Aranyeresség
Az aranyeresség gyakori betegség, az 50 év feletti lakosság 50%-ban fordul elő.
Egyszerűbb eseteiben konzervatív kezeléssel is gyógyítható, de súlyosabb formáiban sebészeti beavatkozásra van szükség.

aranyér_hu

A végbél környéke erős vénás hálózattal rendelkezik, amely jellemzően a közvetlenül a nyálkahártya alatt helyezkedik el a 3 belső vénás párna. Kiegészítik a záróizom működését. Ha a vénákat körülvevő kötőszöveti és izomrostok gyengülnek, a vénák kitágulnak.  A  hasüregi nyomás megnövekedése ( pl.: terhesség alatt,  tartós székrekedés miatt has prés, tartós köhögés fennállásakor) és  kötőszöveti gyengülés miatt ezen vénák kitágulhatnak, belső aranyeres csomók képződnek.
A táguló vénák, a nyálkahártyát maguk előtt tolva lassan belülről kifelé növekedhetnek.
Amennyiben a belső aranyeres csomók a végbél záróizmán keresztül nem türemkednek elő vagy székelést követően önmaguktól visszahúzódnak kezdeti (I-II. stádiumú) betegségről, ha préseléskor előesnek, és csak műfogásokkal vagy egyáltalán nem helyezhetőek vissza késői (III- IV. stádiumú) betegségről beszélünk. A kezeletlen, kizáródott aranyér elhalhat, ami igen veszélyes szövődmény.
Külső aranyeres csomók esetében a vénás tágulat nem érinti a végbél nyálkahártyáját, a záróizmán kívül a bőr alatt helyezkedik el. A betegség ezen besorolása a hatásos kezelés eldöntése miatt fontos.
Tünetek: Az aranyerességre legtöbbször viszketés, fájdalom, vérzés hívja fel a figyelmet. A vérzés elsősorban belső aranyeres csomók esetén fordul elő, de lehet súlyosabb betegség (pl. vastagbélrák). Az aranyeresség talaján különböző szövődmények alakulhatnak ki pl.: gyulladás, nyálkahártya berepedés, véna trombózis, amelyek fájdalommal járnak. Az aranyérbetegség késői, elhanyagolt stádiumában előfordul még a végbélnyálkahártya előesése, ami a végbélzáróizom funkciójának akadályozása révén széklettartási zavart okozhat.
Diagnózis: A külső aranyeres csomót szakember ránézésre is könnyen felismeri. A belső aranyeres csomót az orvos általában gumikesztyűs keze egyik ujjával tapintja ki a végbélnyíláson keresztül. A pontos diagnózishoz végbéltükrözés szükséges vizsgálni. Ez egyben az aranyeres csomók elhelyezkedésének és súlyosságának felmérésére és egyéb vérzést okozó elváltozások (végbéltáji daganatok) kizárására is szolgál.
Gyógyszeres kezelés: Amennyiben a vizsgálatok alapján a belső aranyeres csomók kezdeti stádiumban (I-II) vannak, konzervatív kezeléssel a tünetek megszüntethetők, a folyamat visszahúzódhat, előrehaladása lassítható. Ilyenkor fájdalom és gyulladáscsökkentő kúpok, kenőcsők használata, keringést javító tabletták szedése javasolt. Szükség esetén helyi érzéstelenítésben ambuláns körülmények között az aranyér gyűrűvel történő leszorítása végezhető. A hatásos kezelés érdekében, minden esetben életmódbeli változtatásokra is szükség van. Rendszeres kamillás ülőfürdő alkalmazása, illetve bő folyadékfogyasztással és rostdús étkezéssel történő székletlazítás, rendszeres testmozgás, intim torma bevezetésével az ismételt kialakulás megelőzhető. A fájdalmas, trombotizált külső aranyeres csomó szintén ambuláns körülmények között, helyi érzéstelenítésben kis rámetszéssel gyógyítható.
Műtéti kezelés: Amennyiben a belső aranyér nem visszahelyezhető, kizáródott, vérrög keletkezett, vagy szövődménnyel társul műtéti megoldást ajánlunk. Többféle sebészeti eljárás létezik, mindegyik lényege, hogy a végbél nyálkahártyája alatt lévő vénás tágulatot eltávolítjuk.
A műtét helyi érzéstelenítésben és altatásban is elvégezhető, időtartalma 30-45perc. A helyi érzéstelenítés előnye, hogy kevésbé megterhelő és a kísérőbetegségekből adódó altatási kockázat kiesik.
Az aranyérműtétek kis rizikójú műtétek, de a legkörültekintőbb műtéti beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények. Korai szövődmény lehet az utóvérzés, szokatlan műtéti fájdalom, záróizom görcs, sebgyógyulás elhúzódó zavara, nagyon ritkán a környező szövetek gyulladása, tályogképződés, általános fertőzés.
Késői szövődmény lehet a betegség kiújulása, végbélnyílás szűkület. Táplálkozási és életmódbeli tanácsok pontos betartásával a késői szövődmények megelőzhetőek.

A műtét végén alvadás gátló szivacs kerül a végbélbe, amit műtét utáni reggel eltávolítunk és ezt követően a beteg távozhat otthonába. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől. Fájdalom az első 8-14 napban még jelentkezhet, amely tabletta és kúp együttes alkalmazásával, kiegészítve kamillás ülőfürdővel jól kezelhető. A széklet rendezése a gyógyulási időszak alatt kiemelkedően fontos.  Kisebb vérzés az első pár napban, később székürítéskor előfordulhat, a seb váladékozása 3-4 hétig normális. A teljes gyógyulási idő négy hét.