A sebészeti műtétek jól ismert szövődményei a különféle kórokozók által okozott fertőzések. Nincs ez másként az ortopédiában sem, ahol tovább bonyolítja az egyébként is nehéz helyzetet az, hogy a szeptikus komplikációk gyakran a beültetett fém protézisek, implantátumok környezetében alakulnak ki, ahonnan nagyon nehéz a kiírtásuk. Mivel a Klinikánkon évente elvégzett 3500-4000 műtétből közel 1000 nagyízületi protézis beültetés és csere, melyet részben kopásos betegségek, részben daganatos betegségek miatt végzünk, így szükség volt egy olyan részlegre, ahol azokat a betegeket tudjuk kezelni, akiknél fertőzéses szövődmény alakult ki.

Ez az igény hívta életre szeptikus részlegünket 1998-ban. A részleg a II. emeleten került kialakításra, ahol két 3 ágyas kórteremben, külön kötözővel, tisztálkodó helyiségekkel tudjuk betegeinket ellátni. Szintén az egység részét képezi a II. emeleten található szeptikus műtő, ahol kizárólag a fertőzések miatt végzünk beavatkozásokat. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a részleg működésében külön személyzet vesz részt. A részleg vezetésével megbízott ortopéd sebész naponta ellenőrzi a betegeket, akiknek a napi ellátásáról erre a feladara kijelölt nővér csapat gondoskodik. Emellett minden beteg esetében rendszeres infektológiai konzílium történik, melynek során a fertőzések antibiotikumokkal történő hatékony kezelését határozzuk meg. Fontos a korszerű diagnosztikai háttér is, melyet a Semmelweis Egyetem Központi Laboratóriuma és Mikrobiológiai Tanszéke biztosít. A rutin gyulladásos laborértékek meghatározásán túl egyes baktériumok esetében lehetőség van a legújabb módszerekre, melynek során a génállomány sokszorozásával (PCR) tudjuk a kórokozót azonosítani.

A részlegen évente átlagosan 50-60 beteg fordul meg. A kezeléseket a legmodernebb nemzetközi eredmények alapján végezzük. Saját gyakorlatunkban a protézis beültetést követően kialakult fertőzés esetén úgynevezett két-üléses cserét végzünk. Ennek a lényege, hogy a első műtét során (az első lépésben) gondos műtéti technikával eltávolítjuk az implantátumot, melynek felszínén ilyenkor kiírthatatlanul megtelepednek a baktériumok, így az nem tartható meg. Emellett a protézist körülvevő gyulladásos szöveteket is eltávolítjuk. Bizonyos protézisek esetén (térdprotézis, vállprotézis, tumorprotézis, stb) a műtét végén egy antibiotikummal feltöltött, csontcementből készített távtartót is beültetünk az ízületbe abból a célból, hogy amíg a protézis nincs a helyén, a mozgások megmaradjanak. Ezt követően antibiotikummal kezeljük betegeinket, akik a protézis kivétele után is járóképesek maradnak, habár ilyenkor segédeszköz, külső rögzítő viselése szükséges. Körülbelül az első műtét után 6-10 héttel, miután többszöri laborvizsgálatokkal igazoltuk a fertőzés gyógyulását, ismételt műtétet végzünk, melynek során egy új protézist ültetünk be. Ezt követően betegeink visszanyerik korábbi járóképességüket. Ezzel a módszerrel a nemzetközi irodalomban is megtalálható arányban, 85-90 %-ban sikerül protézis visszaültetése mellett meggyógyítani betegeinket.

A szeptikus betegségek gyógyítása fokozott türelmet, kitartást igényel betegeink részéről, melyben igyekszünk minden segítséget megadni. Részben a fertőzéses komplikációban szenvedő, belgyógyászati szempontból sokszor esendő pácienseink védelmében, részben a steril osztályokon fekvő betegek érdekében részlegünkön külön házirendet vezettünk be, melynek betartását minden betegünktől kérjük. A háziendet alább olvashatja.

Amennyiben bármilyen további kérdése lenne, kérjük forduljon hozzánk bizalommal!