Betegfelvétel

Osztályaink 15 és 17 óra között látogathatóak. Kérjük, hogy egy beteghez egyszerre csak egy hozzátartozó érkezzen! 

BETEGFELVÉTEL: 7:00-től

Az első emeleti Betegfelvételi irodában kell jelentkezni minden betegnek, aki vizsgálatra, kezelésre vagy felvételre érkezik a Klinikára, beutalóval, személyi igazolvánnyal  és TAJ kártyával! Innen irányítják a megfelelő ambulanciákra, vizsgálatokra, osztályos felvételre vagy fizikoterápiára. A járóbeteg rendelésre érkezett betegek a kabátjukat, csomagjukat a földszinti ruhatárban helyezhetik el.

A kézsebészeti beavatkozásra érkező betegek 7:00-re érkezzenek a betegfelvételre, más beavatkozás miatt érkező, befekvésre készülő betegek számára az osztályos betegfelvétel 9-től történik.

A befekvésre érkezőknek a felvételi irodán történt jelentkezés után leleteikkel és a Klinikai útmutatóval az osztályos főnővérnél kell jelentkezni, aki az osztályvezető főorvossal törtét megbeszélés alapján a beteget a megfelelő kórteremben elhelyezi.

Az ambuláns vizsgálatok előzetes telefonos bejelentkezés alapján történnek, a telefonos bejelentkezés telefonszáma: +36 1 209 3355. A vizsgálatokra háziorvosi beutaló szükséges. A vizsgálatra érkező betegeinket kérjük, hogy a földszinti betegirányító pultnál jelentkezzenek be, innen irányítják a megfelelő ambulanciára. Klinikánkon a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik, ezért szíves megértésüket kérjük, amennyiben várakozniuk kell.

Napirend

A reggeli ébresztő után az aznapi műtétes betegek műtéti előkészítése 5-6 óra között kezdődik.

Vizit 7:30-8 óra között történik, melyen minden betegnek a kórteremben kell tartózkodnia. Vizit idején csendet, figyelmet kérünk, mindenki elmondhatja panaszát az orvosnak. Az orvos megbeszéli az aznapi teendőket, kezelést. Ezután a páciensek csak vizsgálat céljából hagyhatják el kórtermet. Ennek lebonyolításában az ápolók segítenek. A délelőtt folyamán a megoperált betegek gyógytornász segítségével tanulják meg az operált testrész helyes mozgatását és erősítését.

Adott napi műtétek 9:00-től kezdődnek és körülbelül 16:00-ig tartanak. 

7:30: Vizit

8.30: Reggeli

12.30: Ebéd

14:30: Osztályos munkarendnek megfelelően ismét vizit, kötözés, varratszedés.

13:00 – 15:00: Csendes pihenő. Kérünk mindenkit, hogy legyen tekintettel azon betegtársaira, akik pihenni szeretnének.

15:00 – 17:00: Látogatás. Kérjük a látogatási idő pontos betartását!

17:00: Vacsora

Az esti vizit 19-kor kezdődik, ahol az ügyeletes orvossal alkalma nyílik megbeszélni az éjszakai fájdalomcsillapító eljárást, valamit nyugodt alvásának biztosítása érdekében a megfelelő altatót, ha szükséges.

Vizit után, a segítséget igénylő betegek higiénés szükségleteiben és a megfelelő alvás, pihenés érdekében az ápolók segítenek.

A kórteremben TV-t nézni csak akkor lehet, ha a többi betegtársat nem zavarja, a folyosón elhelyezett készüléket 22:30-ig, villanyoltásig lehet használni.

Betegek csak a kijelölt helyen dohányozhatnak. Hozzátartozóknak az egész klinika területén tilos a dohányzás.

A betegek csak az ápolók tudtával hagyhatják el az osztályok területét.

A behozott élelmiszert a kórteremben és a folyosón lévő hűtőszekrényben tárolhatják, ezért kérjük írják rá a nevet és kórterem számát. Élelmet a kórterem ablakaiban elhelyezni nem szabad.

Óvjuk a klinika épületét és berendezési tárgyait, vigyázzunk a tisztaságra!

A betegek értéktárgyaiért csak abban az esetben tudunk felelősséget vállalni, ha azokat a Gazdasági Hivatalban nyugta ellenében leadják.

