gyerek01Az Ortopédiai Klinika III. emeletén kapott helyet a 25 betegágyas Gyermekosztály. A Gyermekosztály a Klinika megalapítása óta vezető szerepet tölt be a magyar gyermekortopédiai betegellátásban, oktatásban és kutatásban egyaránt. Az osztály tevékenysége a gyermekkori gerincbetegségek sebészi kezelésének kivételével felöleli a teljes gyermekortopédiát ide értve a

 • csecsemő- és gyermekkori csípőbetegségeket (veleszületett csípőficam, Perthes betegség, …),
 • a gyermekkori veleszületett és szerzett lábbetegségeket (dongaláb deformitás, flexibilis és fixált lúdtalp betegség, …),
 • a fejlődési rendellenességek ellátását (végtagrövidülések, tengely deformitások, végtaghiány, …),
 • a mozgássérült gyermekek (elsősorban a szülés körüli agyi károsodás miatt kialakult spasztikus mozgássérülés) sebészi és rehabilitációs kezelését,
 • valamint a gyermekkori csont- és lágyrészdaganatok onkológiai dignosztikáját, valamint sebészi (terápiás és rekonstruktív) kezelését és rehabilitációját is.

A gyermekosztály kiemelkedő eredményeket ért el a veleszületett csípőficam megelőzésében és műtéti kezelésében, valamint nemzetközi hírnévre tett szert a spasztikus betegek sebészi kezelésében.

A Klinika gyermekosztálya jelenleg felújított környezetben, elkülönített folyosón 25 betegággyal működik. Az osztályon előzetes egyeztetés szerint lehetőség van a gyermekek szüleinek elhelyezésére is. A betegágyak közül tíz ágy a konzervatív és rehabilitációs kezelések hátteréül szolgál. Az aktív ágyakon évi 350 műtétet végzünk.

Csípőbetegségek

A hagyományokhoz híven a beavatkozások között napjainkban is jelentős részt képviselnek a csípőtáji műtétek. Gyermekkori csípőtáji műtétek magyarországon az Ortopédiai Klinika Gyermekosztályán történnek legnagyobb számban. A kóroki tényezők között a veleszületett csípőficam, újszülöttkori agyi károsodás következtében kialakult másodlagos csípőelváltozások, valamint a Perthes betegség szerepelnek leggyakrabban. A csontos korrekciós műtétek és az azt követő gipszrögzítés együttesen igen jó hatásfokkal kezeli mindhárom kóreredetű csípőelváltozást.

Fejlődési rendellenességek

Osztályunk kiemelt feladatköre a fejlődési rendellenességek műtéti kezelése, beleértve a veleszületett csont rendszerbetegségek következtében kialakult deformitások, tengelyeltérések korrekcióját is. Itt kell említenünk, hogy jelentős változást hozott a tengelydeformitások kezelésében a növekedésgátlás megbízható módszerének bevezetése, amely a korábbiaknaál sokkal kisebb beavatkozással és megterheléssel kezeli a betegséget a gyermekek növekedését kihasználva. Amennyiben szükséges végtaghosszabbító műtéteket is végzünk megbízható, korszerű Ortofix rendszer használatával.

Veleszületett dongaláb deformitásgyerek02

A témával kapcsolatos további információkért keresse fel az alábbi aloldalt:

Gyermekkori flexibilis lúdtalp deformitás

A gyermekori lúdtalp az esetek túlnyomó többségében komolyabb ortopédiai beavatkozás nélkül, különféle segédeszközök használata mellett (ortopéd cipő, betét, éjszakai sín, …) spontán korrigálódik. Mintegy 5 százalékban azonban a kora serdülő korra súlyos, kozervatív kezelésre nem reagáló deformitás alakul ki. Ezekben az esetekben kicsi (2-3 cm) műtéti metszéssel járó ún. calcaneus stop műtétet végzünk. A műtét lényege, hogy egy csavar, amit az ugrócsontba vezetünk egy másodlagos reflex kialakításával korrigálja a sarok befelé dőlését és legalább részlegesen a láb ellapult hosszboltozatát. A gyermekek a műtétet követő napon lábraállhatnak és 2-3 hét alatt a panaszmentes, normál járás helyreáll.

