Tudatos jelenlét-alapú kognitív terápiás képzés (Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT) képzés Magyarországon először (2014)

 

A  mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

A klinikumban a ’90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében.
A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

Magyarországon először, 2014 őszén lehetőség nyílt az MBCT elsajátítására az Oxford University Oxford Mindfulness Center, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék és a VIKOTE közös szervezésében indult tanfolyam keretében. Az intenzív tanfolyam a nemzetközi standardoknak megfelelően saját élményt, gyakorlati fázist és elméleti képzést is magában foglalt és a résztvevők olyan neves oktatóktól tanulhattak, mint Melanie Fennell, PhD, az Oxford Mindfulness Center kiképző terapeutája, Antonia Sumbundu, PhD, a Center for Mindfulness Copenhagen kiképző terapeutája, Dr. Perczel Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék tanszékvezetője és Fazekas Gábor MBSR tréner.

A képzés óriási jelentőségét az adja, hogy a hallgatók a  módszer kidolgozóitól, az Oxford University kutató- oktatóitól első kézből sajátíthatták el a tudatos jelenlét-alapú kognitív terápia nemzetközileg széles körben elterjedt módszerét, hazánkban először.

A korábbi (Saját élményű Tudatos jelenlét) képzésekről információ az alábbi linkeken található:

 

A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (mindfulness based cognitive therapy: MBCT) a kognitív terápiák harmadik hullámának rendkívül érdekes, meglepően hatékony új területe. Az MBCT ugyanolyan hatékony a súlyos rekurrens depresszióban a visszaesések megelőzésében, mint a farmakoterápia és ezért a NICE irányelvek is az MBCT-t jelölik meg választandó kezelési módszerként a rekurrens depresszióban. Az MBCT népszerűségét az adja, hogy nemcsak a mentális betegségekben, hanem a mindennapi élet nehézségeivel való megküzdésben is alkalmazható, mert az elvárások helyett elfogadás, ezáltal feszültségcsökkenés, pozitívabb önkép alakul ki.

A 2017. óta rendszeresen indított tanfolyam a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia kidolgozóinak (Segal, Williams és Teasdale, Oxford Mindfulness Center) képzésén alapul, leehetővé téve a szakembereknek, hogy akkreditált képzés keretében sajátítsák el a tudatos jelenlét alapú kognitív terápiát (MBCT). A korábbi években indított MBCT képzésekről további információkat az évszámra kattintva érhet el: 

Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápiás kiképző tanfolyam 2017
Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápiás kiképző tanfolyam 2018
Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápiás kiképző tanfolyam 2019
Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápiás kiképző tanfolyam 2020

Kapcsolódó cikkeket, tanulmányokat IDE kattintva olvashat.