SEMMELWEIS EGÉSZSÉG NAPOK 13. 
MOZGÁS ÉS MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK

CSÜTÖRTÖK – 2021. április 29. 15.00 – 19.30
Ortopédiai Klinika, Fizioterápiai Tanszék, Sportorvostan Tanszék, Semmelweis Egészségfejlesztési Központ

Figyelem, a rendezvényt a Zoom program segítségével online tartjuk meg. Az előadásokat 12 éves kor felett ajánljuk. 
A részvétel ingyenes, de a programokra előzetes regisztráció szükséges. Egy előadásra maximum 300 fő regisztrálhat.
A regisztráció lezárult.  

 (A regisztrációkor megadott e-mail címekre küldik vissza a szervezők az előadások és konzultációk elérhetőségét.)

Bővebben a Zoom használatáról

MEGHÍVÁS ELFOGADÁSA

  1. Az előadótól a rendezvényt megelőzően érkezik egy email, melyben megtalálható a Zoom megbeszélés link-je, valamint a megbeszélés azonosítószáma (utóbbira csak speciális esetben, egyes operációs rendszereken vagy telefonos használat esetén van szükség).
  2. A linkre kattintva automatikusan elindul a csatlakozás, de az első esetben egy segédprogram letöltésére, majd telepítésére is szükség lehet, mely rendkívül egyszerűen (a videóban látható módon) megoldható. Érdemes letölteni a Zoom szoftvert a számítógépünkre, mert könnyebben lehet használni, mint a böngészős változatot.
  3. Ezt követően meg kell adni a jogosultságokat a Zoom rendszer számára (kamera, mikrofon) és ezután máris csatlakozik az értekezlethez a meghívott személy.

Amennyiben Ön meghívást kapott egy Zoom-megbeszélésre, úgy a mellékelt videóban látható módon tud csatlakozni, Önnek semmilyen regisztrációra nincs szüksége.

 

PROGRAMOK 15.00 és 20.00 KÖZÖTT IDŐRENDBEN:

Kezdés Program címe

15:00 – 15:30

Felnőttkori térdfájdalmak (sport, túlterhelés) – Dr. Bejek Zoltán

A legnagyobb és egyben legbonyolultabb ízületünk, a térdízület. Mivel járáskor, sportoláskor is folyamatos használatban van, relatíve kisebb fájdalmas panasza is kellemetlenséget okoz. Idős korban a térdfájdalom leggyakrabb oka a térdízület elhasználódása. De mi okozhat térdpanaszokat fiatal korban sportoló és nem sportoló embereknél? Káros vagy nem káros a sport a térdünk szempontjából. Ezeket a kérdéseket elemezzük az előadás során.

A regisztráció lezárult.

15:00 – 15:30

A vashiány szerepe sportolóknál – Dr. Csulak Emese

A vashiány sportolóknál rendkívül gyakori jelenség, az egyik legfontosabb sportteljesítményt limitáló tényező. Kiterjesztett laboratóriumi vizsgálattal a vashiány sportolók esetében egyszerűen kiszűrhető. Az úgynevezett spiroergometriás vizsgálat során számos paraméter utalhat vashiányra, a vizsgálaton nyújtott teljesítmény pedig összefügg a vasraktárak feltöltöttségével. Megfelelő minőségű és mennyiségű vaspótlással a vashiány sportolóknál jól korrigálható és ezáltal javítható a teljesítmény.

A regisztráció lezárult.

15:00 – 15:30

A túledzés jelentősége –  Dr. Sydó Nóra

A túledzés egy komplex tünetegyüttes, melynek felismerése nehéz a sportoló, az edző és az orvos számára is. Legfontosabb, hogy ki kell zárni a tünetek hátterében álló esetleges szervi eredetű problémákat. A megfelelő teljesítmény eléréséhez elengedhetetlen az optimális edzésmennyiség és periodizáció. Az edzés ellenére a sportolók nem mindig tudják a maximálisan elérhető teljesítményt nyújtani. Ennek hátterében állhat a túlzott intenzitású és mennyiségű edzés is.

