A lakosságnak körülbelül az 1 százalékát érinti a gluténérzékenység – nyilatkozta dr. Müllner Katalin, egyetemi docens. A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika osztályvezető helyettese elmondta, az egyes gabonafélékben lévő glutén, illetve a sikérfehérjék egyes alkotóelemei kóros immunválaszt váltanak ki az autoimmun betegségre hajlamos egyén szervezetében, ami károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját, illetve a szervezet többi részét is. Dr. Müllner Katalin hangsúlyozta, a gyerek- és a felnőttkorban észrevett esetek sokban különbözhetnek: gyermekeknél gyakrabban látnak klasszikusabb tünetegyütteseket hasmenéssel, előre domborodó hassal, vékony végtagokkal, felnőtteknél inkább a kevés tünetet felvonultató, vagy látens, kevésbé egyértelmű formák a gyakoriak. Kiemelte, hogy gluténmentes diétát sajnos olyan egyének is folytatnak, akiknek amúgy szükségtelen. Hozzátette, akik panasszal fordulnak hozzájuka kivizsgálás előtt jobb ha nem kezdenek gluténmentes diétába, mert a diéta a vizsgálatok eredményeit módosíthatja.
Az adásrészlet <<ezen a linken>> tekinthető meg. (28:55-től) mediaklikk.hu oldalon.