A vérzékeny betegek ellátását kiemelt feladatunknak tekintjük

A hemofília ritka betegség: előfordulási gyakorisága 1 a 10 000-hez, a súlyos fokú hemofíliáé pedig 1 a 16 000-hez. Magyarországon 2727 vérzékeny beteg él, ebből 803 A-hemofíliás, 198 B-hemofíliás, 1306 von Willebrand beteg, és 420 egyéb vérzési rendellenességben szenvedő beteg. A betegség lényege a vér alvadékonyságának csökkenése, melynek következtében a hemofíliás betegek sérülések alkalmával hosszabb ideig véreznek, mint az egészségesek. Súlyos fokú hemofília esetén spontán, azaz bármiféle külső behatás nélkül is előfordulnak vérzések. A hemofília fő tünete a vérzés – elsősorban az ízületiés izomvérzés. A belső vérzések által okozott feszítő nyomás miatt a hemofíliát az egyik legfájdalmasabb betegségnek tekinti az orvostudomány. Megelőző kezelés (ún. profilaxis) hiányában a gyakori bevérzések következtében a betegek ízületei fokozatosan tönkremennek és izmaik elsorvadnak. Az idősebb hemofíliások szinte kivétel nélkül mozgáskorlátozottakká váltak. Az évtizedeken át tartó ismételt ízületi bevérzések hatására a beteg idővel súlyos fokú mozgáskorlátozottá válik, lerokkan, bot vagy tolókocsi használatára kényszerül. Ez afolyamat kizárólag a gyerekkorban elkezdett preventív kezelésként adott rendszeres faktorpótlással (profilaxissal) előzhető meg.

A vérzékeny betegek ízületi károsodásainak feltartóztatására szoros együttműködés alakult ki a hemofíliás betegek vérzései ellen gyógyszeresen küzdelmet folytató hemofília gondozó és az ortopéd klinika között. Ez a szoros együttműködés tette lehetővé, hogy hazánkban a legtöbb hemofíliásokon végzett ortopédiai beavatkozás intézetünkben történjen. Kezeléseink célja, hogy csökkentsük az ismétlődő bevérzések által okozott ízületi károsodásokat, valamint gyógyítsuk a már létrejött mozgáskorlátozottságot. Eddigi tevékenységünk során a vérzékeny betegek széles körének nyújthattunk és a jövőben is nyújtani szándékozunk ortopédiai ellátást.

Az utóbbi húsz évben nagyízületi endoscopos és feltárásos műtéteinkkel, protézis beültetésekkel több mint 60 esetben sikerült a vérzékeny gyermekek és felnőtt betegek panaszain enyhíteni. Haemosztazeologusokkal karöltve a külföldi sikereket is figyelemmel kísérve folytatjuk gyógyító törekvéseinket az Ortopéd Klinikán.