Csak szer nélkül maradsz szabad!

A pszichoaktív szerek használati zavarai a függőség kialakulása mellett számos más egészségügyi problémát is okozhatnak, továbbá negatív viselkedés- és életmódváltozással járnak. Ezen esetekben a szerhasználó nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem környezetére, illetve társas kapcsolatainak a minőségére is káros hatással van.
A pszichoaktív szerek egy részéről máshol ejtünk szót (pl. a dohányzásról, illetve az alkoholfogyasztásról szóló fejezetekben), itt a szerhasználatról szóló részben a hazánkban leggyakrabban fogyasztott illegális kábítószerek – a kannabisz és a stimuláns drogok – használatának a veszélyeit, illetve a nyugtató, altató vagy szorongásoldó gyógyszerek szedésének a kockázatait foglaljuk össze. 

Kannabisz (marihuána/hasis/THC/”fű”)

A kannabisz illegális könnyű drog, rendszeres használata függőséget okoz. 

A “füvezés” az álmatlanság, a sóvárgás és az ingerlékenység mellett az alábbi káros hatásokat, illetve kórállapotokat válthatja ki:

  • Motivációvesztés: a szer fogyasztója fokozatosan elveszíti a tanulásra, munkára, társas kapcsolatok ápolására irányuló késztetéseit. Nincs kedve kimozdulni, új célokat kitűzni, új ismeretségeket kialakítani. Az élettere beszűkül.
  • Drog kiváltotta pszichózis: a kannabiszhasználók egy részénél – az idegrendszerre gyakorolt hatás révén – téveszmék és hallucinációk lepik el a tudatot. Fogyasztása balesetveszéllyel és fokozottabb öngyilkossági késztetés kockázatával jár. Az átmeneti elmezavar miatt akár pszichiátriai kezelés is szükségessé válhat.
  • Tartós észlelészavar: esetenként a “füvezés” olyan hallucinációkat vált ki, melyek szerhasználat nélkül is visszatérnek. Ez a tartós percepciózavar akár egyszeri használatot követően is kialakulhat.
Stimulánsok/partidrogok

Számtalan partidrog van, amit a dílerek pillanatnyi eksztázis, pörgés ígéretével ajánlanak, ám a szervezetre gyakorolt romboló, pusztító hatásuk miatt jobb, ha mindenki távol tartja magát tőlük. Ebbe a körbe tartozik többek között az ecstasy, az amfetamin, továbbá ide sorolhatók az új típusú stimulánsok is, mint például a szintetikus katinon-származékok (pl. mefedron/Kati, MDPV/Zene, 4-MEC, penta kristály, alfa-PVP, stb.).

A stimulánsdrogok használata még kis mennyiség esetén is illegális. Ezen kábítószerek fogyasztóinál sok esetben függőség alakul ki, ami pszichés és testi megvonási tünetek jelentkezésével jár. Szerhasználat hiányában jellemzően intenzív sóvárgás, kézremegés, verejtékezés és álmatlanság lép fel. Rövid távon is kockázatot jelenthet a használatot követő epilepsziás roham. A szerek túladagolása pedig akár halálhoz is vezethet, melynek hátterében többnyire túlmelegedés, szív-érrendszeri működészavar, a vázizomzat károsodása vagy légzésbénulás áll.

Nyugtató, altató, szorongásoldó gyógyszerek

A legtöbb, ma használatban lévő nyugtató, altató, szorongásoldó hatással rendelkező gyógyszer ugyanabba a csoportba, a benzodiazepinek közé tartozik. Ezért ez a bekezdés a benzodiazepinekről szól (ugyanakkor elmondható, hogy a többi, hasonló hatású gyógyszerrel is körülbelül ugyanez a helyzet).

A benzodiazepin kémiai vegyület, amely nyugtató, izomlazító és feszültségoldó hatást gyakorol a szervezetre. Ezeket gyakran idősebb páciensek alvászavaraira írják fel, de megtalálhatók a nyugatókban és a szorongásoldó gyógyszerekben is. Csak a legszükségesebb esetben érdemes gyógyszert felíratni, a hangulati problémák, alvászavar és szorongás kezelését érdemes inkább pszichoterápiával kezdeni. Ha valaki nem a kezelőorvos által előírt gyakorisággal és mennyiségben szedi ezeket a gyógyszereket, akkor a gyógyító hatásuk háttérbe szorul, és ehelyett romboló, függőséget okozó szerré válnak. A visszaélésszerű gyógyszerszedéskor megjelenik a sóvárgás érzése. 

A toxikológiai osztályokra sokkal nagyobb számban visznek be gyógyszermérgezéses eseteket, mint drogtúladagolás következtében rosszul lévőket. 

Folyamatos szerhasználat esetén hosszú távon, fokozatosan alakul ki a hozzászokás, ennek következtében emelni kell az adagot a kellő hatás eléréséhez. Mivel egyre többet szed belőlük a beteg, a megnövelt mennyiség miatt erősebb lehet a hatás, illetve a túlhasználat akár gyógyszermérgezést is okozhat. A benzodiazepin típusú szerek szedése nem szüntethető meg egyik pillanatról a másikra, mert a megvonás heves tüneteket okoz. Az adag csak orvosi felügyelet mellett, fokozatosan csökkenthető.

Leszokás

Ahhoz, hogy a leszokás hosszú távon is sikeres legyen, fontos, hogy a függőség hátterében meghúzódó oko(ka)t is kezeljék, megszüntessék, legyenek azok akár szervi eredetűek, akár lelki természetűek. 

Ezért lényeges, hogy a szerhasználók ismerjék a használattal kapcsolatos motivációjukat, ami lehet:

  • a pillanatnyilag átélt élmény fokozása;
  • olyan megküzdési mód, amivel a szerhasználó igyekszik elmenekülni a mindennapok kihívásai és a személyes problémái elől;
  • a társasággal való közös együttlét élményének növelése;
  • a másoknak való megfelelési kényszer;
  • a tudat tágítása, az önismeret elősegítése;
  • fájdalom, alvásszavar, szorongás kezelése;
  • egyéb szervi tünet kezelése.
Ha úgy érzi, hogy Önnél vagy közeli családtagjánál, ismerősénél fennáll valamilyen szerfüggőség, kérjen háziorvosától, klinikai szakpszichológustól vagy pszichiátertől segítséget! 
Anonim módon az alábbi linken keresztül kérhet szakértői segítséget.
 

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!