A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézete és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 35 munkatársának részvételével fejlesztettek új gyógyszerkészítményeket állatok számára, amelyek egy része már megkapta a forgalombahozatali engedélyt az Európai Unió több országában.

A készítmények prototípusainak fejlesztése, előállítása és vizsgálata, valamint az üzemesítésben, azaz az ipari gyártás megtervezésében való közreműködés volt a feladata a Gyógyszerészeti Intézetnek abban a projektben, amely egy állatgyógyászati készítményeket gyártó és forgalmazó cég, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. kezdeményezésére indult. A Gyógyszerészeti Intézet igazgatója, Dr. Antal István beszámolt róla, hogy az egyetemen az intenzív munkaszakasz 2013 és 2015 között zajlott. A Gyógyszerészeti Intézet és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 35 munkatársa vett részt a kutatás-fejlesztésben, aminek során öt készítményt állítottak elő különböző gyógyszerformában (szuszpenzió, oldat, paszta, tabletta); ehhez az összetétel és az előállítási technológia kidolgozására kisebb munkacsoportokat hoztak létre, akik az adott gyógyszerforma tervezésére, laboratóriumi szintű előállítására valamint minőségellenőrző vizsgálataira fókuszáltak – ismertette a folyamatot az igazgató.

Az albendazol-tartalmú féregellenes termék regisztrációja 2017-ben befejeződött és jelenleg 17 EU tagállamban kapott forgalomba hozatali engedélyt, valamint gyártása exportra is megindult. A további gyógyszerek regisztrációja pedig folyamatban van.

Dr. Zelkó Romána dékán elmondta, hogy egy termékfejlesztés rendkívül összetett és sokszereplős feladat. Szerinte ez a fajta tapasztalat a komoly fejlesztések előtt álló Gyógyszerésztudományi Kar számára a jövőre nézve is meghatározó, hiszen a létrejövő gyógyszerkutatási központtal együtt egy ilyen eredmény újabb lehetőségeket ad, és segít abban, hogy a kar, valamint az egyetem vonzóbb legyen az ipari szereplők számára. Hozzátette, hogy mindez azért is fontos, mert céljuk, hogy a megvalósuló központban zajló kutatások hosszú távon is fenntarthatóak legyenek.

Fontos megtalálni a kapcsolatot az oktatás, a kutatás és az innováció között, egy ilyen eredmény jó példa erre – mondta Dr. Antal István. A gyógyszertechnológia olyan szakterület, amelyen minden elméleti és gyakorlati tudományos ismeret célként a gyógyszerfejlesztés és előállítás, illetve az alkalmazás gyakorlatát szolgálja. Gyógyszeripari együttműködéseik közül az egyik legnagyobb kihívásnak tekinti az öt veteriner készítmény hazai partnerrel együtt végzett kidolgozását, valamint külföldi partnerrel egy Alzheimer-betegségben szenvedők számára alkalmazható nyújtott hatóanyag-leadású tabletta fejlesztését, amely 2016-ban az USA-ban az FDA részéről kapott forgalomba hozatali engedélyt. A nemrég Kiváló PhD-oktató címmel kitüntetett egyetemi docens szerint a gyógyszertechnológia területén elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatok, valamint az ipari szférában megszerzett szemlélet átadása a graduális és PhD-hallgatók számára egyaránt, akik ezzel motivációt is nyerhetnek arra, hogy az egyetemen megszerzett tudásukkal hasonló fejlesztésekben vegyenek részt.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Eredményes gyógyszerfejlesztésben vett részt a Gyógyszerészeti Intézet