Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 16.
402981 Összes oltás

A tanácsadó szolgálat célja az egyetemi dolgozóknak történő pszichológiai segítség nyújtása, amennyiben munkájuk és az azzal járó stressz miatt olyan kihívások elé kerülnek, amelyeket (úgy érzik) egyedül nem képesek megoldani, feldolgozni. Minden olyan lelki eredetű problémával fordulhatnak a Szolgálathoz, amely a munka végzésével kapcsolatos, azt akadályozza valamilyen módon. Ilyenek például: a stressz és szorongás kezelésének nehézségei, kapcsolati és/vagy párkapcsolati problémák, időgazdálkodási kérdések, családtagokkal kapcsolatos nehézségek, különböző veszteségekből, saját/szülők/gyermekek/partnerek betegségéből adódó problémák, szakmai identitás keresése, elbizonytalanodás, döntési nehézségek.

A Szolgálat segít a COVID-19 járvány kapcsán kialakuló fokozott terhelés érzelmi következményeinek megoldásában, és a kapcsolódó  stressz kezelésében is.

Amivel a dolgozói tanácsadás nem foglalkozik

 • Nem tud sürgős segítséget nyújtani.
 • Nem tud segíteni alkohollal, szerhasználattal kapcsolatos problémában, vagy egyéb függőségben (pl szerencsejáték).
 • A Tanácsadó Szolgálat nem nyújt gyógyszeres kezelést.
 • Abban az esetben, ha nem tanácsadásra, hanem rövidebb-hosszabb terápiára van szüksége.

A fentiek esetében az Egyetemen a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, az egyetemen kívül pedig a területi ellátók tudnak segíteni. Az alábbi linken megtalálja országban elérhető, területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőket

Milyen segítséget nyújt a Tanácsadó?

A Tanácsadó elsősorban életvezetési nehézségekben, stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget. Bár szakembereink pszichiáterek, klinikai szakpszichológusok vagy egyéb, de pszichoterapeuta szakvizsgával is rendelkező szakorvosok, a tanácsadás nem azonos a pszichiátriai ellátással. A dolgozók adatai nem kerülnek be az egészségügyi ellátó rendszer adatai közé, az ellátást nem a társadalombiztosítás, hanem az egyetem finanszírozza.  A tanácsadás segít megelőzni későbbi komolyabb pszichológiai tünetek kialakulását, így prevenciós jelleggel bír.  Amennyiben a tanácsadás helyett pszichiátriai vagy klinikai pszichológiai segítség szükséges, és a dolgozó ezt igényli, a Tanácsadó munkatársai segítenek ennek gyorsabb, egyetemen belüli megszervezésében.

Az egyéni konzultációk mellett a Tanácsadó csoportos szolgáltatásokat is nyújt, például stresszkezelő- és kiégés-megelőző csoportokat, esetmegbeszélő csoportokat (ahol a pszichológiai szempontból nehéz terhet jelentő eseteket beszélhetik meg a kollégák szakterülettől függetlenül), valamint Tudatos Jelenlét (Mindfulness) csoportokat.

Hogyan zajlik a szolgáltatás?

Első alkalom A bejelentkezést követő kapcsolatfelvétel után egy személyes, tájékozódó beszélgetéssel indítunk, melynek során körüljárjuk azokat a kérdéseket, problémákat, amelyekben segítséget szeretne kérni, majd feltérképezzük a lehetőségeket.  Egy konzultáció időtartama 45 perc. Ezt követően még 3-4 alkalom nyílik arra, hogy  fókuszáltan foglalkozzunk a felmerült problémával.
További lehetőségek Amennyiben a probléma hosszabb és mélyebb beavatkozást igénylő, akkor javaslatot teszünk a továbbiakkal kapcsolatban, és igyekszünk segítséget nyújtani a megfelelő intézmény vagy szakember megtalálásában is (ambuláns betegellátás, vagy szükség esetén akár kórházi kezelés eléréséhez is segítséget nyújtunk)

A járványügyi helyzetre tekintettel tanácsadásra onlineZoom-on keresztül van lehetőség, előzetes bejelentkezést követően az alábbi időintervallumokban:

Hétfő 9:00-10:00 
Kedd 8:00 – 9:00 és 13:00-15:00
Szerda 15:00-17:00 és 18:00 – 19:00
Csütörtök 13:00-15:00
Péntek  7:00 – 10:00

Hogyan vehetem igénybe a Tanácsadót?

 • A szolgáltatás igénybevételéhez online regisztráció szükséges.
 • 5 napra előre foglaljon időpontot!
 • Jelentkezést és időpontfoglalást követően emailben visszaigazolást kap.

BEJELENTKEZÉS

 • Ezt követően, az első tanácsadás előtt kérjük, töltse ki a LETÖLTENDŐ DOKUMENTUMOK menüpont alatt található beleegyező nyilatkozatot.
 • Ezt digitális formában (word/excel/pdf), precízen kitöltve küldje meg a jelentkezésére érkező visszaigazolást követően, válasz emailben legkésőbb a tanácsadás előtti napon.
 • A tanácsadási események nem kerülnek be az egészségügyi dokumentációba, és titkosak, az egyetemen belül sem kerülnek ki a Tanácsadóból.
 • Csoportos programjainkat a Magatartástudományi Intézet honlapján hirdetjük meg, és megfelelő létszámú jelentkező esetén indítjuk el.

KAPCSOLATOK:

E-mail: dolgozoi.tanacsado@semmelweis-univ.hu

 

Csoportos edzések - Nyári időszámítás

Kedves Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021.06.30-tól 2021.08.31-ig átmenetileg nyári szünetet tartunk, így az online edzéseken még júniusban van lehetőségük részt venni. Júliusban és augusztusban alternatív mozgáslehetőségekkel készülünk Önöknek, melyekről később pontos információkat közlünk majd itt a honlapunkon és Facebook oldalunkon egyaránt.

Addig is napfényes és aktív hétköznapokat kívánunk mindenkinek!