Spasztikus betegek ortopédiai ellátása, gondozása

A gyermekosztály tevékenységének jelentős részét az újszülöttkori agyi károsodás (ICP, CP, cerebral palsy, Little kór, spasztikus betegség) kapcsán létrejött deformitások ellátása teszi ki. Az Ortopédiai Klinika a szakma jellegéből adódóan elsősorban műtéti kezelésekkel igyekszik spasztikus betegei állapotán javítani, de az ambuláns betegellátás, a konzervatív kezelések és a rehabilitáció egy részét is felvállalja. Aktív szakorvosi konzilárusi-, oktatói- és tudományos kapcsolatban állunk a Nemzetközi Pető Intézettel, valamint több a spasztikus betegek korai fejlesztését-, illetve rehabilitációját végző intézménnyel, gyógytorna központtal.

Évek óta dolgozunk azon, hogy Magyarországon is érvényesüljön az a nemzetközi irányzat, hogy a súlyosabb spasztikus betegeknél évente, a kevésbé súlyos esetekben 2-3 évente történjen Röntgen felvétellel egybekötött csípő állapot felmérés. A csípő állapotának visszatérő vizsgálata a spasztikus betegségben igen gyakori (30-40%) másodlagos csípőficam korai felismerését szolgálja. Korán felismert elváltozás esetén megelőző, kis lágyrész műtétek elegendőek lehetnek a csípő helyzetének stabilizálására, ami a betegek számára jóval kisebb megterhelést jelentenek. Súlyosabb, elanyagolt esetekben csak csontokat is érintő korrekciós műtéttől várható eredmény. Későn felismert fixált, fájdalmas, magas csípőficam esetén már csak a csípőt feláldozó, „menekülő” eljárások jönnek szóba.

Kevésbé súlyos spasztikus állapotokban a csípőficam ritkább. A betegek általában járóképesek, de a spasztikus izomzat és aránytalan izomtónus eloszlás komoly járási nehézséget okoz számukra. Esetükben különböző, akár többszörös lágyrészműtétekkel igyekszünk a járásképen javítani. Noha a műtéti beavtkozások kisebbek és kivitelezésük is egyszerűbb a csont korrekciós műtétekénél a beavatkozások pontos indikációja komoly szakértelmet igényel. A járóképes spasztikus betegek műtétjeinek tervezését könnyíti meg a 2011-ben létesült 3 dimenziós járás analízis labor.

gyerek04

Jól ismert tény, hogy a spasztikus betegség megjelenése a gyermekek növekedésével változik. A növekedés sok esetben az izomtónus eloszlás zavarának fokozódását és a járáskép romlását eredményezi. A fenti okok miatt betegeinket állapotuktól függően fél – egy évente rendszeres kontrollvizsgálatokra hívjuk, sok esetben magunkra vállalva a rehabilitáció és a konzervatív.

ÚJ MÓDSZEREK

Szőke György vezetésével az elért eredményeket megtartva számos új eljárás és műtéti technika került bevezetésre:

