A véralkoholszint azt mutatja meg, hogy 1 liter (azaz 1000 ml) vérben hány ml alkohol van. Tehát 0,5 ezrelék véralkoholszint esetében 1000 ml vérben 0,5 ml alkohol van. Minél magasabb ez az érték, annál erősebb az alkohol szervezetre gyakorolt hatása. Az alábbi kalkulátor segítségével megbecsülheti véralkoholszintjét

A kalkulátor csupán becsült véralkoholszintet számol, nem alkalmas pontos érték megállapítására! Alkoholfogyasztást követően mindig viselkedjen felelősen, soha ne vezessen járművet, illetve ne végezzen balesetveszélyes egyéb tevékenységet!

3 cl (kis feles) = 30 ml
5 cl (nagy feles) = 50 ml
1 dl = 100 ml
0,5 l (korsó) = 500 ml
A vérben található alkohol:
Ekkora véralkoholszint már akut életveszélyes állapothoz, vagy akár halálhoz is vezethet! Ha ilyet tapasztal környezetében, azonnal hívjon segítséget!
Ekkora véralkoholszint mellett egyre aluszékonyabbá válik, zavart tudatállapot is felléphet. Itt már nem ritka az eszméletvesztés sem. Ha ilyet tapasztal környezetében, azonnal hívjon segítséget!
2,5 ezrelék felett beszélnek az orvosok alkoholmérgezésről. A hatások itt már súlyosak, amit abból lehet észrevenni, hogy aluszékonnyá válik. A pulzus- és légzésszám csökken, kettős látás és emlékezetvesztés alakulhat ki, ilyenkor már a kihűlésnek is fennáll a veszélye, főleg hideg időben.
Ez a véralkoholszint már komoly hatást gyakorol a viselkedésre. Járása nehezített, dülöngélő, beszéde esetenként akadozik. Megnő a sérülések veszélye, melyek elesésből, balesetekből, de akár verekedésből is származhatnak.
A szív és érrendszeri hatások miatt (kissé emelkedik a vérnyomás és a pulzus) az arc kipirulhat. A látómező beszűkül, csőlátás alakulhat ki. Mozdulatai egyre szélesebbé válnak, beszéde is élénkül. 0,5 ezrelék felett válik az ittas járművezetés vétsége bűncselekménnyé. Büntetése a járművezetéstől való eltiltás mellett sok esetben letöltendő, esetleg felfüggesztett szabadságvesztés.
Valahol itt lépnek fel az alkoholhatás első tünetei. Kissé koordinálatlanná válnak a mozdulatai, meghosszabbodik a reakcióidő (ezért sem szabad autót vezetni). Ez körülbelül a 4 standard ital (2 korsó sör vagy 4 dl bor) szintje, ez az ajánlott napi maximum.
Ez még nincs hatással a szervezetére, a szonda viszont már jelzi. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben autóvezetéshez, ne üljön volán mögé akkor se, ha csak egy pohár sört ivott!
A kalkulátorba írt számok tanúsága szerint Ön nem fogyasztott alkoholt.

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!