A regisztráció lezárult.

15:00 – 15:30

Életmódi rizikók és a megelőzés – hogyan befolyásolja az egészségtudatos életmód a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzését? Lássunk néhány egyszerű praktikát! – Koltai Cintia

Életmódunk létezésünk első pillanatától egészen az utolsóig meghatározza az egészségben eltöltött éveink számát és minőségét. Minden életfázisban más és más a prioritás, amely az adott korszakban életvitelünket meghatározza, azonban egészen apró lépésekkel és odafigyeléssel sokat tehetünk az egészségesebb és mozgalmasabb mindennapokért. Az előadás részben elméleti, részben interaktív “gyakorlati” módon tárja fel a leggyakoribb életmódi rizikók – úgy mint táplálkozás, mozgás, dohányzás, alkoholfogyasztás, alváshiány és stressz – hatásait a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében, és útmutatást ad arra, hogy a fizikai aktivitás hogyan segíthet valamennyi korosztálynak az egészségtudatosabb életstílus kialakításában.

A regisztráció lezárult.

15:30 – 16:00

Hogyan segít a mozgás a gyermek-és serdülőkori térdfájdalmak kezelésében? –
Dr. Mayer Ágnes

Az ízületi fájdalom nemcsak az idősebb embereket, hanem a fiatalokat is érintheti. Számtalan oka lehet, köztük a mozgásszegény életmód, de ugyanakkor a sportolással kapcsolatos túlterhelés is, továbbá összefüggésben állhat anatómiai eltérésekkel. Árnyalja a képet, hogy a gyermek, vagy a serdülő teste, csontjai, izmai folyamatos változásban vannak. Az előadásban összefoglaljuk a leggyakoribb fiatalkori térdproblémák ismert okait és a speciális, egyénre szabott mozgásterápia szerepét a kezelésükben.

A regisztráció lezárult.

15:30 – 16:00

Hirtelen szívhalál sportolóknál – Dr. Vágó Hajnalka

A rendszeres fizikai aktivitás csökkenti mind az össz-, mind a szív-érrendszeri halálozást, illetve számos egyéb nem szív-érrendszeri betegség megelőzésében szerepet játszik. Ezen előnyök ellenére a szív bizonyos alapbetegsége esetén az intenzív sporttevékenység életet veszélyeztető ritmuszavarok kialakulásához vezethet. A hirtelen szívhalál (HSZH) a sportolók körében előforduló halálozás leggyakoribb oka. Számos eset hátterében nem igazolódik egyértelmű ok, az esetek jelentős részében azonban potenciálisan azonosítható alapbetegsége van a sportolónak. A rendszeres szűrés, illetve panasz/tünet esetén további kivizsgálás emiatt elengedhetetlen, hiszen segítségével kiszűrhető a HSZH hátterében álló megbetegedések nagy része.

A regisztráció lezárult.

15:30 – 16:00

Hogyan alakítsuk ki otthon a „home office” környezetet? – előadás és átmozgató gyakorlatok munka közben – Jób Viktória

Napi 8 óra munka (ami sokszor inkább 9-10) a napunk harmadát teszi ki, mégis többet foglalkozunk egy jó matrac kiválasztásával, mint a munkakörnyezetünk kényelmes és egészséges kialakításával – pedig a rendszeres, egyoldalú terhelésnek hosszú távon jelentősen negatív hatásai lehetnek életminőségünkre. Az előadáson útmutatót adunk a helyes számítógépes “home office” munkakörnyezet kialakításához, bemutatjuk az elérhető hasznos segédeszközöket, melyeket érdemes minden nap használni (pl. fittball, álló íróasztal) és ötleteket adunk arra, hogyan hozzuk ki a maximumot az otthoni lehetőségekből. Az előadáson könnyű közös átmozgató tornára invitálunk minden résztvevőt az egész napos ülés ártalmainak enyhítésére.