 • évtizedek óta önálló és igen eredményes protokollt alkalmazunk a veleszületett csípőficam szűrésére és kezelésére
 • 2005-ben bevezettük Ponseti eljárását a veleszületett dongaláb kezelésére
 • a súlyos gyermekkori flexibilis lúdtalp deformitás kezelésére calcaneus stop műtétet alkalmazunk
 • a gyermekkori alsóvégtagi rövidülések és tengelydeformitások kezelésére bevezettük a 8-as lemezes temporer epiphyseodesist
 • spasztikus equinus és equinovarus contracturák kezelésére komplex konzervatív kezelést folytatunk (Botulinum A toxin injekció, gipszredresszió, éjszakai redressziós sínezés és gyógytorna kezelés)
 • spasztikus betegeken bevezettük az izomerő kímélő, izomtónus csökkentő műtéteket (tendomiuscularis recessio)
 • járóképes spasztikus gyermekeken többszintes lágyrészműtéteketvégzünk (single stage multy level surgery)
 • a spasztikus csípőficamot és subluxatiót arthrotomia nélkül végzett csípő korrekciós műtéttel kezeljük, amennyiben nincs jelentős ízületi vápa dysplasia
 • jelentős csípőízületi vápa dysplasia esetén együlésben végzett femur osteotomiával és Pemberton műtéttel kezeljük a spasztikus csípőficamot
 • végtaghosszabbító műtétekhez és deformitás korrekcióhoz a kor követelményeinek mindenben megfelelő, modern készülékeket (Orthofix) használunk
 • autolog fibula transpozició segítségével, Ilizarov szerinti rögzítéssel végtagmegtartó tumor resectiós és rekonstrukciós műtéteket végzünk.

KLINIKAI JÁRÁSLABOR

A gyermekosztály felügyeletével 2011-ben Magyarországon egyedülálló klinikai járáslabor létesült.
A járáslabor kétirányú video dokumentáció és teljes 3 dimenziós (3D) mozgásanalízis egyidejű végzésére alkalmas. Segítségével járás során feltérképezhető a test ízületeinek kinematikája – izületi mozgásterjedelme, valamint mérhető és értékelhető a járás során ébredő erők izületekre kifejtett forgatónyomatéka. Talpi nyomáseloszlás szintén mérhető a laborban mind statikus (állás) és dinamikus (járás) körülmények között.
Az egyidejű videó- és 3D mozgásanalízis-, valamint a talpi nyomáseloszlás adatok értékelésével teljes biomechanikai képet nyerünk a járásról, illetve a járás során végzett mozgásokról, amely a mozgásszervi betegségek jobb megértését és a beavatkozások tervezhetőségét segíti.

A mindennapi klinikai munkában a labor fő profilja a járóképes spasztikus gyermekek mozgásanalízise. A járáslabor létrehozásával a klinika gyermekosztálya azt a nemzetközi irányvonalat szándékszik követni, amely szerint a járóképes spasztikus betegek bonyolult, tervezést igénylő műtétjeit és egyéb beavatkozásait előzetes 3 dimenziós járásanalízis után végezzük el.
A vizsgálatokból értékes információ nyerhető a végtagi izületek és izmok állapotáról, contracturáiról, valamint megítélhetők egyes csontdeformitások is. A kétirányú szinkron videó dokumentáció olyan csak járás közben vizsgálható eltérések megfigyelését teszi lehetővé, amely szabad szemmel vizsgálva lehetetlen feladatot jelent.

A mérési eredmények a szükséges beavatkozások (konzervatív kezelés, Botox infiltráció, műtétek) tervezését segítik. A nemzetközi eredmények és eddigi saját tapasztalatok tükrében a járáslabor olyan műtét előtti információkhoz juttatja a sebészt, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre, továbbá lehetővé teszi olyan műtétek tervezését, amelyek szükségessége és eredménye járásanalízis nélkül nem ítélhető meg.

A járáslaborban tudományos vizsgálatok is folynak, amelyek közül kiemelendő

 • a fűzőkezelést igénylő gyermekkori gerincproblémák (scoliosis és Scheuermann betegség) mozgásanalítikai vizsgálata,
 • a dongaláb recidív állapotainak vizsgálata különböző lábmodellek segítségével,
 • a súlyos gyermekkori lúdtalp deformitás konzervatív és műtéti kezelésének megítélése 3D mozgásanalízis segítségével, valamit
 • a parakajak-kenu versenyzők teljesítményének kategóriák szerinti felmérése ergométer használatával.

