A BLOKKOKTATÁS beosztása, MENETE:

Minden csoport számára három hetes blokkban történik az ortopédiai oktatás. Az első két hétben elméleti és gyakorlati oktatás zajlik, a harmadik hét a kollokviumi vizsga letételére szolgál. Minden oktatási napon 7 tanórában, 9:00-15:15 óráig tart az oktatás az alábbi táblázatban foglaltak szerint. Az órarend az egyes blokkokban változhat. A blokk utolsó oktatási napján (2. hét csütörtök) a hallgatók szóbeli gyakorlati vizsgán számolnak be a megszerzett gyakorlati tudásukról.

 

Országos Gerincgyógyászati Központ: Bp. XII., Királyhágó u. 1-3. (BEK Akadémia, D/II épület)

 

VIZSGÁK:

A tanulmányi szabályzat alapján a vizsgaidőszakban legalább 3 vizsganapon van vizsgáztatás, a hallgatói létszám 1,5-szeresének megfelelő vizsgahelyet biztosítva. A vizsgakiírás az adott blokk 2. hétfőjén történik.

 

AZ ELŐADÁSOK tematikája:

 1. Gyermekortopédia
  Veleszületett csípőficam, serdülőkori combfej elcsúszás (epiphyseolysis capitis femoris).
 1. A váll betegségei. A végtagok ízületi és csontot érintő gyulladásos, szeptikus betegségei 
  A vállízület anatómiája. Subacromialis impingement. Rotátorköpeny (ROK) szakadás. Glenohumeralis instabilitás. Vállízületi arthrosis. Osteomyelitis, arthritis purulenta, kristály arthropathiák. 
 1. A kéz betegségei. A boka és a láb betegségei 
  A kéz leggyakoribb rendellenességei. Alagútszindrómák. Dupuytren betegség. A kéz tumorszerű elváltozásai, daganatos megbetegedései. A kéz ízületeinek arthrosisai. A kézsérülések után másodlagos helyreállítás lehetőségei. Reumás betegség következményei. A kéz fejlődési rendellenességei. A carpus betegségei. A láb funkcionális anatómiája. Hallux valgus. Metatarsalgia, kalapácsujj deformitás. Hallux rigidus. Plantaris fasciitis. Pes planus. Diabeteszes arthropathia. Achillodynia. A boka és a láb ízületeinek arthrosisai.  
 1. Tumorok és tumorszerű elváltozások 
  Primer és secunder csont- és porc daganatok, tumorszerű elváltozások a mozgató szervrendszerben, malignus és benignus lágyrésztumorok diagnosztikája, kezelése. 
 1. A csípő- és térdízület betegségei 
  Veleszületett fejlődési rendellenességek. Avascularis combfej necrosis. Csípőízületi kontratúrák. A csípő degeneratív betegségei, csípőízületi arthrosis és kezelésük. A térd degeneratív betegségei. Térd körüli korrekciós osteotomiák. Instabil térd. Keresztszalag szakadás, meniscus sérülés. Asepticus osteochondrosisok, osteochondritis dissecans. A patella elváltozásai.
 1. A gerinc betegségei
  Degeneratív gerincbetegségek. A gerinc deformitásai, scoliosis, Scheuermann betegség. A gerinc daganatos betegségei. A gerincsebészet alapjai.
   

 

GYAKORLATI OKTATÁS:

A gyakorlati oktatás elsődleges célja a legfontosabb ortopédiai betegségek és kezelésük megismerése, illetve a betegvizsgálat elsajátítása. A gyakorlatok során részben az egész csoport számára tartott szemináriumokon, részben kiscsoportos oktatás során nyílik lehetőség a gyakorlati szemléletű tudás megszerzésére. A szemináriumok során interaktív előadások, betegbemutatások és esettanulmányok segítségével tanítjuk meg a betegvizsgálatot, illetve az elméleti tananyag gyakorlati alkalmazását. A kiscsoportos oktatás során pedig a betegvizsgálat, fizikális vizsgálat gyakorlása mellett lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak műtétek megtekintésére, illetve az ambuláns rendelés, csecsemőkori csípőszűrés és gipszkezelés megismerésére is.