A regisztráció lezárult.

16:00 – 16:30

Hétköznapok a csípőprotézis műtét után – Dr. Skaliczki Gábor

Napjaink ortopéd sebészetének egyik leggyakrabban végzett műtétje a csípőprotézis beültetés, mely nagyon sok embernek adja vissza a fájdalommentes mozgás lehetőségét. Talán a legfontosabb kérdés betegeink számára, hogy a beavatkozás után mire lesznek képesek, milyen terhelést bírnak majd, milyen sportot űzhetnek, hogyan élhetik a hétköznapokat. Az előadásban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

A regisztráció lezárult.

16:00 – 16:30

Terhelésélettani vizsgálatok a sportolók követésében – Dr. Kiss Orsolya

A rendszeres intenzív sportterhelés az egész szervezetben és kiemelten a szív- érrendszerben jelentős krónikus adaptációs folyamatokhoz vezet, melyek egymással szoros összefüggésben változtatják meg a szív szerkezeti, elektromos és funkcionális paramétereit. Ennek lényege az egyre intenzívebb fizikai terheléshez szükséges oxigén- és tápanyagellátás biztosítása a keringés megfelelő változásain keresztül. Egészséges sportolóknál a fizikai terhelés közben végzett vizsgálatok célja a sportoló aktuális élettani maximum értékeinek elérése (vita maxima terhelés) során a keringési, légzési és anyagcsere paraméterek meghatározása, illetve a fejlődéshez szükségszerűen fejlesztendő tényezők megállapítása. Élsportolóknál ezek a rendszeresen, fél- egy évenként végzett terhelésélettani vizsgálatok elősegítik és objektív mérési eredményekkel tükrözik a fejlődést, romlásukkal időben előrejelzik a fejlődés gátjaként megjelenő visszafordítható vagy visszafordíthatatlan folyamatokat.

A regisztráció lezárult.

16:00 – 16:30

A parasport mozgásszervi orvosi vonatkozásai – Dr. Bejek Zoltán

„Mozgássérültnek lenni nem azt jelenti, hogy vesztesnek lenni!” A sport mindenki számára hasznos dolog, a fizikai, szellemi szociális képességeink fejlesztésére és azok fenntartására szolgál, illetve a sport a rehabilitáció csúcsa is. Mindezek miatt a mozgássérült emberek számára a sport minimum olyan fontos, mint a nem mozgássérült emberek számára, azonban előbbinek speciális orvosi vonatkozásai is vannak. Miről szól, hogyan kezdődött, hol tart, hogy néz ki és milyen, speciális orvosi vonatkozásai vannak a parasportnak? Erről ad tájékoztatást az előadás.

A regisztráció lezárult.

16:30 – 17:00

Felnőttkori degeneratív csípőízületi betegségek és a teljes csípőízületi protézis beültetés fizioterápiája – Dr. Horváth Mónika

A felnőttkori csípőízületi megbetegedések a felnőtt lakosság jelentős részét érintik. Az elviselhetetlen csípőízületi fájdalommal járó előrehaladott állapotú csípőízületi degeneratív megbetegedések esetében leggyakrabban alkalmazott eljárás a csípőízületi protézis beültetése. A csípőprotézis műtétek technikájának ugrásszerű fejlődésével a műtétet követő fizioterápiás és rehabilitációs előírások is változnak. Az előadás során rálátást nyújtunk az izomátvágás nélkül elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetést követő felépülésre a hagyományos csípőízületi beültetési technikákat követő rehabilitációval összehasonlítva.

A regisztráció lezárult.

16:30 – 17:00

Hogyan versenyez(het)nek a parasportolók? Tévhitek és tények a parasport világából – Mahli Zsuzsanna

Napjainkban egyre többet hallunk róla, mégis sokan nincsenek tisztában azzal, hogy kikből válik, illetve válhat parasportoló, hogyan zajlik és egyáltalán mi az a kategorizálás, kik végzik és milyen módon. Előadásunkban kiderítjük, hogy mi a kapcsolat a parasport és a gyógytornászok egy speciálisan képzett csoportja között. Elmagyarázzuk, hogy ki és milyen módon válhat parasportolóvá, megnézzük, hogy kiknek drukkolhatunk és lehetünk büszkék a világversenyeken a jelenlegi hazai klasszisok közül.

