A Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai tudományos közleményt adtak ki, melyben javaslatokat tesznek a szamárköhögés terjedésének megelőzésére, különös figyelmet fordítva az újszülöttek és csecsemők védelmére, a várandós nők oltására, valamint a diagnosztikai és kezelési eljárásokra. Szakértőink hangsúlyozzák a gyors diagnózis és a megfelelő kezelési protokoll fontosságát a járvány megfékezése érdekében.

 

Európában jelentős emelkedést figyelhetünk meg a szamárköhögéses esetek számában. Az idei év első három hónapjában már több esetet regisztráltak, mint tavaly egész évben. Magyarországon az utóbbi években a szamárköhögés járványügyi helyzete kedvező volt, 2019 és 2023 között évente átlagosan mindössze két esetet jelentettek. Idén azonban, július 14-ig, már 153 megbetegedést regisztráltak.

A betegség terjedésének megfékezéséhez új megközelítést és fokozott diagnosztikai éberséget szükséges alkalmazni. Kulcsfontosságú az érintett személyek gyors azonosítása és kezelése. A szamárköhögés különösen veszélyes az oltatlan vagy nem teljesen beoltott újszülöttek és csecsemők számára, akiknél a köhögési rohamok légzésleállást és keringési problémákat okozhatnak.

Az elsődleges cél ezen kisgyermekek védelme, amit az életkor szerinti kötelező oltások időbeni elvégzésével, a közösségi immunitás biztosításával, és a várandós nők oltásával lehet elérni. A várandós nők oltása világszerte régóta biztonságosnak és hatékonynak bizonyult; ezt a terhesség 16–36. hete között bármikor el lehet végezni, de a 27–31. hét között a leghatékonyabb.

Jelen cikkünk a legmodernebb nemzetközi irányelvek alapján javaslatokat nyújt a szamárköhögés diagnosztizálására, kezelésére, a fertőzés utáni gyógyszeres megelőzésre, valamint az aktív immunizációra. A javaslatok a jelenlegi magyarországi járványügyi helyzetre vonatkoznak, és érvényüket az aktuális hatósági ajánlások megjelenéséig megőrzik.

Olvassa el a teljes tanulmányt ITT.