Klinikánkon évtizedek óta lényeges szerep jut a mozgásszervi betegek konzervatív kezelésének. Ennek oka korábban elsősorban az volt, hogy nem minden esetben állt rendelkezésre modern műtéti megoldás (például protézis beültetés) a mozgásszervi betegségek kezelésére. Napjainkban egyrészt azokat a betegeket kezeljük, akiknél a kórkép nem igényel műtéti beavatkozást, azonban kórházi ellátást igen, másrészt jelentős a műtét után rehabilitációs tevékenységünk is.

A legfontosabb betegségek, melyeket konzervatívan kezelünk a súlyos, főleg teherviselő ízületek gyulladása, kopása, csontritkulásos (osteoporoticus) eredetű csigolya törések (compressiók), degeneratív, kopásos gerinc elváltozások, gerinscsatorna szűkület (stenosis canalis spinalis) okozta fájdalmak.

Ezen megbetegedések akut fájdalmának csillapítása mellett, a fizioterápia, gyógytorna alkalmazásával, mielőbb visszanyerhető a beteg mozgáskészsége, mely az idős beteg önellátásának, önálló életvitelének előfeltétele.
Ezt a szemléletet tükrözi az utóbbi évtizedekben hazánkban is teret nyert rehabilitációs kezelések , osztályok bevezetése.

Klinikánkon is működő rehabilitációs részlegre kerülő betegek a felnőtt ambulanciákról, ortopédiai és reumatológiai szakvizsgálatot, kivizsgálást követően kerülnek előjegyzésre.

A betegek életkorából eredően szükség szerint szakirányú belgyógyászati konzílium, terápia módosítás előzi meg a felvételt, mivel az eredményes mozgásszervi rehabilitáció alapfeltétele a stabil kardio-respiratorikus status. Ennek kivitelezéséhez a beteg Háziorvosának segítsége, aktív közreműködése elengedhetetlen, hiszen közös célunk a betegek mozgáskészségének, munkaképességének visszaállítása. Az előjegyzés alapján felvett betegek megfelelő fájdalom és gyulladáscsökkentés mellett állapotuknak megfelelően egyéni, csoportos gyógytornán, víz alatti tornán, elektroterápiás kezeléseken vesznek részt.

Távozásukkor a további szükség szerinti terápiára, otthoni betegápolás keretén belüli kezelésre vonatkozó javaslattal távoznak. Az idős, sokszor egyedül élő beteg igénye, állapota szerint mentalhigiénés munkatársunk otthoni, vagy további intézményi ápolás szervezésében nyújt segítséget.