Napjaink felgyorsult világában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a tudatos egészséges életmódra való nevelés, amit a legfiatalabb korosztályoknál ajánlott elkezdeni. Jó levegő, elegendő mozgás, megfelelő táplálékbevitel, támogató hozzáállás a családok részéről. Tény, hogy nem ennyire egyszerű. A továbbképzés kiemelt célja volt a túlsúllyal élő gyermekek életmódváltásában részt vállaló gyermekorvos kollégák szakmai segítése.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Tűzoltó utcai részlegén működő Életmód Ambulancia elhivatott szakmai csapatának (Magyar Emma, Tarr Zsófia, Félegyházi Edina, Maráczi Farkas Krisztina, Farkas Flóra, Gács Zsófia) szervezésében, 2024. június 15-én került megrendezésre az a szakmai továbbképzés, melynek célcsoportja az országos alapellátásban dolgozó gyermekorvosok voltak.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületével közösen megvalósított program a Richter Anna Díj részeként valósulhatott meg. A Díj egyik kiemelt célja olyan rendezvények, programsorozatok, tréningek támogatása, melyek a – társadalmi felelősségvállalás keretében – az egészségtudatosság népszerűsítésére helyezik a fő hangsúlyt. Így volt ez ezen az egész napos továbbképzésen is, ahol a résztvevő gyermekorvosokat szerették volna támogatni, a túlsúllyal élő betegeik életmódváltásában. A szakmai program délelőtti részében elméleti előadások zajlottak az orvosi mellett kommunikációs, pszichológiai, gyógypedagógiai, dietetikai és mozgási szempontok figyelembevételével, majd a programhoz alakított ebéd után, a szervezők praktikus ötletekkel, beszélgetésindító  mondatokkal, tízórai receptekkel, mozgási aktivitást mérő kérdésekkel, evészavar-szűrő kérdőívvel és egy részletesen kidolgozott program algoritmusával segítették a mindennapi betegellátásba beilleszteni az életmódváltás támogatását. 

Köszönjük megjelent kollégáinknak az aktív, támogató részvételt! 

Galéria

4kép