A Mentális Egészségtanácsadó célja az egyetemi dolgozóknak történő pszichológiai tanácsadás.

Minden olyan lelki eredetű problémával fordulhatnak a Tanácsadóhoz, amely a munka végzésével kapcsolatos vagy azt akadályozza valamilyen módon. Például: a stressz és szorongás kezelésének nehézségei, kapcsolati és/vagy párkapcsolati problémák, időgazdálkodási kérdések, családtagokkal kapcsolatos nehézségek, különböző veszteségekből, saját/szülők/gyermekek/partnerek betegségéből adódó problémák, szakmai identitás keresése, elbizonytalanodás, döntési nehézségek.

Amivel a Dolgozói Mentális Egészségtanácsadó nem foglalkozik

 • Nem tud sürgős segítséget nyújtani.
 • Nem tud segíteni alkohollal, szerhasználattal kapcsolatos problémában, vagy egyéb függőségben (pl szerencsejáték).
 • A Tanácsadó Szolgálat nem nyújt gyógyszeres kezelést.
 • Abban az esetben, ha nem tanácsadásra, hanem rövidebb-hosszabb terápiára van szüksége.

A fentiek esetében az Egyetemen a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, az egyetemen kívül pedig a területi ellátók tudnak segíteni. Az alábbi linken megtalálja országban elérhető, területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőket

Milyen segítséget nyújt a Tanácsadó?

Dr. Purebl György intézetigazgató úrral és Dr. Pálfiné Dr. Kegye Adrienne-el, a Dolgozói Tanácsadó Szolgálat vezetőjével készült korábbi interjúnkból azt is megtudhatja, hogyan segít a Szolgálat hatékonyan megküzdeni a kihívásokkal.

A Tanácsadó elsősorban életvezetési nehézségekben, stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget. Bár szakembereink pszichiáterek, klinikai szakpszichológusok vagy egyéb, de pszichoterapeuta szakvizsgával is rendelkező szakorvosok, a tanácsadás nem azonos a pszichiátriai ellátással. A dolgozók adatai nem kerülnek be az egészségügyi ellátó rendszer adatai közé, az ellátást nem a társadalombiztosítás, hanem az egyetem finanszírozza.  A tanácsadás segít megelőzni későbbi komolyabb pszichológiai tünetek kialakulását, így prevenciós jelleggel bír.  Amennyiben a tanácsadás helyett pszichiátriai vagy klinikai pszichológiai segítség szükséges, és a dolgozó ezt igényli, a Tanácsadó munkatársai segítenek ennek gyorsabb, egyetemen belüli megszervezésében.

Az egyéni konzultációk mellett a Tanácsadó csoportos szolgáltatásokat is nyújt, például stresszkezelő- és kiégés-megelőző csoportokat, esetmegbeszélő csoportokat (ahol a pszichológiai szempontból nehéz terhet jelentő eseteket beszélhetik meg a kollégák szakterülettől függetlenül), valamint Tudatos Jelenlét (Mindfulness) csoportokat.

Hogyan zajlik a szolgáltatás?

Első alkalom
A bejelentkezést követő kapcsolatfelvétel után egy személyes, tájékozódó beszélgetéssel indítunk, melynek során körüljárjuk azokat a kérdéseket, problémákat, amelyekben segítséget szeretne kérni, majd feltérképezzük a lehetőségeket.  Egy konzultáció időtartama 45 perc. Ezt követően még 3-4 alkalom nyílik arra, hogy  fókuszáltan foglalkozzunk a felmerült problémával.
További lehetőségek
Amennyiben a probléma hosszabb és mélyebb beavatkozást igénylő, akkor javaslatot teszünk a továbbiakkal kapcsolatban, és igyekszünk segítséget nyújtani a megfelelő intézmény vagy szakember megtalálásában is (ambuláns betegellátás, vagy szükség esetén akár kórházi kezelés eléréséhez is segítséget nyújtunk)

A járványügyi helyzetre tekintettel tanácsadásra onlineZoom-on keresztül van lehetőség, előzetes bejelentkezést követően az alábbi időintervallumokban:

Hogyan vehetem igénybe a Tanácsadót?

 • A szolgáltatás igénybevételéhez online regisztráció szükséges.
 • 5 napra előre foglaljon időpontot!
 • Jelentkezést és időpontfoglalást követően emailben visszaigazolást kap.

BEJELENTKEZÉS

 • Ezt követően, az első tanácsadás előtt kérjük, töltse ki a LETÖLTENDŐ DOKUMENTUMOK menüpont alatt található beleegyező nyilatkozatot.
 • Ezt digitális formában (word/excel/pdf), precízen kitöltve küldje meg a jelentkezésére érkező visszaigazolást követően, válasz emailben legkésőbb a tanácsadás előtti napon.
 • A tanácsadási események nem kerülnek be az egészségügyi dokumentációba, és titkosak, az egyetemen belül sem kerülnek ki a Tanácsadóból.
 • Csoportos programjainkat a Magatartástudományi Intézet honlapján hirdetjük meg, és megfelelő létszámú jelentkező esetén indítjuk el.

KAPCSOLATOK:E-mail: dolgozoi.tanacsado@semmelweis-univ.hu

Hétfő

8:00 – 9:00 – Kegye Adrienne

9:00 – 10:00 – Kegye Adrienne

12:00 – 13:00 – Barkász Heléna

Kedd

8:00 – 9:00 – Földesi Enikő

8:00 – 9:00 – Kegye Adrienne

8:00 – 9:00 – Salavecz Gyöngyvér

9:00 – 10:00 – Salavecz Gyöngyvér

10:00 – 11:00 – Salavecz Gyöngyvér

Szerda

18:00 – 19:00 – Földesi Enikő

Csütörtök

8:00 – 09:00 – Kegye Adrienne

12:00 – 13:00 – Barkász Heléna

15:00 – 16:00 – Kegye Adrienne

Péntek

8:00 – 9:00 – Fodorné Mezei Ágnes

9:00 – 10:00 – Fodorné Mezei Ágnes

12:00 – 13:00 – Barkász Heléna

*Érvényes: 2023.10.05-től visszavonásig

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!