 

Az oktatás helyszínei:

A blokkosított oktatás helyszíne a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika (Üllői út 78/B, Korányi Tömb, 2. emelet) előadótermei, illetve fekvő- és járóbeteg ellátó osztályai.

A blokkok első napján minden csoport számára a gyülekezés a 2. emeleti előadóterem (liftek melletti konferenciaterem) előtt történik, a reggel 9 órakor kezdődő előadásokat a konferenciateremben tartjuk. A szemináriumok helyszíne a konferenciaterem vagy a Titkársággal szemben lévő Vízkelety terem, a kiscsoportos gyakorlati oktatás pedig a 2. emeleti fekvőbeteg osztályokon vagy az 5. emeleti műtőben történik.

Kihelyezett gyakorlatok:

 • az Ortopédiai Klinika ambulanciái jelenleg az egyetem Merényi Gusztáv Kórház telephelyén működnek (Bp. IX. ker., Gyáli út 17-19., 30-as épület I. emelet). A blokkoktatás során néhány gyakorlatot ezen a telephelyen tartunk, amelyek rendjéről a gyakorlatvető tájékoztatja a hallgatókat.
 • a második hét kedden délelőtt az oktatás az Országos Gerincgyógyászati Központban (Bp. XII. ker., Királyhágó utca 1-3.) történik. Kérjük a hallgatókat, hogy ezen a napon 8:50-től a BEK Akadémia Konferencia Központban (D/II. épület) gyülekezzenek.

A gyakorlatokhoz szükséges köpenyt a hallgatók számára az Ortopédiai Klinika biztosít, erről külön nem szükséges gondoskodni.

 

HIÁNYZÁS, PÓTLÁS:

A 39/2023. (V.25.) szenátusi határozattal módosított, 2023. június 6-tól hatályos Semmelweis Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat – III. KÖNYV Hallgatói Követelményrendszer – III.2. RÉSZ Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 29. § 4) pontja értelmében:

„ ……… az Általános Orvostudományi Kar IV-V. évfolyamán blokkosított oktatási rendszerben oktatott tárgyak esetén a hiányzások a blokkba épített előadások, szemináriumok és a jelenlétet igénylő gyakorlatok esetében egyben értékelendők, és a 10%-ot nem haladhatják meg. A pótlást az oktatási-kutatási szervezeti egység biztosíthatja akár éjszakai vagy hétvégi ügyeleti idő keretében.”

A blokkoktatás során 49 tanórát tartunk, a fenti szabályozás értelmében 4 tanóra hiányzás fogadható el. A blokkoktatás felépítése miatt a pótlás személyre szabottan történik, ennek meghatározása érdekében a gyakorlatvezetőt, vagy a Professzori Titkárságot keressék az aktuális órarend szerinti elmaradt órák megjelölésével.

 

Ajánlott irodalom, e-tananyag:

A vizsgára való felkészüléshez az előadások és gyakorlatok anyagán felül ajánljuk az egyetem hivatalos Ortopédia tankönyvének legutóbbi, 2018-as kiadását, illetve a Moodle-ban elérhető e-tananyagot, amelyben a hagyományos tananyag mellett narrált előadások, betegvizsgálati videók, röntgenek és esetbemutatások is találhatók.

 

GYAKORLATI VIZSGA TÉTELSOR

TÉTELSOR

 

Elérhetőségek

Kérünk mindenkit, hogy a blokkoktatás során felmerülő problémákkal, kérdésekkel minden hallgató első körben a gyakorlatvezetőt keresse fel a gyakorlati időben.

Az oktatók döntéskörén túlmutató kérdésekkel a Professzori Titkárságot szíveskedjenek megkeresni elektronikus úton az alábbi elérhetőségen vagy személyesen munkaidőben.

dr. Domos Gyula
tanulmányi felelős
E-mail: titkarsag.ortopedia@med.semmelweis-univ.hu