Ne hagyd, hogy a stressz irányítson

Stressz nélkül nincsen élet, ezért nem a teljes megszüntetésére, hanem a hatékony kezelésére kell törekednünk. A stressz szervezetünk természetes élettani reakciója a külső –  újdonságot vagy veszélyt jelentő –  eseményekre. Ezek leginkább munkahelyi vagy családi életünkből fakadnak, de kiválthatják például betegségek is.

Agyunk folyamatosan figyeli a környezetünket, a minket érő ingereket, és ha valamit veszélyesnek ítél, az kiváltja a stresszreakciót. Ha úgy ítéljük meg, hogy az adott helyzetből akár nyerhetünk is, akkor a pozitív stressz (eustressz), ha viszont azt érezzük, hogy bajunk származhat belőle, akkor a negatív stressz (distressz) folyamata indul el. Egyéni tényezőkön, korábban szerzett tapasztalatokon is múlik, hogy egyes történések kiből mit váltanak ki. Van, aki szeret kibillenni a komfortzónájából, és bizonyos veszélyes helyzeteket akár még élvez is – gondoljunk például az extrém sportok kedvelőire, vagy azokra a kihíváskeresőkre, akik várják a tömeg előtti szerepléseket vagy vizsgákat, míg más társaik minden alkalommal hányingerrel küzdenek vagy lefagynak a megmérettetések előtt. 

A pozitív stressz fokozza a teljesítményt, javítja a koncentrációt, energetizál, kellemes érzelmekkel jár (pl. öröm, kíváncsiság) és a társas kapcsolatok minőségén is javíthat. Ebbe a csoportba tartozik például a szerelem átélése is, amit mégis sokan úgy jellemeznek,  hogy “görcsbe rándul a gyomruk”, illetve “hevesebben ver a szívük”. Aggodalom átéléséből is származhat előnyünk, ha az ebből fakadó óvatosság miatt elkerüljük a veszélyes helyzeteket. Stressztűrő képességünk erősítése, komfortzónánk fokozatos bővítése olyan tapasztalatokhoz vezet és olyan szituációkra készít fel, ami a megküzdési stratégiáinkat bővíti, erősíti. A kimerülés megelőzése mindig egyszerűbb. Ha felkészültek vagyunk a stresszhelyzetekre, nagyobb eséllyel kerüljük el a krónikus stressz okozta súlyosabb problémákat. 

Ezzel szemben negatív stresszhatás esetén csökken az immunválasz, a teljesítmény, a koncentráció, szétszórttá válik a figyelem, a megváltozott étvágy és alvásmintázat kimeríti a szervezetet. Ilyenkor a kellemetlen érzelmeink dominálnak (pl. félelem, düh), ami ronthat a társas kapcsolataink minőségén is.

A stresszreakció folyamata három lépésben valósul meg:

  • A vészreakció fázisa: ekkor találkozik a szervezet először a stresszorral (azzal a hatással, ami kiváltja a stresszt). Ilyenkor háromféle program aktiválódhat: megküzdés, menekülés vagy ledermedés.
  • Az alkalmazkodás vagy ellenállás fázisa: a stresszhatás elhúzódása esetén alakul ki, amikor a szervezetünknek hosszú távon fenn kell tartania a stresszel szembeni állapotát. Ez igénybe veszi az ideg-, immun- és hormonális rendszerünket is.
  • A kimerülés fázisa: hogyha krónikus stresszhatás miatt az előbbi fázis időben elhúzódik, akkor azzal fokozatosan felemésztjük szervezetünk valamennyi tartalékát, fogékonnyá válunk a betegségek és azok szövődményeinek kialakulására.
Mit tehetünk a negatív stresszhatás ellen?

A megoldás kulcsa a tudatosság. Amikor magunkon vagy egy környezetünkben lévő személyen a stressz által kiváltott reakciók valamelyikét tapasztaljuk, akkor először érdemes átgondolnunk, mi váltotta azt ki. Ez nélkülözhetetlen a helyzet kezeléséhez és az esetleg ösztönösen rossz válaszreakciók elkerüléséhez. Már a helyzet felmérése is többféle módon történhet, barát vagy szakember segítségével, vagy akár egyedül, előre átgondolt szempontok alapján. 

Ezután több lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a negatív stressz káros hatásait. A Könyvben számos megoldást kínálunk a nézőpontváltástól kezdve a segítségkérésen át a relaxációs módszerekig.

Sokaknak nehezére esik kiállniuk önmagukért. Ha Ön is ezzel a kihívással küzd, akkor feltétlenül figyelmébe ajánljuk az alábbi honlapot, hogy fejlessze az ezzel kapcsolatos készségeit, és sajátítsa el a hatékony kommunikáció fortélyait. Az oldal részletezi, hogyan hozzon tudatosabb döntéseket, és kezelje hatékonyan a konfliktusokat.

Érdemes olyan tevékenységeket – például hobbit, sportot – találjunk, amelyek a mindennapokban segítenek a stresszel való megküzdésben, az ellazulásban és a rekreálódásban. Számtalan kedvező hatással járó mozgásforma van, aminek az életmódunkba történő beépítése nemcsak hasznos, de egészségünk megőrzése szempontjából is fontos. 

Ehhez jó szívvel ajánljuk Egészségfejlesztési Központunk csoportos, online edzéseit is.

Hivatkozások:

Fotók: Canva

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!