A Semmelweis Egészség Napok április 29-i online programján a leggyakoribb ortopédiai műtétektől kezdve a csípőprotézissel élők sportolási lehetőségein, illetve a sportolók hirtelen szívhalálán át modern vállműtétekig rengeteg sokszínű előadáson és mozgásprogramon vehetnek részt az érdeklődők. Az egészségnap szervezői csapatában a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika és a Fizioterápiai Tanszék mellett a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ is képviselteti magát a 21 programból 3 programelem levezénylésével.

Ismerkedjünk hát meg az Egészségfejlesztési Központ előadóival, óratartóival és a várható programmal:

Életmódi rizikók és a megelőzés – hogyan befolyásolja az egészségtudatos életmód a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzését? Lássunk néhány egyszerű praktikát!

IDŐPONT: 15:00-15:30

Előadó:

Koltai Cintia, szakmai irányító

Életmódunk létezésünk első pillanatától egészen az utolsóig meghatározza az egészségben eltöltött éveink számát és minőségét.

Minden életfázisban más és más a prioritás, amely az adott korszakban életvitelünket meghatározza, azonban egészen apró lépésekkel és odafigyeléssel sokat tehetünk az egészségesebb és mozgalmasabb mindennapokért. Az előadás részben elméleti, részben interaktív “gyakorlati” módon tárja fel a leggyakoribb életmódi rizikók – úgy mint táplálkozás, mozgás, dohányzás, alkoholfogyasztás, alváshiány és stressz – hatásait a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében, és útmutatást ad arra, hogy a fizikai aktivitás hogyan segíthet valamennyi korosztálynak az egészségtudatosabb életstílus kialakításában.

Napi 8 óra munka (ami sokszor inkább 9-10) a napunk harmadát teszi ki, mégis többet foglalkozunk egy jó matrac kiválasztásával, mint a munkakörnyezetünk kényelmes és egészséges kialakításával –

pedig a rendszeres, egyoldalú terhelésnek hosszú távon jelentősen negatív hatásai lehetnek életminőségünkre.

Az előadáson útmutatót adunk a helyes számítógépes “home office” munkakörnyezet kialakításához, bemutatjuk az elérhető hasznos segédeszközöket, melyeket érdemes minden nap használni (pl. fittball, álló íróasztal) és ötleteket adunk arra, hogyan hozzuk ki a maximumot az otthoni lehetőségekből. Az előadáson könnyű közös átmozgató tornára invitálunk minden résztvevőt az egész napos ülés ártalmainak enyhítésére.

Hogyan alakítsuk ki otthon a „home office” környezetet? – előadás és átmozgató gyakorlatok munka közben

IDŐPONT: 15:30-16:00

Előadó:

Jób Viktória, szakmai szakértő

A derékpanaszok megelőzése és megszüntetése, mobilizációs és mélyizom tréning

IDŐPONT: 18:00-18:30

Előadó:

Rácz Fanni, ügyvivő szakértő

Az ülő életmód miatti mozgásszervi bántalmak már egészen fiatal korban is megjelenhetnek.

Célzott mozgásprogrammal ezeket megelőzhetjük, vagy a már kialakult panaszokat csillapítani tudjuk, a későbbi állapotromlásnak pedig időben elejét vehetjük.

A gyakorlati óra során kiemelt figyelmet fordítunk a megfelelő testtartás kialakításában fontos szerepet játszó tartó-, más néven core izmok – a törzs és a medence izmainak – fejlesztésére. Hasznos gyakorlati tippeket kaphatnak az izomegyensúly fenntartására, mely során a rövidülésre hajlamos izmok célzott nyújtását, mobilizálását és a gyengülésre hajlamos izmok akvitizációját vesszük végig.

Az órához kényelmes sportruházatra, egy kisméretű törölközőre és folyadékra lesz szükség.

 

A részletes program és a regisztrációs felület itt érhető el.  

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!