Április 19-én A Máj Világnapja alkalmából Klinikánk a Magyar Gasztroenterológusok Társaságával (MGT) együttműködésben sajtótájékoztatót tartott a májbetegségek megelőzése és gyógyítása érdekében.
Dr. Werling Klára, Klinikánk docense az anyagcsere-problémákkal kapcsolatos zsíros májkárosodás problémájára hívta fel a figyelmet előadásában. Dr. Horváth Gábor a MGT Hepatolgiai szekció elnöke a vírusos májgyulladás (hepatitsz) témájában tartott tájékoztatón elmondta, hogy hála a mai modern gyógyszereknek, ezek a betegségek mára mind kezelhetőekké váltak. Dr. Gervain Judit a Nemzeti Hepatitisz Bizottság elnöke a nemzeti hepatitisz programról beszélt prezentációjában. Ezt követően Klinikánk igazgatója, Dr. Szijártó Attila a máj sebészeti ellátást igénylő betegségeiről beszélt, míg igazgatóhelyettesünk, Dr. Benkő Tamás a magyar májtranszplantáció jelenéről és a jövőbeli tervekről szólt.
 
MIT KELL TUDNI A MÁJRÓL?
 
• A máj a jobb bordaív alatt található, körülbelül 1200-1500 gramm súlyú szerv.
• Több, mint 500 funkciót lát el az egészség megőrzése érdekében.
• A máj képes a károsodott szövetet pótolni, regenerálódni a májműködés fenntartása érdekében.
• Részt vesz a cukrok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, szabályozza a vércukor és vérzsír szintet, alapvető fehérjéket, alvadási faktorokat termel.
• Segít a méreganyagok lebontásában és eltávolításában.
• Az epetermelés révén segíti a zsírok felszívódását.
• A májban nincsenek fájdalomreceptorok, így a májbetegségek észrevétlenek maradhatnak, mely késleltetheti a krónikus májbetegségek korai felismerését.
A máj létfontosságú szerv, amely nélkül nem lehet élni!
 
10 TIPP, AMIVEL SEGÍTHETJÜK MÁJUNK EGÉSZSÉGÉT!
 
1. Testmozgás
Az edzés segít csökkenteni a zsír felhalmozódását a májban, javítja a véráramlást, és javítja az általános anyagcsere-funkciót, ami megelőzheti a májbetegségeket.
2. Védőoltások
A védőoltásokkal megelőzhetjük az akut májgyulladást okozó hepatitis A vírus fertőzést, vagy a hepatitis B vírus fertőzést, mely májzsugort és májrákot okoz.
3. Egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás elősegíti a megfelelő májműködést és megelőzi a zsírmáj kialakulását.
4. Kézmosás
A kézmosással megelőzhetők az olyan vírusfertőzések, mint a hepatitis A és E, amelyek akut májbetegséget okozhatnak.
5. A májkárosító hatások kerülése
Droghasználat súlyos májkárosodáshoz, májelégtelenséghez vezethet.
6. Az ártalmas szennyezőanyagok kerülése
A környezeti szennyeződések gyulladást, májkárosodást, májelégtelenséget okozhatnak.
7. Alkoholfogyasztás kerülése
Jelentős nagy mennyiségű alkohol fogyasztás akut májgyulladást, hosszú ideje fennálló alkohol fogyasztás zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje.
8. Biztonságos szexuális kapcsolatok
A megfelelő védekezés a szexuális aktivitás során csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések, például a hepatitis B és C kockázatát, amelyek krónikus májbetegséghez, májzsugorhoz és májrákhoz vezethetnek.
9. Rendszeres ellenőrzés
A rendszeres orvosi ellenőrzés segíti a májbetegségek korai felismerését és javítva a gyógyulási kilátásokat.
10. Az orvosi utasítások követése
 
Az orvosi ajánlások betartása biztosítja a májbetegségek megfelelő kezelését, minimalizálja a szövődmények kockázatát és maximalizálja a kezelések hatékonyságát.
 

Galéria

7kép