A regisztráció lezárult.

17:00 – 17:30

Vállartroszkópia: Cousteau kapitány kalandjai a vállízületben – Dr. Skaliczki Gábor

A modern vállsebészet technikai fejlődésének köszönhetően mára a vállműtétek döntő többségét ízületi tükrözéssel, úgynevezett artroszkópiával végezzük. Ez a minimál invazív módszer számos új betegség felismerését tette lehetővé, egyúttal olyan gyógyító eszközt adott a vállsebészek kezébe, amellyel kisebb műtét utáni fájdalommal, gyorsabb rehabilitációval tudják kezelni betegeiket. Előadásunkban betekintést adunk a vállartroszkópia izgalmas világába.

A regisztráció lezárult.

17:00 – 17:30

Végtaghossz különbség és végtagi deformitások modern kezelése – Dr. Domos Gyula

A mozgásszervi sebészet egyik legizgalmasabb és leglátványosabb területe a végtagdeformitások kezelése, amikor rövidült és görbe végtagokból egyenes és egyforma hosszú végtagokat hozunk létre. Az előadásban bemutatjuk a modern kezelési lehetőségeket: hogyan tudjuk a gyermekek növekedését irányítani, „növekedés közben kiegyenesíteni”, hogyan tudunk többsíkú, bonyolult deformitásokat 3D szoftveres tervezés alapján pontosan korrigálni, illetve hogyan tudunk külső eszközök, végtaghosszabbító készülékek alkalmazása nélkül, „láthatatlanul”, mágnesekkel végtagokat hosszabbítani.

A regisztráció lezárult.

17:30 – 18:00

A gyógytorna szerepe a vállpanaszok megelőzésében és kezelésében – Schmidtka-Várnagy Anna

A mozgásszervi panaszok jelentős része érinti a vállízületet. A váll fájdalmának és a mozgások beszűkülésének számos oka lehet: sérülés, degeneráció, instabilitás, gyulladásos megbetegedések. Ennek megfelelően sokféle műtéti és konzervatív (nem műtéti) kezelési módot ismerünk, mellyel megszüntethetjük a fájdalmat és javíthatjuk az ízületi mozgásokat. Előadásunk során közérthető módon áttekintjük a vállpanaszok leggyakoribb lehetséges okait és a megoldási lehetőségeket, betekintést nyújtva a gyógytorna eszköztárába és módszereibe. Kitérünk arra is, hogy mely mozgásformák, gyakorlatok hasznosak a vállnak, és mely mozgásokat kell kerülnünk, ha sokáig meg akarjuk őrizni vállízületünk egészségét.

A regisztráció lezárult.

17:30 – 18:00

A sérült gyermekek korai mozgásszervi diagnosztikája – Dr. Terebessy Tamás

A mozgássérültség rendszerint valamilyen szülés körüli agyi károsodás kialakulására vezethető vissza. Az agyi sérülésen átesett kisgyermekek mozgásszervi tünetei a csecsemőkorban azonban nehezen észlelhetők. Hogyan van lehetőség arra, hogy a felmerült gyanút mielőbb igazoljuk? Milyen lehetőségeink vannak a kisgyermekkorban, hogy óvatos véleményt mondjunk a sérültség későbbi következményeiről?

A regisztráció lezárult.

18:00 – 18:30

Szabadidő sportolók gyakori sportsérülései – Dr. Pavlik Attila

A szabadidő sportolók számának növekedésével párhuzamosan emelkedik a sportsérülések és a sportártalmak előfordulása is, különösen azoknál, akik megfelelő iránymutatás nélkül, nem megfelelő felszerelést használva, nem a fokozatosságot betartva kezdik el a sporttevékenységet. Az előadásban bemutatjuk a szabadidő sportolók leggyakoribb sérüléseit, azok felismerését és kezelését. A sportsérülések optimális kezelésével jelentősen csökkenthető a gyógyulás és a rehabilitáció ideje, emellett a prevenció, a sérülések megelőzésének ismerete által azok kialakulásának száma is lényegesen csökkenthető.

A regisztráció lezárult.

18.00 – 18:30

A derékpanaszok megelőzése és megszüntetése, mobilizációs és mélyizom tréning – Rácz Fanni

Az ülő életmód miatti mozgásszervi bántalmak már egészen fiatal korban is megjelenhetnek. Célzott mozgásprogrammal ezeket megelőzhetjük, vagy a már kialakult panaszokat csillapítani tudjuk, a későbbi állapotromlásnak pedig időben elejét vehetjük. A gyakorlati óra során kiemelt figyelmet fordítunk a megfelelő testtartás kialakításában fontos szerepet játszó tartó-, más néven core izmok – a törzs és a medence izmainak – fejlesztésére. Hasznos gyakorlati tippeket kaphatnak az izomegyensúly fenntartására, mely során a rövidülésre hajlamos izmok célzott nyújtását, mobilizálását és a gyengülésre hajlamos izmok akvitizációját vesszük végig.

Az órához kényelmes sportruházatra, egy kisméretű törölközőre és folyadékra lesz szükség.

A regisztráció lezárult.

18:00 – 18:30

A sérült gyermekek ortopédiai szemléletű konduktív fejlesztési szempontjai – Hevér Dalma

A konduktív pedagógiai mozgásvezérlés alkalmazása a sérült gyermekek fejlesztésében régóta elterjedt és alkalmazott módszer. Konduktorok dolgoznak különböző profilú kórházi osztályokon a multidiszciplináris team tagjaként, általában a gyermekek mind tökéletesebb mozgásfejlesztése érdekében. Az ortopédiai beavatkozások azonban jelentős változást hoznak a „szokásos” mozgásfejlesztésben, rehabilitációban. Milyen tevékenységet végezhet egy konduktor az ortopédián? Hogyan tudja segíteni az ortopéd sebészek munkáját egy pedagógiai alapú megközelítés? Hogyan módosul a konduktor látásmódja, szempontrendszere a megváltozott körülmények között?

A regisztráció lezárult.

18:30-19:00

A mozgássérült gyermekek ortopéd sebészi ellátása – Dr. Terebessy Tamás

A mozgássérült gyermekek szüleiben a műtét lehetősége gyakran félelmetes képekkel társul. Az előadás ezeket a félelmeket szeretné szétoszlatni olyan módon, hogy bemutatjuk a műtéti lehetőségeket, a várható eredményeket, de leginkább azt, hogy a műtétet megelőző tervezés során milyen szempontokat és szempontrendszert veszünk figyelembe annak érdekében, hogy a műtét után rosszabb állapot ne alakulhasson ki és a gyermekek hosszú távon csak profitáljanak a beavatkozás eredményeiből.

A regisztráció lezárult.

19:00 – 19:30

Mozgássérült gyermekek ortopédiai műtét utáni gyógytorna kezelése és rehabilitációja – Szentpétery Tímea és Hevér Dalma

A mozgáskorlátozott gyermekeknél elvégzett ortopédiai műtét eredménye hosszútávon akkor válhat sikeressé, ha egy jól megtervezett és időben elkezdett korai gyógytorna követi. Előadásunkban összefoglaljuk, hogy a gyermekek a műtét utáni gipszrögzítést követően hogyan teszik meg a kezdő lépéseket gyógytornász vezetésével, milyen pozícionáló és járássegítő ortézisekkel látjuk el őket a benntartózkodásuk ideje alatt, illetve hogyan készítjük fel a szülőket a további, otthon végzendő tornához, gyakorláshoz.

A regisztráció lezárult.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.