Évente kb. 250 gyermeket látunk el a Bókay utcai részleg Intenzív Terápiás Osztályán, ami jelenleg 8 ággyal működik. Pácienseink egy része a Gyermekklinika Sürgősségi Osztályán keresztül érkezik hozzánk, de gyakran veszünk át más intenzív osztályokról is további ellátásra szorulókat; bizonyos betegségek esetén pedig országos központként működünk – emiatt Magyarország egész területéről érkeznek hozzánk gyermekek. Az idei Tour de Bókay jótékonysági kerékpáros felvonulás regisztrációs díjaiból befolyó teljes összeget egy állítható méretű intenzív terápiás ágy vásárlására fordítjuk, ezzel növelve az Osztály befogadóképességét. Villáminterjúnkban Dr. Lódi Csabát, az Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető adjunktusát kértük meg, hogy mutassa be az intenzív részleget, és világítson fel bennünket, miért olyan fontos eszköz a gyógyításban ez a speciális ágy.

 

  • Kik és milyen panaszokkal kerülnek Intenzív Osztályra?
  • Intenzív Terápiás Osztályunk a kritikus, életveszélyes állapotban levő gyermekeket lát el születéstől 18 éves korig. Legtöbb betegünk súlyos fertőzés miatt kerül felvételre – leggyakrabban légúti eredet miatt, de mivel osztályunk máj-, vese- és anyagcsere-központként működik, ezen szervek elégtelensége esetén is nálunk kerülnek ellátásra az érintett gyermekek. Betegeink jelentős részét teszik ki továbbá a különböző műtétek utáni instabil állapotú, illetve szoros megfigyelést igénylő gyermekek.

 

 

  • A 9. Tour de Bókay adománygyűjtése egy állítható méretű intenzív terápiás ápolási ágy vásárlását támogatja. Miért éppen erre az eszközre esett a választás?
  • Mivel újszülöttkortól 18 éves korig látunk el betegeket, a méretbeli eltérések miatt nagyon fontos, hogy megfelelő ágyakkal rendelkezzünk. Az újszülötteknek inkubátorra van szüksége, 5-6 éves korig kiságyra, efelett, természetesen testmérettől függően, többnyire felnőtt méretű ágyakat használunk. Mivel nem előrelátható az osztályra érkező betegek korcsoportja, az állítható méretű intenzíves ágyak nagy segítséget nyújtanak a gyors és megfelelő ágyszám kialakításában. Amellett, hogy változtatható méretű ágyról van szó, ezek speciálisan intenzív osztályra kifejlesztett eszközök, melyek a gyermekek szükségleteinek, komfortjának megfelelően különböző pozícióba is állíthatók.

 

 

 

 

 

  • Bemutatná egy páciens történetén keresztül, hogy mire és hogyan használnak egy ilyen ágyat?
  • Nemrég központi idegrendszeri fertőzés, agyhártyagyulladás miatt vettünk fel egy 1,5 éves gyermeket. A mentőszolgálat a Sürgősségi Osztályunkra szállította, majd onnan fokozódó tudatzavarral került osztályunkra. A képalkotó vizsgálatokat követően igazolódott betegsége, gyorsan romló állapota miatt gépi lélegeztetést kezdtünk a célzott terápia indítása mellett. Ilyen súlyos betegségben az intenzív osztályok számára kialakított ágyaknak, a beteg megfelelő pozícióban tartása végett kiemelt jelentősége van. Az ágyat betegünk méretének megfelelően tudtuk beállítani.

 

  • Hozzá lehet-e járulni az intenzív terápiás ágy beszerzéséhez abban az esetben is, ha valaki nem tud részt venni az idei Tour de Bókayn?
  • Mindenkit szeretettel várunk a június 16-án megrendezésre kerülő rendezvényen, de ha valaki mégsem tud személyesen jelen lenni, a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány hivatalos oldalán keresztül is támogathatja az intenzív terápiás ágy vásárlását.