a Semmelweis Egyetem
79 nap
-2 óra
21 perc
9 mp

A jelenleg folyó MBCT képzésről részletes információkat ITT olvashat.

Kapcsolódó cikkeket, tanulmányokat IDE kattintva olvashat.

A korábbi képzésekről további információ az alábbi linkeken található:
 

Tudatos jelenlét-alapú kognitív terápiás képzés (Mindfulness-based cognitive therapy, MBCT) képzés Magyarországon először

Magyarországon először, 2014 őszén lehetőség nyílt az MBCT elsajátítására az Oxford University Oxford Mindfulness Center, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék és a VIKOTE közös szervezésében indult tanfolyam keretében. Az intenzív tanfolyam a nemzetközi standardoknak megfelelően saját élményt, gyakorlati fázist és elméleti képzést is magában foglalt és a résztvevők olyan neves oktatóktól tanulhattak, mint Melanie Fennell, PhD, az Oxford Mindfulness Center kiképző terapeutája, Antonia Sumbundu, PhD, a Center for Mindfulness Copenhagen kiképző terapeutája, Dr. Perczel Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék tanszékvezetője és Fazekas Gábor MBSR tréner.

A  mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – olyan speciális figyelmi állapot és  tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a  figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is.

A klinikumban a ’90-es években kezdték felfedezni a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt (MBSR) a krónikus fájdalom kezelésére (Kabbat-Zinn, 1990). Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében.
A tudatos jelenlét-alapú alapú kognitív terápiát (MBCT), mely ötvözi a kognitív terápiás és mindfulness módszereket, Zindel Segal, John Teasdale és Mark Williams dolgozta ki a krónikus pszichés zavarok, súlyos rekurrens depresszió kezelésére és a visszaesések megelőzésére.

A képzés óriási jelentőségét az adja, hogy a hallgatók a  módszer kidolgozóitól, az Oxford University kutató- oktatóitól első kézből sajátíthatták el a tudatos jelenlét-alapú kognitív terápia nemzetközileg széles körben elterjedt módszerét, hazánkban először. A tervek szerint a képzés első, sajátélmény és elméleti bevezető fázisát egy második, kiképző fázis is fogja követni, ezáltal a szinte népbetegségnek tekinthető depresszió hatékony ellátása jóval nagyobb  mértékben lehetővé válik.

Barna Csilla, klinikai szakpszichológus

Az MBCT képzésről további információkat az évszámra kattintva érhet el:
2017
2018
2019

 

Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék