„Ha kedd, akkor Tűzoltó utca…!” rendezvénysorozatunk április 18-án megtartott idei negyedik szakmai délutánján ezúttal a gyermek-intenzív ellátás részleteiről hallhattunk nagyszerű előadásokat.

Intenzíven végezni valamit egyet jelent a nagy odaadással végzett munkával, olyan tevékenységgel, mely sok erőfeszítést és nagy figyelmet kíván. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegén működő Intenzív Terápiás Osztály (ITO) speciális ismereteket megkövetelő, összehangolt feladatokat legmagasabb szinten ellátó, az életveszélyes állapotban lévő kisgyermekek komplex és azonnali ellátását végző, elhivatottan, önállóan és csapatban is kiválóan teljesítő munkatársai naponta néznek szembe kihívásokkal teli váratlan eseményekkel. Tegnap délután részesei lehettünk mindennapjaiknak.

Prof.Dr. Fekete György – Megnyitó 5′
Dr. Goschler Ádám – Újdonságok az intenzív terápiában – extracorporális vértisztító eljárások (CRRT/TPE) 15′
Dr. Szarvas Gábor – Súlyos állapot felismerése – hasi kompartment szindróma – interaktív esetmegbeszélések 15′
Dr. Horváth Klára – Poszt PICU szindróma 15′

 

A Tűzoltó utcai részlegen működő Intenzív Terápiás Osztály (ITO) egy olyan speciális kialakítású osztály, ahol súlyos vagy életveszélyes állapotban lévő gyermekeket látnak el, akiknek sérülésük vagy betegségük miatt folyamatos megfigyelésre és kezelésre van szükségük, eszközös keringés vagy lélegeztetés támogatásra szorulnak. Az osztályon a veszélyeztetett életfunkciók – légzés, keringés, folyadék-, stb. – helyettesítésére vagy helyreállítására alkalmaznak intenzív terápiát, emellett – a Tűzoltó utcai részleg sajátosságaiból adódóan – széleskörű kezelési eljárásokkal gyógyítják a hozzájuk kerülő hemato-onkológiai betegséggel küzdő kisgyermekeket. A többi kórházi osztállyal összehasonlítva, az ITO-n eltérő szabályok vannak érvényben: mindent meghatároz az osztályra bekerülő gyermekek intenzív megfigyelése-ápolása-kezelése. A Tűzoltó utcai részleg Intenzív Terápiás Osztályán dolgozó szakemberek éves szinten átlagban 180 beteget látnak el. Az osztályon dolgozók vallják, hogy a testi tünetek kezelése mellett, elengedhetetlen a lelki egység fenntartása is, melyhez hozzájárulhat az egyre inkább családbaráttá váló, a szülők 24 órás jelenlétét támogató betegellátás. Az osztály speciálisan képzett egészségügyi szakszemélyzete kiváló, a modern intenzív ellátáshoz szükséges eszközök, műszerek (nagy tudású lélegeztetőgépekkel, központi monitorrendszerrel, Point of Care, HFNC, köhögtető gépekkel, terápiás vérplazma cseréhez alkalmas berendezés) segítségével kontrollálják a kis betegek életfunkcióit. Az Intenzív Terápiás Osztály munkatársai a betegek és szakmájuk iránti elhivatottsággal, a fokozott elvárásokat teljesítve végzik munkájukat. Tudják, hogy az ITO-n minden mindennel összefügg, munkájuk során ezért tartják kiemelten fontosnak a poszt intenzív terápia alkalmazását azon betegeknél, akik hosszabb időt kénytelenek az osztályon eltölteni. A terápia szempontjából nem lehet közömbös, mennyi időt tölt el egy gyermek az ITO-n, ilyenkor fontos a bezártság, a fájdalom, a bizonytalanság érzetét enyhíteni, megfelelő módszerekkel kezelni.

Tegnap délután lehetőségünk volt belelátni a Tűzoltó utcai részleg Intenzív Terápiás Osztályának a zárt világába, melyet kiváló csapatjátékosok, szilárd és eltökélt, a legfeszültebb pillanatokban is határozott, szakmájuk iránt elkötelezett szakemberek közössége működtet. Köszönjük nekik!

Következő szakmai délutánunk időpontja: 2023. május 16. (kedd) 15:00 óra, témánk: Klinikai sikertörténetek – legsikeresebb eseteink