A gyermekből a felnőtt gondozásba történő átmeneti folyamatot nevezi az orvoslás tranzíciónak. A Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának Bókay utcai részlege és a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája (STéG) évek óta közösen utógondozza a szervátültetett betegeket. Május 13-án azzal a céllal rendezték meg az első transzplantációs tranzíciós napot, hogy felkészítsék a gyerekeket a felnőtt utógondozásba történő átlépésre, csökkentsék a betegek és hozzátartozók bizonytalanságát, aggodalmát. A program részeként a transzplantáltak és szüleik bejárhatták a STéG épületét és betegellátó helyiségeit.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy a Gyermekklinikán 184 éve látnak el beteg gyermekeket, több mint 30 éve pedig  transzplantált gyerekek gondozásával is foglalkoznak. Napjaink szervátültetési tevékenységének és sikeres utógondozásának köszönhetően számos gyermek és fiatal korú élhet teljes életet – fogalmazott. Kiemelte azt a precíz, összehangolt csapatmunkát, ami nélkülözhetetlen a sikeres transzplantációhoz.

A kor előrehaladtával a gyermekekből fiatalok, a fiatalokból felnőttek lesznek, akik a Gyermekklinika falait kinőve a felnőtt utógondozásba kerülnek át. Ebben a sem lelkileg, sem testileg nem zökkenőmentes, problémákkal és kérdésekkel teli időszakban szeretnénk segítséget nyújtani, megkönnyíteni az átlépés folyamatát – mutatott rá az igazgató, utalva arra is, hogy az elengedés, leválás nekik sem könnyű.

Galéria

18KÉP

A vesetranszplantált gyermekek utógondozását dr. Reusz György nefrológus, a klinika  gyermekgyógyásza mutatta be egy rövid prezentáció keretében. Elmondta, hogy gyerekkorban a veseelégtelenséget elsősorban a húgyúti rendellenességek és fertőzések, illetve az örökletes betegségek okozzák. Szólt arról is, hogy a gyerekkori ideális vesepótló kezelés a transzplantáció. Rámutatott, hogy nagyjából 16 és 25 éves kor között a kilökődések száma jelentősen megemelkedik, a transzplantáció óta eltelt időtől függetlenül. Ennek hátterében szervi vagy immunológiai okok állhatnak, de az idegrendszer fejlődése is okozhatja. A felnőtt gondozásba átlépő fiataloknak tisztában kell lenniük a saját állapotukkal, ismerniük kell a gyógyszereiket, tudniuk, hogy melyik mire való, a kezelésükkel kapcsolatban is képesnek kell lenniük megfontolt és önálló döntéseket hozni – sorolta a kritériumokat a gyermekgyógyász. A klinikán körülbelül 10-12 művesekezelésben részesülő gyermeket gondoznak, évente 6-10 átültetés történik – ismertette az adatokat. 

Dr. Dezsőfi-Gottl Antal, a Gasztroenterológia és Hepatológia Osztály osztályvezetője a májtranszplantált gyermekek utógondozásáról tartott előadást, melyben hangsúlyozta a személyre szabott átvezetés fontosságát, hiszen mind az érettséget, mind a fejlettséget illetően nagyok lehetnek az egyéni különbségek – mutatott rá. Hozzátette, fontos, hogy egy irányított, tervezett folyamatban kell előkészíteni a gyerekeket erre a tranzícióra. Kitért a gyógyszeres kezelés be nem tartásához vezető rizikótényezőkre: ebben szerepet játszanak családi és szociális faktorok, illetve az is, hogyan történik meg az átvezetés a felnőtt ellátásba – ismertette.

Ezt követően a gyerekek és szüleik közösen átsétáltak a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikára, ahol dr. Szijártó Attila klinikaigazgató köszöntötte őket. Kiemelte, a program célja, hogy a tranzíció alatti, 35 százalékos kilökődéssel járó veszteséget leküzdjék, amihez elengedhetetlen a gyógyszerszedési szabályok betartása mellett a kontrollvizsgálatokon való megjelenés. Utóbbi a szövődmények korai felismerése miatt is fontos – részletezte. Bemutatta a felnőtteket ellátó kollégákat, hangsúlyozva hogy pszichológus, családterapeuta is segíti náluk az utógondozott fiatal felnőtteket.

„A vesetranszplantált betegek ellátása a STéG-en” címmel dr. Török Szilárd klinikai főorvos tartott ismertetőt, dr. Sandil Anita, a klinika belgyógyásza pedig a májtranszplantációs kontrollvizsgálatokat mutatta be.

Az eredeti cikket Bódi Bernadett írta
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Az eredeti cikk <<ITT>> olvasható.