Szeretnénk információt nyújtani a kezelésben részt vevő betegek, szüleik és az őket kezelő egészségügyi személyzet számára a dongaláb Ponseti szerinti kezelésének részleteiről!

Betegek, szülők részére

A Ponseti technikáról általában

Klinikánk évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a veleszületett dongaláb kezelésében (30-35 beteg/ év) .
A dongaláb kezelése újszülött korban kezdődik. Sorozatgipsz kezeléseket alkalmazunk és 2005 óta Ponseti világszerte elterjedt eljárásának megfelelően korai (5-12 hetes korban) 2-3 mm-es bemetszéssel Achilles ín hosszabbítást, majd 3 hetes ismételt gipszrögzítést végzünk. A módszerrel a csecsemők 3 hónapos korára a deformitás csaknem teljes korrekciója érhető el az esetek igen nagy százalékában. A továbbiakban az elért eredmény fenntartása céljából éjszakai sínezést használunk.

A dongaláb betegség sajátossága a viszonylag magas kiújulási hajlam (recidíva). A 2005 óta alkalmazott technikával a klinikánkon kezelt veleszületett dongaláb recidíváit középtávú utánkövetés mellett 20% alá sikerült szorítanunk.
Kiújúlt elváltozás esetén a gipszkezelés mellett elvégezzük a szükséges műtéti beavatkozásokat is, ami a deformitásnak megfelelően lehet ismételt Achilles ín hosszabítás, az elülső sípcsonti izom inának áthelyezése, az ugróízületek hátsó és belső szalagrendszerének felszabadítása, illetve késői makacs esetben az alsó ugróízület korrigált helyzetű elmerevítése.

A dongaláb kezelésére kiváló együttműködést alakítottunk ki ortopéd segédeszköz gyárakkal (műanyag sinezetek, ortopéd cipők), hogy betegeink számára a legkorszerűbb, a deformitásnak leginkább megfelelő segédeszközöket viselhessék. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a segédeszköz listán jelenleg nem szereplő, de a kezeléshez lényegileg hozzátartozó abdukciós sínezetet betegeink számára társadalombiztosítással támogatott módon is elérhetővé tegyük.

Letölthető dokumentumok

Orvosok, terapeuták részére

Ha a dongalábas gyermek kezelésével kapcsolatban bármilyen szempontból kérdés/kétely merül fel, lehetőséget kívánunk biztosítani személyes konzultációra, telefonos vagy internetes kapcsolatfelvételt követően. Amennyiben érdeklődik a technika részletei iránt, tudunk segíteni abban, hogy megfigyelőként/látogatóként bekapcsolódjon betegink kezelésébe, legyen szó akár a gipsztechnikáról, akár műtéti kezelésről.