a Semmelweis Egyetem
12 nap
4 óra
26 perc
47 mp

Az osztály belgyógyászati típusú mátrix osztály, itt kerülnek ellátásra a reumatológiai, nefrológiai és immunológiai betegségben szenvedő gyermekek.

Reumatológia részleg

Az osztály vezetője: 
Dr. Constantin Tamás  egyetem docens

Az osztály orvosai:
Dr. Ponyi Andrea, PhD, egyetemi adjunktus
Dr. Garan Diána, egyetemi tanársegéd

Osztályvezető főnővér:
Máténé Söveg Zsuzsa

A jelenlegi osztály elődje a Nefrológia és Csecsemőgyógyászati Osztály volt. A nefrológiai betegellátás mellett Dr. Constantin Tamás kezdte meg a gyermekreumatológiai ellátás alapjainak megteremtését. Munkájának köszönhetően már 2005-ben elnyerte a Wyeth által alapított és egy független szakmai grémium által odaítélt „Gyermekreumatológia haladásáért” díjat.
A Semmelweis Egyetemen megteremtettük a gyermekreumatológiai ellátás szakmai feltételeit. A munkacsoporthoz Dr. Ponyi Andrea, majd Dr. Garan Diána csatlakozott, akik jelenleg a reumatológia szakképzésüket végzik.
Jelenleg osztályunk biztosítja a nagy forgalmú reumatológia ambulancia betegeinek a fekvőbeteg hátteret. Osztályunkon kezeljük az aktív szervi érintettséggel járó kollagenosisokat (szisztémás autoimmun betegségeket), itt végezzük az ízületi punkciókat, illetve az infúziós kezeléseket. A munkacsoport a betegellátás mellett aktívan részt vesz a gyermekreumatológiai szakképzés feltételeinek kidolgozásában, kiterjedt tudományos kutatási tevékenységet folytat és számos klinikai gyógyszer-kipróbálási vizsgálatban vesz részt.
A személyi feltételek fejlesztése mellett igen jelentős tárgyi beruházások történtek az elmúlt években. 2007 és 2008 során az osztály új, tágas kórtermeket kapott, az új részleget pedig teljesen felújítottuk. Jelenleg büszkén állíthatjuk, hogy osztályunk az egyik legmodernebb gyermekgyógyászati osztály Budapesten. 2013-ban a Reumatológiai Ambulancia is teljes körű felújításon esett át. A modern informatikai és beteghívó rendszer kiépítésével igyekszünk az ambuláns forgalmat gördülékennyé tenni, a beteg várakozási idejét csökkenteni.
2013-tól részlegünk mint biológiai terápiás centrum is működik, juvenilis idiopathias arthritis (gyermekkori krónikus ízületi gyulladás) kezelése során a biológiai terápiákat az ún. tételes finanszírozás keretei között alkalmazhatjuk. Részlegünk az első biológiai terápiás centrum Magyarországon, amely gyermekegészségügyi intézményben működik.

Időpontkérés a reumatológia részlegre: 06-20-825- 9306.

Nefrológiai Részleg
Az osztály vezetője: 
Dr. Bense Tamás, klinikai orvos

A nefrológiai ellátás területén is sok változás történt. Munkánkat kezdetben Dr. Király Balázs segítette, később Dr. Bense Tamás nefrológus szakvizsgát tett és a Klinikán megőrizte és klinikai szintre emelte a vesegyógyászati ellátást. A nefrológiai betegellátásnak új lendületet adott, hogy 2009-től a klinika új igazgatója Dr. Szabó András professzor úr lett, aki szintén nefrológus. Irányításával PhD képzés keretében kutatás indult a munkacsoport tagjainak részvételével.

Immunológia Részleg
Az osztály vezetője:
Dr. Dérfalvi Beáta, PhD, egyetemi docens, klinikai immunológus, reumatológus

Tisztelt Betegeink! Dérfalvi docens Asszony 2013. augusztus 01-től hosszabb ideig átmenetileg külföldön dolgozik.
Távolléte alatt a primer immunhiányos betegek gondozása átmenetileg a Szent László Kórház Immunológiai Osztályával szoros együttműködésben folytatódik.

Az osztály felújításának befejezését és az új osztály átadását követően a következő nagy lépés az immunológiai ellátás elindítása volt. Az egyetemi betegellátás racionalizálása során a két gyermekklinikán folyó immunológiai ellátás Dr. Dérfalvi Beáta vezetésével osztályunkon került összevonásra.
Dr. Dérfalvi Beáta reumatológiai es immunhiányos betegek kivizsgálását, gondozását végzi. Munkájának köszönhetően Klinikánkon is elérhetővé vált a humoralis immundeficienciában szenvedő betegek intravénás immunglobulin pótlása.  Intravénás immunglobulin kezelő centrum vezetőjeként az immunhiányos betegek IVIG kezelését felügyeli, gyógyszer kipróbálási vizsgálatokat vezet, valamint a klinikai immunológia, allergológiai szakvizsgára készülő orvosok szakképzését mentoralja. Az Immunológiai Részleg működésének köszönhetően az ízületi gyulladásban, szisztémás autoimmun betegségekben, autoinflammatorikus betegségekben, és vasculitisekben szenvedő betegek mellett az immundeficiens betegeket is el tudjuk osztályunkon látni, lefedve így az immun pathomechanizmusú kórképek teljes spektrumát.