Klinikánk oktatási intézmény. Kérjük ne vegyék zaklatásnak, ha az orvosképzés érdekében betegbemutatáson kell részt venniük.

Információk szülőknek

Osztályaink 15 és 17 óra között látogathatóak. Kérjük, hogy egy beteghez egyszerre csak egy hozzátartozó érkezzen! Az érvényben lévő járványügyi korlátozások értelmében vagy oltási igazolvány, vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR eredmény bemutatása szükséges az osztályra való belépéshez!

Kérjük, ne felejtse elhozni korábbi zárójelentéseit, leleteit és röntgenfelvételeit, MR, CT lemezeit.

Mit célszerű hozni a kórházi tartózkodás idejére?

  • Ha lehetséges, kérjük gondoskodjanak a gyermek részére műanyag tányérról, pohárról, kanálról. A gyermekek biztonsága érdekében, törékeny tárgyat, üveges üdítőt, éles, szúró eszközöket (kés, olló, villa) nem áll módunkban biztosítani és kérjük ezen tárgyak behozatalának mellőzését is.
  • A gyermeknek csomagoljanak pizsamát, hálóruhát, köntöst, tisztálkodási eszközöket (szappan, fogkrém, fogkefe, fésű stb.) lábbelit.
  • Amennyiben a gyermek igényli, érdemes a kedvenc plüssét eltenni, illetve időtöltésre alkalmas játékot, könyvet is pakolni. Kérjük azonban, vegyék figyelembe, hogy a gyermekek egymás játékait is használják, mint az óvodában vagy az iskolában.  
  • A higiénés szabályok betartása érdekében kérjük, hogy a gyermekeknek behozott romlandó élelmiszereket, névvel ellátva a folyosón elhelyezett hűtőszekrényben helyezzék el.

Gyermekosztályunk berendezésében igyekszünk tekintettel lenni a gyermek igényeire. Nem korlátozzuk gyermekeiket személyes tárgyaik behozatalában, azonban a behozott személyes tárgyakért felelősséget nem tudunk vállalni.

Fontos Információk Szülőknek:

Gyermeküket klinikánk gyermekosztályára kivizsgálás/tornakezelés/műtét céljából vesszük fel. Osztályunkon lehetőség van arra, hogy ha a gyermek betegsége indokolja, a szülő vagy nagyszülő a gyermeke mellett maradhasson az ápolás ideje alatt, viszont ágyat csak akkor tudunk biztosítani, ha ezt az osztály beteglétszáma lehetővé teszi. Amennyiben ez nem lehetséges, éjszakára matracot biztosítunk. A benntartózkodás alatt ellátás csak a gyermek részére jár.

Ha a szülő nem kívánja az állandó benntartózkodást, minden nap 15 és 17 óra között, látogatási időben érkezhet gyermekéhez. Délelőtt, amíg a műtétek és a vizsgálatok folynak, a gyermekek mellett egyszerre csak egy hozzátartozó tartózkodhat. Kérjük a szülőket, hogy az ápolási munkát könnyítsék meg azzal, hogy látogatókat csak látogatási idő alatt fogadnak. Távozás napján, lehetőleg 11-óráig hagyják el az osztályt!

Gyermekük itt tartózkodása alatt, az Önökben felmerülő kérdésekkel, problémákkal bizalommal forduljanak a kezelő orvoshoz, vagy az osztályos ápolókhoz. Amennyiben személyesen ezt nem áll módjukba megtenni, telefonon is érdeklődhetnek.

Közvetlen telefonszámunk: +36 20 825 8345
A klinika központi száma: +36 1 466 6611

 

Műtéti információk

Műtétes osztályra érkezvén kérjük, hogy ékszereit hagyja otthon, a körömlakkot távolítsák el. Látogatási idő határozatlan, de kérjük, hogy az osztály működését a látogatók ne akadályozzák. Covid19 oltással nem rendelkező betegeink csak negatív PCR teszt levétele után kerülnek felvételre, ehhez kérjük, hogy hozzon magával még fel nem használt tesztet.

