro mikroszaporítás módszerével, steril és kontrollált felvételek mellett végzik.

A Biokémiai Laboratóriumban a szervezet redox egyensúlyának fontos tényezőivel, a túlzott mennyiségben káros szabad gyökökkel kapcsolatos kutatások zajlanak. A szabadgyök-fogó kapacitás meghatározására a laboratóriumban indukált kemilumineszcencia-mérést alkalmaznak.