Teljesen megtelt érettségi előtt álló diákokkal és szüleikkel a Hőgyes-előadó a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) nyílt napján. A hétfői tájékoztatón a karon folyó oktatásról, a gyógyszerészképzés rendszeréről, a diploma megszerzéséhez szükséges követelményekről és a gyógyszerészhallgatók későbbi karrierlehetőségeiről kaphattak információt az érdeklődő középiskolások.

Dr. Őrfi László dékánhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarországon a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán képzik a legtöbb gyógyszerészt, mely az intézmény nemzetközi szintű elismerésének is köszönhető. A GYTK a világ gyógyszerészképzésében a 150. helyet foglalja el a Quacquarelli Symonds (QS) rangsora szerint, a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) legutóbbi nemzetközi képzésterületi listája alapján pedig a 400 legjobb egyetem között foglal helyet. A képzés színvonaláról árulkodik továbbá, hogy a diplomás hallgatók néhány hét alatt képesek elhelyezkedni a munkaerőpiacon, kiemelkedő bérezéssel – emelte ki.

Dr. Budai Lívia, a Gyógyszerészeti Intézet adjunktusa előadásában áttekintette a gyógyszerészképzésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.  A képzés történetéről tartott rövid előadását követően sorra vette az ötéves képzés ideje alatt elsajátítandó alap- és szakmai tantárgyakat, majd néhány szóval jellemezte az egyes tárgyakat. Mint fogalmazott, kiemelt jelentőséggel bír a kémia, ami a gyógyszerészképzés alapja, nagyon fontos tehát, hogy a hallgatók szívesen tanulják – tette hozzá. Végezetül néhány gyakorlati információ – például a kollégiumok és a menzák – ismertetése után kitért a gyógyszerész diploma megszerzéséhez szükségesek követelményekre, részletesen beszélt a nyelvtudás és a szakmai gyakorlat jelentőségéről.

Az érdeklődő diákok és szüleik a karra való jelentkezés technikai részleteiről Kocsis Erikától, a GYTK Dékáni Hivatalának vezetőjétől kaptak útmutatást. A hivatalvezető a többi között hangsúlyozta, 2018. február 15-ig kell véglegesíteni a kizárólag elektronikus formában leadható jelentkezéseket, a kérelmeket pedig február 20-ig lehet hitelesíteni postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül. A ponthatárokat 2018. július 25-én hozzák nyilvánosságra, ami a Semmelweis Egyetem GYTK államilag finanszírozott képzése esetén minimum 380 pont, de a korábbi évek tapasztalati alapján a végleges szám a képzés népszerűsége miatt jóval magasabb szokott lenni – tette hozzá.

Fábián Márk IV. évfolyamos gyógyszerészhallgató a tudományos diákköri munkáról és a Hallgatói Önkormányzat tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket. Előadásában beszámolt a hallgatók számára elérhető tehetséggondozási programokról, a tudományos munkába való bekapcsolódásról és az egyetem nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekről is. Külön kiemelte: a karon sokat kell tanulni, elengedhetetlen a vizsgaidőszakon kívüli rendszeres készülés, de kitartó munkával teljesíthetőek a követelmények.

Az érettségi előtt álló középiskolások a nyílt nap zárásaként intézetlátogatáson vehettek részt, fiatal oktatók vezetésével végigjárták a laborokat, ahol a gyógyszerészképzést meghatározó gyakorlati órákat tartják.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Forrás: Semmelweis Hírek