Az alábbi kalkulátor segítségével Ön is kiszámolhatja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete. Ennek meghatározásához fontos, hogy az Önre jellemző egyéni paraméterek mellett – melyekből kalkulálható szervezetének az alapanyagcseréje – becsülje meg azt is, hogy milyen mértékű a napi fizikai aktivitása. Erre azért van szükség, mert napi energiaigénye elsősorban ebből a két összetevőből áll össze. Fontos, hogy a kalkulátor csupán korra, nemre, aktuális testtömegre és fizikai aktivitásra becsült átlagértéket számol, ezért ha pontosabb, személyre szabott visszajelzést szeretne kapni, akkor ehhez érdemes dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember segítségét kérnie! Jelentősebb életmódváltás megtervezésében, kivitelezésében féltétlenül javasoljuk, hogy kérje szakember segítségét!

A fizikai aktivitás mértéke jelentősen befolyásolja a napi energiaigényt. Gondoljon egy átlagos napjára, majd ezek alapján válassza ki, hogy azon a napon milyen aktivitási szint jellemző Önre.
  • Inaktív vagy mérsékelten aktív életmód: Fizikai erőfeszítést nem igénylő, átlag napi 8 órában ülő munkát végez, legtöbbször autóval vagy tömegközlekedéssel közlekedik, keveset sétál, a szabadidő nagy részét passzívan (pl. beszélgetés, olvasás, televíziónézés, rádióhallgatás, számítógép használata) tölti, nem sportol, keveset mozog, illetve nem végez érdemi fizikai aktivitást. Fizikai munkát csak ritkán vagy alkalmanként, könnyű házi munkát pedig esetenként végez (pl.: főzés, takarítás).
  • Közepesen aktív vagy aktív életmód: olyan foglalkozása van, mely alapvetően kis energiaigényű, adott pillanatban fizikailag nem fárasztó, mégis magasabb intenzitású, mint az ülő munka. Ide tartoznak azok az ülő foglalkozást végző emberek is, akik rendszeresen végeznek fizikai aktivitást. Ilyen jellegű mozgásforma például a napi szinten végzett, átlag egy órás (akár folyamatos, akár több részletben) erőteljes testmozgás is (pl.: kocogás, futás, kerékpározás, aerobic vagy más sporttevékenység, mely növeli a teljesítményt)
  • Kifejezetten aktív életmód: olyan foglalkozása van, melyben átlag napi 6 óra nagy energiaigényű, fizikai munkát végez (pl.: mezőgazdasági vagy építőipari munkás, kőműves) és/vagy rendszeresen- akár napi szinten több órán keresztül végez intenzív szabadidős- vagy sporttevékenységet (pl. úszás, futás, túrázás, tánc, erősítő edzés).
Napi energiaigény:
Alapanyagcsere:

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!