Büdös. Káros. Ultraciki. Ne szívd (meg)!
A folyamatosan tartó, enyhén mérgezett állapot

A dohányzás nemcsak egy rossz szokás,  de előrehaladottabb stádiumában krónikus betegség is.

Mint minden függőségnél, ennél is fellép a sóvárgás érzése, ami csak azután csillapodik, hogy a szervezet újabb nikotinadaghoz jut. 

Szinte mindenkinek van valamilyen véleménye a dohányzásról. Noha elfogadottsága egyre csökken, a KSH 2019-es adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosságnak még így is a 27 százaléka dohányzik. Ez pedig a dohányzó személy mellett hatással van mindazok egészségi állapotára is, akik a környezetében elszenvedik ennek a káros szokásnak a következményeit. A legveszélyesebb 18 éves kor előtt rászokni, hiszen ekkor alakul ki a legsúlyosabb függőség.

Mi van a cigiben?

A cigarettában és annak az égés során keletkező füstjében körülbelül 4000 különböző anyag található, ebből 70 bizonyítottan rákkeltő (csak néhány azon anyagok közül, amelyek az egészséget károsítják: benzol, kadmium, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, DDT, formaldehid, polónium). 

A nikotin (vagy az alternatív termékekben: nikotin só) minden dohánytermékben jelen van. Ez az erős vegyület egy legális drog, amely a függőség kialakulásáért és fenntartásáért felel. Halálos dózisa 20–60 mg (1 szál cigaretta átlagosan 1 mg nikotint tartalmaz). Számos módon hat a szervezetre: aktiválja a szimpatikus idegrendszert, szűkíti az artériákat, növeli a vérnyomást és a pulzust, emeli a vércukor- és koleszterinszintet. Annyira káros, hogy rovarirtóként is kiválóan alkalmazható.

A vér nikotinszintje kb. 1,5–2 óra alatt feleződik, általában ennyi idővel az utolsó cigaretta elszívása után jelentkezik a sóvárgás. Ha a szervezet ilyenkor nem jut hozzá, akkor a dohányos ingerlékenyebb, nyugtalanabb és dekoncentráltabb lehet, esetleg gyakrabban érzi magát éhesnek. Ezek az első megvonási tünetek, amelyek szerencsére leszokást követően pár nap, esetleg néhány hét alatt enyhülnek.

A dohánytermékekben található anyagok közül, sokaknak eszébe jut a nikotin mellett a kátrány, valamint a szén-monoxid is. Az előbbi égése okozza a jellegzetes, sokak számára büdös szagot, ez rakódik le a légzőrendszerben, valamint ez az, ami csökkenti a tüdő aktív légzőfelületét is. A szén-monoxid hatása sem kedvezőbb, hiszen ez a mérgező gáz akadályozza a szervezet oxigénellátását. Hatása rövidtávon is érzékelhető: például az első cigaretta elszívása során fellépő fejfájás, émelygés, hányinger és szédülés is a számlájára írható.

Ami az alternatív dohánytermékeket illeti: ezek ugyanúgy, egytől egyig megrövidítik az életet! Fenntartják a nikotinfüggőséget és közvetlenül toxikus anyagokat adagolnak a szervezetbe. Senkit ne tévesszen meg az, hogy dizájnosabbak a készülékek, illetve trendibb a csomagolás! Aki szívja, az előbb utóbb megszívja!

A passzív dohányzás

A káros hatásoknak nemcsak a dohányos van kitéve, hanem annak környezete  – köztük a nemdohányzók – is. Az úgynevezett főfüstöt – az ebben található összes káros anyaggal és égéstermékkel – a dohányos direkt módon szívja be a tüdejébe. Emellett az égő cigarettából, vízipipából, elektromos cigarettából közvetlenül a levegőbe távozik a mellékfüst, amelyben – mivel ezt filter sem szűri – még több káros égéstermékek van.  A kifújt füstöt és a mellékfüstöt nemcsak a dohányzó szívja be, hanem a közelében lévők is.  Ezt nevezik passzív dohányzásnak, elszenvedői pedig legtöbbször a családtagok, a munkatársak és a házi kedvencek. 

Van egy kevésbé ismert hatás is, ez a harmadlagos dohányzás. Kimutatható, hogy a füstben lévő toxikus anyagok káros hatásukat a tárgyakra ülepedve még sok-sok éven keresztül kifejtik.

A nikotinmentes élet jobb és egészségesebb élet

A legjobb az, ha soha rá sem szokunk. A második legjobb dolog pedig az, ha valaki most leszokik. Mindkettő döntő mértékben befolyásolhatja az életminőséget és a további egészségben eltölthető életévek számát. Csökken a szívinfarktus, a stroke, szájüregi daganatok, a bőr- és a tüdőrák kialakulásának kockázata. A dohányzás elhagyása szebbé teszi a bőrt és egészségesebbé a fogakat, továbbá a test illatára is pozitívan hat. A nemdohányzó embernek több az energiája, a mindennapok során nagyobb teljesítményre képes – így teljesebb életet élhetünk.

Le lehet tenni!

Mivel a dohányzás egy tanult viselkedés, a leszokást nemcsak a nikotinfüggőség, hanem a kialakult szokásrendszer is megnehezíti. A sikeres elhagyáshoz fel kell tárni a dohányzáshoz kapcsolódó érzelmeket, gondolatokat és motivációkat. A leszokás időigényes feladat, mert az új életmód erős elkötelezettség mellett is 3–6 hónap alatt válik napi rutinná.

A tiszta állapot fenntartása nagy önfegyelmet igényel. Noha a dohányzás elhagyása után a kapcsolódó nikotinfüggő receptorok aktivitása csökken, később akár egyetlen szál cigaretta is újra aktívvá teszi őket, vagyis egy megingás elég lehet a visszaeséshez. A leszokáshoz szakszerű támogatás kérhető a háziorvostól, illetve, ha szükséges, pszichológustól. Érdemes mielőbb belevágni! Jobb, ha a leszokást az egészségesebb élet vágya vezérli és nem csupán a már romló, sokszor nem helyreállítható egészségi állapot!

Fotók: Canva

Grafika: Egészségfejlesztési Központ

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!