Klinikánk Magyarország legnagyobb és egyik legjelentősebb ortopédiai intézménye a maga 110 ágyával. Tevékenységünk lefedi az ortopédiai szinte valamennyi területét. Hármas feladatunk az oktatás, a kutatás és a betegellátás. 

Az ortopédiai tanszéket 1951-ben hozták létre a Semmelweis Egyetem jogelődjén. 1957-ig dr. Zinner Nándor, 1957-től 1980-ig dr. Glauber Andor, majd 1980-tól 1995-ig dr. Vízkelety Tibor, azt követően 1995-től 2017-ig dr. Szendrői Miklós voltak a tanszék vezetői.

Klinikánk a legszélesebb ortopédiai profillal rendelkező egyetemi tanszék. Évente közel 4000 műtétet végzünk és kb. 40.000 beteget látunk el ambulanciánkon. Magyar, angol és német nyelven oktatjuk a IV. évfolyamos orvostanhallgatókat, valamint a gyógytornász hallgatókat. Az egyetem Doktori Iskolájában a PhD képzésben is részt veszünk önálló mozgásszervi kutatási programmal 2000. óta, melyet dr. Szendrői Miklós professzor  vezet.

Hagyományosan jó kapcsolataink vannak nemzetközi ortopédiai szervezetekkel, mint a SICOT és az EFORT. Büszkék vagyunk arra, hogy a Klinika orvosai hosszabb-rövidebb időt eltölthettek külföldi társintézményekben, egyetemeken, és ennek köszönhetően széleskörű nemzetközi együttműködési lehetőségeink vannak, mint például a bécsi, a heidelbergi, a müncheni, a bristoli egyetemekkel, vagy a hamburgi, nottinghami klinikákkal. Szakorvosképzés keretén belül rendszeresen érkeznek hozzánk továbbképzés céljából kollégák Szlovákiából, Romániából, Indonéziából és Iránból.

Honlapunkon szeretnénk bemutatni, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező Ortopédiai Klinika milyen kihívásokkal néz szembe a 21. században.

Dr. Szőke György
egyetemi tanár
igazgató