Osztályvezető: Dr. Csóka Monika (csoka.monika@med.semmelweis-univ.hu)

Az osztály orvosai:
Dr. Kövér Anna, klinikai szakorvos
Dr. Eipel Olivér, egyetemi tanársegéd

Osztályvezető főnővér:
Farkas Imréné

Az osztály munkáját segíti:
Andor Ildikó, gyógytornász
Pektor Gabriella, gyógytestnevelő

Orthopediai szaktanácsadó:

Dr. Kiss János
Prof.Dr.Szendrői Miklós
Szemészeti szaktanácsadó:
Dr.Maka Erika
Dr.Sényi Katalin

Az osztály 2007. 04. 01-én nyílt meg azzal a céllal, hogy az 1/A és 2/A osztályon ápolt malignus daganatos és leukaemiás betegeken kívül minden egyéb daganatos beteget ellásson.

Fő profilja az osteosarcomás betegek ellátása, melyet az EURAMOS stuttgarti központi europai ellátórendszer részeként, azzal szoros kapcsolatban végez.

Kiemelt tevékenysége a lágyrész szarkómás betegek ellátása,mivel az osztály vezetője 20 éve országosan koordinálja ezen betegek ellátását, kapcsolatot tartva az európai központokkal, azokkal azonos kezelési elveket alkalmazva. Ugyanígy a szemészeti daganatok 75%-át ez az osztály látja el, együttműködve a budapesti és debreceni Szemészeti Klinika munkatársaival. A szemészeti daganatok ellátásában az európai és tengerentúli kezelési elvek összehangolásával, az irradiáció kérdésében az Országos Onkológiai Intézettel való együttműködésben igen kedvező eredmények érhetők el.
Ez az osztály a vese-daganatok és a histiocytosis X-ben szenvedő betegek ellátó egysége is, beleértve ez utóbbi betegség igen ritka formáit is (pl. Rosai-Dorfmann betegség).

Az ellátási körülmények igen kedvezőek, minden ágynál lehetőség van a központi oxigén-szívás elérésére (intenzív ellátási feltételek). Minden kórteremben telefon, internet-hozzáférés és televízió áll a betegek rendelkezésére. A klinika egyéb egységeinek mobilis készülékei lehetővé teszik a betegágy melletti röntgen, ultrahang, szív-ultrahang, és EEG vizsgálatot. A szülők elhelyezése az ún. baba-mama szobákban, és a klinikával szomszédos lakásokban történik, ami a vidéken élő szülők számára nagy segítség.

Rehabilitációs tevékenység

A legnehezebb feladat az osteosarcomás betegek műtét utáni rehabilitációja,mely sokszor több hónapos program. A pszichológiai rehabilitáció feladatát az osztályon működő pszichológus látja el, de igénybe vesszük a Daganatos betegek Lelki Otthona Bakonyszűcsön, Dr. Bakos Tóth Márta által vezetett intézetét. A Dr. Békési Andrea által vezetett Bátor tábor segítségét, valamint az együttműködő Alapítványok által támogatott Eurodysney-be, a lappföldi Mikuláshoz tett látogatásokat is. A benn fekvő betegek rehabilitációjában a Bohóc-doktor csoport éppen úgy részt vállal, mint a Csodalámpa Alapítvány a mese- és zenedélutánok szervezésében, és a minden osztályon működő olvasó-sarok létrehozásában.
Ambuláns betegek ellátása
Évente 3000 ambuláns beteg ellátásával segítséget nyújtunk a körzeti orvosoknak a helyi keretek között megoldhatatlan kivizsgálásokkal, a beteg további ellátásában. Berendeléses alapon folyamatosan ellenőrizzük a korábban kezelt betegeink állapotát, és szervezzük a szükséges kiegészítő vizsgálatokat, előre meghatározott szisztéma szerint.
Konzultációs feladatok
Az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika osztályain felmerülő haematológiai és onkológiai problémák megoldásában folyamatos segítséget nyújtunk, de a Szemészeti Klinika, az Egyetem intenzív újszülött részlegei számára is szükség esetén segítünk a felmerülő haematológiai és onkológiai problémák megoldásában.