Ne hagyd, hogy a stressz irányítson

Stressz nélkül nincsen élet, ezért nem a teljes megszüntetésére, hanem a hatékony kezelésére kell törekednünk. A stressz szervezetünk természetes élettani reakciója a külső –  újdonságot vagy veszélyt jelentő –  eseményekre. Ezek leginkább munkahelyi vagy családi életünkből fakadnak, de kiválthatják például betegségek is.

Agyunk folyamatosan figyeli a környezetünket, a minket érő ingereket, és ha valamit veszélyesnek ítél, az kiváltja a stresszreakciót. Ha úgy ítéljük meg, hogy az adott helyzetből akár nyerhetünk is, akkor a pozitív stressz (eustressz), ha viszont azt érezzük, hogy bajunk származhat belőle, akkor a negatív stressz (distressz) folyamata indul el. Egyéni tényezőkön, korábban szerzett tapasztalatokon is múlik, hogy egyes történések kiből mit váltanak ki. Van, aki szeret kibillenni a komfortzónájából, és bizonyos veszélyes helyzeteket akár még élvez is – gondoljunk például az extrém sportok kedvelőire, vagy azokra a kihíváskeresőkre, akik várják a tömeg előtti szerepléseket vagy vizsgákat, míg más társaik minden alkalommal hányingerrel küzdenek vagy lefagynak a megmérettetések előtt. 

A pozitív stressz fokozza a teljesítményt, javítja a koncentrációt, energetizál, kellemes érzelmekkel jár (pl. öröm, kíváncsiság) és a társas kapcsolatok minőségén is javíthat. Ebbe a csoportba tartozik például a szerelem átélése is, amit mégis sokan úgy jellemeznek,  hogy “görcsbe rándul a gyomruk”, illetve “hevesebben ver a szívük”. Aggodalom átéléséből is származhat előnyünk, ha az ebből fakadó óvatosság miatt elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Stressztűrő képességünk erősítése, komfortzónánk fokozatos bővítése olyan tapasztalatokhoz vezet és olyan szituációkra készít fel, ami a megküzdési stratégiáinkat bővíti, erősíti. A kimerülés megelőzése mindig egyszerűbb. Ha felkészültek vagyunk a stresszhelyzetekre, nagyobb eséllyel kerüljük el a krónikus stressz okozta súlyosabb problémákat. 

Ezzel szemben negatív stresszhatás esetén csökken az immunválasz, a teljesítmény, a koncentráció, szétszórttá válik a figyelem, a megváltozott étvágy és alvásmintázat kimeríti a szervezetet. Ilyenkor a kellemetlen érzelmeink dominálnak (pl. félelem, düh), ami ronthat a társas kapcsolataink minőségén is.

A stresszreakció folyamata három lépésben valósul meg:

  • A vészreakció fázisa: ekkor találkozik a szervezet először a stresszorral (azzal a hatással, ami kiváltja a stresszt). Ilyenkor háromféle program aktiválódhat: megküzdés, menekülés vagy ledermedés.
  • Az alkalmazkodás vagy ellenállás fázisa: a stresszhatás elhúzódása esetén alakul ki, amikor a szervezetünknek hosszú távon fenn kell tartania a stresszel szembeni állapotát. Ez igénybe veszi az ideg-, immun- és hormonális rendszerünket is.
  • A kimerülés fázisa: hogyha krónikus stresszhatás miatt az előbbi fázis időben elhúzódik, akkor azzal fokozatosan felemésztjük szervezetünk valamennyi tartalékát, fogékonnyá válunk a betegségek és azok szövődményeinek kialakulására.
Mit tehetünk a negatív stresszhatás ellen?

A megoldás kulcsa a tudatosság. Amikor magunkon vagy egy környezetünkben lévő személyen a stressz által kiváltott reakciók valamelyikét tapasztaljuk, akkor először érdemes átgondolnunk, mi váltotta azt ki. Ez nélkülözhetetlen a helyzet kezeléséhez és az esetleg ösztönösen rossz válaszreakciók elkerüléséhez. Már a helyzet felmérése is többféle módon történhet, barát vagy szakember segítségével, vagy akár egyedül, előre átgondolt szempontok alapján. 

Ezután több lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a negatív stressz káros hatásait. A Könyvben számos megoldást kínálunk a nézőpontváltástól kezdve a segítségkérésen át a relaxációs módszerekig.

Sokaknak nehezére esik kiállniuk önmagukért. Ha Ön is ezzel a kihívással küzd, akkor feltétlenül figyelmébe ajánljuk az alábbi honlapot, hogy fejlessze az ezzel kapcsolatos készségeit, és sajátítsa el a hatékony kommunikáció fortélyait. Az oldal részletezi, hogyan hozzon tudatosabb döntéseket, és kezelje hatékonyan a konfliktusokat.

Érdemes olyan tevékenységeket – például hobbit, sportot – találjunk, amelyek a mindennapokban segítenek a stresszel való megküzdésben, az ellazulásban és a rekreálódásban. Számtalan kedvező hatással járó mozgásforma van, aminek az életmódunkba történő beépítése nemcsak hasznos, de egészségünk megőrzése szempontjából is fontos. 

Ehhez jó szívvel ajánljuk Egészségfejlesztési Központunk csoportos, online edzéseit is.

Videós tartalmaink a témában:

Hivatkozások:

Fotók: Canva

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!