általános tudnivalók a Vastagbélszűrésről

A vastagbélrák általában csak a késői stádiumban okoz tüneteket, de a betegség korai felismeréssel megfékezhető, jó eséllyel gyógyítható. Hazánkban ez a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. 

Ki érintett? Az 50-70 év közötti lakosság. Akinek a családjában volt ilyen eset, annak már 40 éves kortól javasolt évente a szűrésen való részvétel. Amennyiben az érintett családtag 50 évesnél fiatalabban betegedett meg, a szűrést 10 évvel fiatalabb korban szükséges kezdeni, mint ahogy a családtag betegsége kialakult. Vastagbélszűrésre jogosult minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező 50-70 éves életkor közötti nő és férfi, akik az elmúlt 22 hónapban nem voltak vastagbéltükrözésennem volt székletimmunkémiai-vizsgálatuk és akiknek nincs igazolt vastag-, végbél daganatuk és gyulladásos bélbetegségük.

Milyen életmód növeli a kockázatot? A rostszegény, zsíros étrend, az ülő életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás, hasi elhízás és túlzott vöröshús-fogyasztás növeli a kockázatot.

Hogyan történik a vizsgálat? A székletvér-vizsgálat egy labordiagnosztikai vizsgálat, amely a székletből vett mintából történik. Az egészséges ember széklete nem tartalmaz vért, míg betegség esetén megjelenik benne jóval a többi tünet észlelése előtt.

Milyen gyakran javasolt a vizsgálat? Akinek a családjában nem volt hasonló eset, annak kétévente javasolt a székletvér-vizsgálat, akinél viszont a betegség családi halmozódást mutat, évente szükséges székletvér-vizsgálat, tízévente pedig vastagbéltükrözés.

Mi történik, ha pozitív az eredmény? Pozitív eredmény esetén vastagbéltükrözéssel állapítják meg a vérzés pontos helyét.

Milyen tüneteket okoz előrehaladott stádiumban a vastagbélrák? A betegség fáradékonyságot, hónapok óta tartó fogyást, hasmenéses és székrekedéses időszakok váltakozását, továbbá fekete vagy véres székletet okoz.

A szűrés részletes tájékoztatója megtalálható az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán.

szűrésen való részvétel

Az alábbi űrlap kitöltésével minden rizikócsoportba tartozó Semmelweis Polgár és hozzátartozója ingyenes szűrő csomagot tud igényelni. Az otthoni mintavételhez kapcsolódó összes instrukciót tartalmazza a szűrőcsomag. Kérjük kövesse annak utasításait, majd a megadott lehetőségek egyikével élve (leadás az egyetemen vagy postai úton) jutassa el a lezárt csomagot.

Adatait bizalmasan kezeljük, kizárólag a szűrőprogramban való kapcsolattartás céljából használjuk fel. A személyes adatok kezelése és védelme a jogszabályoknak megfelelően történik.

Regisztrációját követően a megadott e-mail címen fogjuk értesíteni a csomag átvételének és leadásának időpontjáról és helyszínéről.

Amennyiben kérdése lenne, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az egeszsegfejlesztesikp@semmelweis-univ.hu e-mail címen!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. MÁJUS 3.

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!