Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. szeptember 17.
388067 Összes oltás

Telefon mellék: 60815

A SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika Májmabulanciáján 1995. óta foglalkozunk a májtranszplantációra váró és transzplantált betegekkel. Az ambulancia feladata a transzplantációra váró betegek műtét előtti és utáni vizsgálatainak koordinálása és szakellátása.

A hét öt munkanapján 8 és 16 óra között fogadjuk a betegeket.

A transzplantáció indokoltságának elbírálása

A betegek döntő többsége a hepatológiával foglalkozó ambulanciákról, belgyógyászatokról érkeznek különböző eredetű, végstádiumú májbetegséggel, de érkeznek betegek a családorvosoktól és saját bejelentkezés alapján is. A transzplantáció indokoltságát májtranszplantációval és májsebészettel foglalkozó sebészek bírálják el. Ezt követően javasolják a fázis I. vizsgálatok elvégzését.

A műtéti kivizsgálás menete

A fázis I. részletes belgyógyászati, sebészeti, hepatológiai kórelőzményt, virológiai, bakteriológiai, parazitológiai, haematológiai, kémiai vizsgálatokat tartalmaz. A képalkotó vizsgálatokon belül hasi ultrahang, hasi és koponya CT, kétirányú mellkas és lumbalis gerinc rtg, gastroscopia eredményét kérjük. Szükséges kardiológiai, fül-orr-gégészeti, fogászati, szemészeti, nemtől és kórtól függően nőgyógyászati és urológiai, ideggyógyászati és addiktológiai konzílium beszerzése. Az alapbetegségtől függően mellkasi CT-t, colonoscopiát, ERCP-t, csontizotópos vizsgálatot is kérünk. Biopszia esetén a szövettani eredmény is fontos. Mindezeknek az alapvető vizsgálatoknak az a célja, hogy a legfontosabb, a transzplantációt esetleg kizáró tényeket megismerjük.

A fázis II. vizsgálatok részben a Transzplantációs Klinikán, részben az Országos Vérellátó Intézetben zajlanak. Ezekkel a vizsgálatokkal azt szeretnénk megismerni, hogy a májra váró recipiensnek milyen az anatómiája, milyen a máj vérellátása (hasi UH Doppler, CT angiográfia), milyen a vércsoportja, trombocita-, HLA-, irreguláris antitest szerológiája. A műtéti altatás kockázatait is ekkor bírálják el a klinika aneszteziológusai és szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat kérnek.

A kivizsgált betegek listára helyezése és rendszeres ellenőrzése

Valamennyi eredmény megérkezését követően a beteg dokumentációja a hetente ülésező Nemzeti Májvárólista Bizottság elé kerül. A Bizottság a klinika transzplantáló sebészeiből és külső intézetekben dolgozó hepatológusokból áll, akik az esetismertetést követően elbírálják a transzplantáció indokoltságát és meghatározzák a beteg helyét a várólistán, valamint felülvizsgálják a listán lévő betegek helyét állapotromlás vagy javulás esetén és ennek megfelelően módosítják azt.

A májvárólista a vércsoportoknak megfelelően (O, A, B, AB)négy részre oszlik. A betegeket vércsoporton belül a Child`s score*- nak és a listán eltöltött időtől függően állítjuk sorba. Fontos adatként a mellkas körfogatát is feltüntetjük. Mindebből következik, hogyha transzplantációra alkalmas máj érkezik, a betegkiválasztást alapvetően a vércsoport, a mellkas körfogata és a listán betöltött helye határozza meg.

*Child`s score: pontokban kifejezett állapot meghatározás a szerum bilirubintól, albumintól, protrombintól, ascites és encephalopáthia súlyosságától függően

Akut májelégtelenségben szenvedők, gyerekek, daganatos betegek, HBV fertőzöttek (mivel csak HBV DNS negatívitás esetén transzplantálhatók) elsőbbséget élveznek.

A várólistát minden héten a Májranszplantációs Bizottság felülvizsgálja és a véleményét dokumentálja

A betegek várólistán eltöltött ideje rendkívül változó. A transzplantációig havi rendszerességgel szükséges a betegek transzplantációs alkalmasságának felülbírálása- amit a májambulancián végzünk- és indokolt esetben ideiglenesen levesszük a beteget a listáról, majd a kizáró ok (pl. felső légúti hurutos megbetegedés) megszűnésével ismét visszatesszük. Hosszabb ideje várók esetén a szükséges képalkotó, mikrobiológiai, virológiai és aneszteziológiai és egyéb vizsgálatokat megismételjük.

A transzplantációt követően a betegek gondozása

A műtétet követően szövődménymentes esetben a betegek 2-3 napos intenzív osztályos tartózkodás után a sebészeti osztályra kerülnek és 2-3 héten belül elhagyhatják a klinikát.

Ezt követően májambulancián végezzük a transzplantáltak gondozását, szükség esetén a klinikán a betegek szakellátását. Az állapottól és műtéttől eltelt időtől függően egy-, két- majd három hetente, havonta, háromhavonta, félévente kérjük vissza a betegeket kontrol vizsgálatra. Megfelelő időközönként UH, CT, mikrobiológiai, virológiai, szövettani vizsgálatokat végzünk.

Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika Májambulancia