Személyes versus személytelen

A szexualitás intim, mégis fontos téma, hiszen évtizedeken át tölt be lényeges szerepet valamennyiünk életében. Az egyéni igényeknek megfelelő, kiegyensúlyozott szexuális élet pozitívan hat a mindennapokra. Igényeink és vágyaink különbözőek. Ezek feltérképezése az első lépés ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges diszharmóniából fakadó örömtelenséget és a keserű élményeket.

Az intimitásra való igényünk eltérő. Már gyerekkorunkban kialakul a minta, hogyan állunk közel másokhoz. Van, aki nagyon ragaszkodó, míg akad, aki nehezen viseli a közelséget, ugyanakkor e kettő között széles a skála. Ehhez hasonlóan eltérő az erotikus vágyaink szintje, amihez hozzátartozik az izgalom, a testi élvezet, az orgazmus, a férfiasság és nőiesség megélésének módja, illetve az ehhez kapcsolódó elvárásaink. Az, hogy az életünkben milyen szerep jut a szexnek, függhet például a társkapcsolati állapotunktól, vérmérsékletünktől, stressz-szintünktől, hitbéli meggyőződésünktől, de akár a korunktól is.

Aszexualitásról a szexuális vonzalom részleges vagy teljes hiánya esetén van szó, ami ugyanakkor nem zárja ki az érzelmek jelenlétét. A ritkább szexuális életnek akkor van jelentősége, ha párkapcsolat esetén a két fél igényei között tartós különbség alakul ki. Vannak azonban olyan speciális élethelyzetek, amelyekben természetes, hogy a szex háttérbe szorul (például betegség, stressz, fáradtság, megváltozott családi állapot).

A szexuális élettel kapcsolatos igényeink részben ösztönösek, ám ez egy árnyaltabb és uralhatóbb szükségletünk, mint az éhség vagy a szomjúság. Bár a megvonási tünetek nem jelentkeznek olyan gyorsan és látványosan, mint a másik két szükséglet esetén, mégis érezhetők az érzelmeinkre és fizikai állapotunkra gyakorolt hatásai.

A medencefenék izomzata (gátizom) tudatosan fejleszthető és akaratunkkal mozgatható. Rendszeresen, naponta pár percig végzett gyakorlatokkal jelentősen hozzájárulunk a kismedencei és hasüregi szerveink alátámasztásához és a széklet-és vizeletürítés szabályozásához az inkontinencia elkerülése érdekében. Nők esetében a gátizomtorna hatással van továbbá a hüvely falának feszességére és rugalmasságára, mely kihatással van az orgazmuskészségre, férfiaknál pedig az erekció tartósságát befolyásolja. Karbantartása tehát kortól és nemtől függetlenül minden felnőtt számára ajánlott.

Szerencsére ma már számos segítség elérhető a hatékony medencefenék torna elsajátítására, ilyen például az Egészségfejlesztési Központ intim torna videója is, melyet ajánlunk szeretettel:

Azt gondolnánk, hogy a szex örömet okoz, ám gyakran együtt járnak vele másmilyen – nem mindig pozitív – érzelmek is, mint a félelem, a birtoklási vágy, a csalódottság, az undor vagy a bűntudat. A lelkiismeret egyik fontos szabályozója a szexualitásnak. Az sem jó, ha a szexualitás szabályozása teljesen hiányzik, de az sem, ha túl sok van belőle.

Ahogy a szex érzelmeket válthat ki, úgy az érzelmeink is előidézhetik az intimitással kapcsolatos igényeinket. A feszültség, a magány vagy a belső üresség ugyanúgy vezethet szexpartner kereséséhez vagy önkielégítés végzéséhez, mint az egymás iránt érzett szerelem vagy a szenvedély.

Az önkielégítésről megoszlanak a vélemények, hiszen ezt mindenki a saját értékrendje és/vagy ismeretei szerint ítéli meg. Előnye, hogy többet megtudhatunk magunkról, a saját igényeinkről, ami fejleszti az önkontrollt és magabiztosabbá tehet. Azonban ennél az örömforrásnál is igaz, hogy ha túlzásba visszük, az problémákat okoz. Párkapcsolat esetén ez a közös szexuális élet és a másikhoz való igazodás képességének rovására mehet, míg egyedülállóként negatívan befolyásolhatja a kapcsolatteremtési hajlandóságot.

Manapság könnyen elérhetőek a pornográf tartalmak, amelyek fogyasztása instant, gyors élvezethez juttat. Ez függőséget okozhat, emellett további súlyos mellékhatása, hogy a szexualitásról bemutatott kreált, megjátszott jelenetei miatt a valódi együttlétekbe hibásan átvett viselkedéshez vezethet. Sokan nem gondolnak bele, hogy a pornó az intimitás és az erotikus vágyak tárgyiasítása, ahol a szereplők is degradálódnak.

Szexfüggőség akkor alakul ki, ha valaki a késztetéseknek és az ösztönöknek nem tud ellenállni, és enged a belső kényszernek, bár tudja, nem kellene. Ebben az esetben a cselekedete ártalmas lehet másra vagy önmagára nézve, kontrollvesztést, illetve konfliktust okozhat, elvonja a figyelmét fontos dolgokról és kihat a teljesítményére is.

A megterhelő szexuális élmények átélése traumákhoz vezethet. Ezek közül a legjelentősebb rizikófaktor, ha valaki szexuális zaklatás vagy erőszak elszenvedője. Az ilyen hatások rombolják az önképet és az önbizalmat. Az áldozatot gyötörheti bűntudat, szélsőséges esetben értéktelennek érzi a testét, ezért akár extrém, számára örömet nem okozó helyzeteknek teszi ki magát.

Amennyiben valaki testileg és/vagy lelkileg fájdalmas szexuális tapasztalatokat élt át, annak mindenképp javasoljuk szakember (pszichológus, pszichoterapeuta vagy pszichiáter) felkeresését!

A felelőtlen szexuális élet az érzelmi nehézségeken túl könnyen okozhat további problémákat, például nemi úton terjedő betegségeket vagy nem kívánt terhességet.

A megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztásához az alábbi oldalon találhatók további információk. 

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!