Legnagyobbrészt rajtunk múlik, mennyire éljük egészségesen az életünket

 

Számos tényezőre hatunk pozitívan akkor, ha tudatosan élünk. A Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központjaként ehhez nyújtunk segítséget azzal, hogy az egészség megőrzéséhez és fejlesztéséhez hiteles információt és iránymutatást adunk.

Munkatársaink ezért készítették el az Egészség elvitelre c. interaktív könyvet, ami mindenki számára lehetőséget kínál az egészségesebb élethez.

Ahhoz, hogy tudjuk, mit is tehetünk önmagunkért, hiteles szakmai információkra van szükségünk. Arra, hogy pontosan tudjuk, mikor, hogyan és kihez fordulhatunk. Az igazán fontos lépéseket nekünk kell megtennünk a mindennapjaink során. Megvannak az alapfeltételei annak, hogy aktív döntéshozói lehessünk a saját életünknek. Fontos, hogy tisztában legyünk az előttünk lévő akadályokkal és nehézségekkel, ám ez önmagában még kevés. Ismernünk kell a saját megküzdési-, konfliktuskezelési stratégiáinkat, hiszen ezek nagymértékben kihatnak az egészségi állapotunkra is. 

Amikor időszakosan vagy tartósan elveszítjük az egészségünk egy részét, akkor gyakran értetlenül állunk az események előtt. Beteggé válhatunk természetesen számtalan rajtunk kívülálló okból kifolyólag, például baleset, környezeti hatások, genetikai adottságok vagy egyes fertőzések eredményeképpen. Vagyis több olyan tényező befolyásolja az egészségi állapotunkat, amire csupán korlátozott a ráhatásunk. Ugyanakkor sokszor nagyon is sok múlik azon, hogy mennyire tesszük bele az önrészt egészségünk megőrzésébe és fejlesztésébe.

Alapvetően öt tényező határozza meg az egészségünket: a testi adottságaink, a társadalmi, szociális helyzetünk, a környezeti hatások, az egészségügyi ellátórendszer és az életmódunk. Vajon mennyit számít ez az önrész? Az alábbi ábra választ ad a  kérdésre:

Ebből is látszik, hogy legnagyobbrészt rajtunk múlik az egészségünk. Mi alakíthatjuk az életmódunkat, amivel hatást gyakorolhatunk a testi adottságaink egy részére is. Már csak azt kellene tudni, hogyan érhető el az a bizonyos „legegészségesebb életmód”. A könyvünkből ez is kiderül.

 

Hivatkozások : WHO, Health Impact Assessment (2019)

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!