Arthroscopia az Ortopédiai Klinikán

artoskopos01Az Ortopéd Klinikán az első térdízületi arthroscopiát 1982 márciusában Dr. Kalabay László végezte, akinek múlhatatlan érdeme van a módszer hazai terjesztésében. Azóta több mint 7500 térdízületi artroszkópia és több száz vállízületi artroszkópos beavatkozás történt.

A kezdeti diagnosztikus térdartroszkópiákat már műtéti beavatkozások követték és napjainkra csaknem minden térdízületi artroszkóppal elvégezhető technikát uralnak munkatársaink. Fiatal orvosaink műtéti palettáján kiemelt helyen áll a módszer, így a technikai lehetőségek fokozatos javulásával lehetőségünk nyílik olyan korszerű technikák elsajátítására, mint a porcdefektusok gyógyítását célzó autológ oszteokondrális mozaikplasztika, valamint a fedett négyköteges elülső keresztszalagpótlás.

artoskopos02A részleg fő profiljává a térdízületi degeneratív megbetegedések váltak, de nagy számban látunk el sportsérülések következtében létrejött gyűrűporcsérüléseket, szalagsérüléseket és fokális üvegporckárosodásokat is. Gyakori, hogy autoimmun, vagy rheumatologiai betegségek következtében létrejött térdbetegségeket diagnosztizálunk és látunk el korszerű fedett ellátást lehetővé tévő endoszkópos berendezéseinkkel. Ezeknek a betegeinknek a további kezelését Intézetünk rheumatológusával összhangban folytatjuk.

Évtizedes gyakorlatunknak és speciális műszereinknek köszönhetően nem hátrálunk meg a ritkábban előforduló gyermekkorban panaszokat okozó térdízületi fejlődési rendellenességek műtéti ellátásától sem. Készséggel fogadunk ritkább térdbetegségekben szenvedő térdműtére szoruló betegeket az ország minden részéről. Vállaljuk a krónikus térdízületi duzzanatok miatt, a fájdalmas térdízületi mozgáskorlátozottságtól és bizonyos tumorszerű elváltozásokban szenvedő térdbetegek kivizsgálását és műtéti ellátását is. Tevékenységünkkel lehetővé tesszük térdbetegeinknek, hogy rövid várakozási időn után kerülhessenek műtétre és rövid kórházi tartózkodást követően gyógyultan térhessenek otthonukba intézetünkből.