Betűméret: A A A

Kutatás

A SE Ortopédiai Klinikán az 1970-es évektől foglalkozunk kiemelten végtagi és medencetáji csont- és lágyrésztumorok diagnosztizálásával, kezelésével. Jelenleg az ország mozgásszervi csontdaganatos betegeinek mintegy 75-80%-át intézetünkben kezeljük.

 

Csontbank

Az ortopédiai műtéteknél irodalmi adatok szerint a beavatkozásoknak közel 10%-ában alkalmaznak csonttranszplantációt. Klinikánkon ez éves szinten százas nagyságrendű értéket képvisel. A felhasznált csont lehet autológ, azaz saját szervezetbôl nyert transzplantátum, azonban az utóbbi években a világon mind több helyen jöttek létre – a fokozódó igények kielégítésére – a homológ csonttranszplantátumokat biztosító, standard feldolgozási eljárásokkal dolgozó csontbankok.

 

Gyógyszer vizsgálatok

Évente jellemzően 2-3 klinikai gyógyszer- vagy orvosi műszer-vizsgálatban veszünk részt elsősorban az endoprotetika, az oszteoporózis ileltve a tumorterápia kapcsán. Klinikánk betegforgalma és orvosaink felkészültsége (5-en rendelkeznek ICH-GCP tanfolyammal) lehetővé teszi, hogy II-es illetve III-as fázisú vizsgálatokat végezzünk eredményesen.

 

Klinikai vizsgálatok

Betekintés a klinikánkon belül folyó, új vizsgálati módszerekkel foglalkozó kutatásokba.

 

Bevezető

A legtöbbet publikáló mozgásszervi sebészeti intézet

A Semmelweis Egyetem Ortopéd Klinikája az ország mozgásszervi sebészeti intézetei között az egyik legjelentősebb kutatóközpont. A klinikán dolgozó orvosok 60%-a rendelkezik PhD fokozattal, és további 30% jelenleg aktív PhD hallgató. Klinikánk dolgozói publikálták az ország mozgásszervi sebészeti intézetei közül a legtöbbet nemzetközi tudományos folyóiratokban, legutóbb 2011-ben 15 db eredeti közleményt. Több könyv illetve könyvfejezet is klinikánk munkája, amelyből kiemelendő az ameriaki Mayo-Klinikával közösen szerkesztett, az ortopédia teljességét felölelő angol nyelvű kézikönyv, a Color Atlas of Clinical Orthopedics. (http://www.springer.com/medicine/orthopedics/book/978-3-540-85560-6)