A koronavírus-járvány harmadik hulláma minden eddigieknél nagyobb mentális és fizikai megterhelést jelent valamennyiünk számára. Ezért fontos, hogy saját magunkra is odafigyeljünk: észrevegyük és elismerjük saját helytállásunkat és kollégáink erőfeszítéseit is, legyünk együttérzőek önmagunkkal és hálásak a többieknek. Ezért összeállítottunk egy rövid, hatékony és bárhol alkalmazható gyakorlatokból álló önsegítő szakmai anyagot, melyet jó szívvel ajánlunk mindennapos használatra.
 
I. Legelőször:
Adj egy kis időt magadnak és állj meg egy pillanatra.
Ahogy beszívod a levegőt, irányítsd a figyelmed a légzésedre.
Ahogy kifújod, lazítsd el a tested minden izmát.
Figyeld meg, ahogy a talpad a földhöz ér.
Érezd meg a biztonságos talajt a lábad alatt.
Engedd bele magad ebbe az élménybe és pihenj meg itt egy kicsit.
 
II. Önmagunkkal való együttérzés: bizonyítottan hatékony pozitív pszichológiai módszer, mely lehetővé teszi, hogy nemcsak mások felé, hanem önmagunk felé is pozitívan és empátiával közelítsünk, ezzel is csökkentve a stresszt. Itt hallgathatod meg:

https://www.youtube.com/watch?v=qEC9RmNUiz4

 
III. További lehetőségek a stressz oldására:
1. Fókuszálj a pozitívumokra! A nap végén arra gondolj, hogy hány emberen segítettél, és ne arra, hogy hány beteget nem lehetett megmenteni!
2. Biztassad magadat, hogy „képes vagyok rá, megoldom, egészséges és erős vagyok.” Ezt ismételgesd lehetőleg 10-15-ször egymás után!
3. Ha van lehetőséged, nézz ki az ablakon egy fára vagy nézz egy szép növényt néhány percig! vagy állíts be egy ilyen háttérképet a telefonodon vagy a számítógépen.
4. Képzeld el, mit fogsz csinálni, ha már rendeződtek a dolgok!
5. Tudatosítsad, hogy veled együtt milliók dolgoznak világszerte a járvány megfékezéséért! Légy büszke magadra, milyen nagy segítség vagy az embertársaidnak!
 
IV. Meleg szívvel ajánljuk az egészségügyi dolgozóknak összeállított anyagot, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó szorongás kezelésére.

https://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/files/2020/03/Koronav%C3%ADrus-pszich%C3%A9s-t%C3%A1mogat%C3%A1s.pdf

 
V. Lélegzetvételnyi szünet gyakorlat: ez a rövid légzőgyakorlat lehetőséget biztosít arra, hogy a megterhelések, nehézségek közepette egy kis lélegzetvételnyi szünethez jussunk, hogy lehorgonyozzuk a jelenben, és ezzel visszatérjünk a valóság talajára.

https://www.youtube.com/watch?v=4sVE0UoapM0&list=PLYlkZJuqQSYJkQK3boZ_MHUU-MHBsQRDT&index=9

Ha sürgős segítségre van szükség, krízisvonal: 06 1 770-7333, 24 órában ingyenesen hívható  vagy mentális elsősegély interneten elérhető:  http://mentaliselsosegelynyujtas.antsz.hu/#/landing

Köszönjük a rengeteg munkát és fáradozást
a Klinikai Pszichológia Tanszék munkatársai