Gyermekabulancia

A gyermekambulancián a rendelés, a csecsemők szűrése és a csípő ultrahang vizsgálatok előjegyzés alapján történnek. Az ambuláns gyermekortopédiai ellátást jelenleg 5 orvos végzi a hét 3 napján, a többi két napon műtéti tevékenység zajlik. Ambulanciánkon két asszisztensnő látja el az adminisztratív feladatokat, vizsgálatok szervezését és a műtétre előjegyzett betegekkel történő kapcsolattartást.

A gyermekambulancia szoros együttműködésben dolgozik a gyermekosztállyal: az ambulancián történik a betegek felvételre való előjegyzése, itt fogadjuk a felvételre jelentkező betegeket: az ambulancián történik a betegek leleteinek ellenőrzése, a felvételhez még esetlegesen szükséges vizsgálatok, rtg felvételek elkészíttetése, korábbi kórlapok, rtg felvételek kikérése, a műtétes betegek műtéti kiírásához szükséges papírok megírása.
Ugyanitt jelentkeznek az osztályon kezelt, visszatérő betegek varratszedésre, gipszlevételre, gipszcserére, segédeszköz ellátásra is.

A gyermekambulanciát az ország csaknem minden tájáról felkeresik a betegek. Speciális profilként foglalkozunk a következő ortopédiai betegségekkel: csípőficam, dongaláb, arthrogryposis, osteogenesis imperfecta, hemophiliás arthropathia, infantilis cerebralis paresis, dagantos és daganatszerű csontbetegségek, Perthes-kór, végtagfejlődési rendellenességek, gerincferdülés.

Gyermekkori gerincbetegségek

gyerek03A különböző típusú gerincferdülések szűrővizsgálata és ellátása is javarészt az ambulancia feladatköre. Emellett a gyógytornakezelésben gyermek-gyógytornászaink is nélkülözhetetlen szerepet vállalnak.
Klinikánkon sok scoliosisos beteget kezelünk. Az ő esetükben a diagnosztika és a korrekt utánkövetés szempontjából elengedhetetlen objektív vizsgálati eredmények dokumentációja az ambulancián zajlik vizsgálatról viszgálatra. 20 fokos görbület alatt gyógytornakezelést javaslunk, 20 fok feletti görbület ill. várható- vagy már észlelt nagymértékű progresszió esetén fűzőkezelést kezdeményezünk, a betegeinket Cheneau fűzővel látjuk el. Ennek része a scoliosisos betegek osztályos felvétel keretében történő gyógytornakezelése is a fűző mintázása előtt, majd a fűzővel való ellátás után közvetlenül.

Scheuermann betegségnél a diagnosztika, és az utánkövetéshez szükséges vizsgálati eredmények rögzítése szintén ambuláns ellátás keretében történik. Súlyosabb esetekben (nagyfokú kyphosis, radiológiailag a csigolyák nagy területére kiterjedő Schmorl herniák) hospitalizáció során gyógytornakezelést, és a betegek fűzővel való ellátását végezzük.

2011-től a scoliosisos és Scheuermann betegségben szenvedő gyermekeknél járáslaborunkban járásanalízist is végzünk.

A ritkább, de ambulanciánkon rendszeresen megforduló lumbago-s gyermekek esetében elengedhetetlen a panaszok hátterében álló esetleges komolyabb betegségek kizárása. Az ehhez szükséges vizsgálatok megszervezése, időpontkérés, beutalók kiadása (rtg, CT, MRI, szcintigráfia, labor) is ambulanciánkon zajlik. Gyulladásos betegségek, daganatok, csigolyafejlődési rendellenességek, serdülőknél műtéti kezelést igénylő porckorongsérv kizárása után szükség lehet osztályos bentfekvés keretében történő fizikotherápiára, gyógytornára.