A poszt operatív őrzőben (műtét után 24 órát itt töltenek a betegek) egy időben egy látogatót fogadhatnak, és kérjük önöket ill. hozzátartozóikat, hogy 15 percnél ne legyen hosszabb a látogatás! Kérjük a megfelelő védőruha használatát, valamint, hogy élelmiszert ide ne hozzanak a látogatók.

Csípő, térd, váll protézis műtétje előtt, érdemes összepakolni a tisztálkodási szereket (folyékony szappan, szivacs, vagy mosdókesztyű, 2 db törülköző, szénsavmentes víz, a rendszeresen szedett gyógyszerek eredeti dobozukban), mely csomagot az ápoló az őrző helyiségbe eljuttatja.

Ezekhez a beavatkozásokhoz az esetek többségében szükségessé válik a transzfúzió, ezért az alábbiakban felsorolnánk, hogy ennek milyen lehetőségei vannak. Bővebb tájékoztatás érdekében érdeklődjön a főnővéreknél!

Vértranszfúzió

1. Autotranszfúzió (saját véradás a műtéthez): beutalót a klinikán kap az orvosától megbeszéltek alapján.

2. Irányított véradás: hozzátartozó, barát, ismerős ad vért a műtéthez.
Szükség van a következő adatokra: TAJ kártya, beteg neve (akinek adják a vért), mikor, hová kell a vér
Az alább felsorolt helyeken várják a véradók jelentkezését:

Budai Regionális Vérellátó Központ (BRVK)
1113 Budapest, Karolina út 19-21
Tel.: +36 80 324-244
Minden munkanapon: 7-19 óra között
Szombaton: 8-12 óra között

Péterffy Sándor utcai Területi Vérellátó
1072 Budapest, Péterfy s. u. 14.
Tel.:+36 1 461 4757
Hétfő-csütörtök:08-15 óra között
Péntek:8-13 óra között

Dél- pesti Területi Vérellátó
1204 Budapest, Köves u. 2-4.
Tel.:+36 1 284 7590
Minden munkanapon 8-14 óra között

Valamint a vidéki vérellátók.

Altatóorvosi vizsgálat

Egy hónappal a befekvés előtt keresse fel háziorvosát az előírt laborvizsgálatok céljából. Műtét előtt 3 héttel, kész leletekkel klinikánk aneszteziológiai ambulanciáján kell jelentkezi az elkészült eredmények ellenőrzése céljából, ahol a javasolt és Önnek legoptimálisabb érzéstelenítési eljárás is megbeszélésre kerül.

Előzetes telefonos egyeztetés alapján
(időpont kb 2 héttel a műtét előtt)

Tel. 06-1- 209-33-55
Az aneszteziológia ambulancia helye:
I. emelet 116 szoba

Amennyiben Ön véralvadást gátló gyógyszert szed mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, altatóorvosával! Kérjük, ha fogamzásgátló gyógyszert szed, annak szedését szintén egyeztesse nőgyógyászával!

A góc kutatását, beleértve fogászati góc keresését és szanálását is a vizelet-tenyésztéssel együtt az aneszteziológiai ambulanciára hozza magával.

Dietetikai szolgálat

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a klinikán lehetősége nyílik Önnek megfelelő diéta tartására (pl: diabetes, energiaszegény, laktózmentes, vegetáriánus, epekímélő, stb). Ha műtétre várakozik, fontos, hogy jó kondícióban legyen, mire eljön a műtét ideje. Amennyiben jó a vércukorszintje, vérnyomása, koleszterinszintje, testsúlya optimális, akkor gyorsabb a sebgyógyulás, kisebb a szövődmények kialakulásának esélye.
Tervezett műtétnél használja ki a várakozás idejét, optimalizálja testsúlyát!

Testsúlyát ellenőrizheti BMI számítással, melynek képlete:

Ha testtömeg indexe nem a normál tartományba esik, akkor feltétlen konzultáljon dietetikusainkkal!
Elérhetőségük: +36-20-825-0539

Jelenlegi élelmezési rendszer miatt a beteg étkeztetés a következőképpen történik:

  • A távozó betegek reggeli ellátást kapnak,
  • Mentőszállítás esetén a szállítás megkezdéséig a klinika biztosítja az ellátást,
  • 10 óráig érkező betegek ebéd és vacsora ellátására jogosultak,
  • 10 óra után érkezők számára a felvétel napjára nem tudunk ellátást biztosítani.