Az alábbi kalkulátor segítségével Ön is könnyedén kiszámolhatja, hogy milyen pulzus értékek között érdemes dolgoznia adott cél elérése érdekében. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kalkulátor csupán átlag értékekre épül, főleg edzettebb emberek esetén a tartományok jelentősen eltérhetnek, ezért csak megközelítőleg ad pontos eredményt.

Az ébredési pulzust lehetőleg olyankor mérje, amikor nem órára vagy külső behatásra ébred. A mérést reggel, az ágyból való felkelés előtt, fekve végezze el. Legegyszerűbben a nyaki vagy a csuklón tapintható verőér segítségével 1 percen keresztül számolja pulzusát. A számításhoz legalább három alkalommal reggel ismételje a mérést és használja az értékek átlagát.

Személyre szabottabb célzónák meghatározása érdekében vegyen részt terhelésélettani vizsgálaton.

0-99 közötti érték
0-200 közötti érték
Nagyon könnyű szint (regeneráló zóna, prevenció):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor teljesen kezdőként szeretne elkezdeni mozogni, illetve akkor, ha egy kiadós edzés után szeretné segíteni a regenerálódását. Ebben a zónában érdemes végezni a bemelegítés első szakaszát, a levezetést és az új összetett mozdulatok tanulását.
Könnyű szint (zsírégető zóna, testsúlykarbantartás):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor célja a zsírégetés és a testsúlykarbantartás. Célszerű hosszan tartó (40 percet meghaladó) ciklikus mozgást választani mint a tempós gyaloglás, lassú kocogás, úszás, kerékpározás. Ebben a zónában mozgás közben még kényelmesen tud beszélni. Ebben a zónában kezdőként is biztonságosan dolgozhat.
Magas szint (aerob kapacitást fejlesztő zóna, szív- és keringésirendszer kapacitásának fejlesztése):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor célja szív- és keringési rendszerének karbantartása, fejlesztése, az erő és állóképesség fokozása. Ez a zóna már fokozott megterhelést jelent a testnek, a légzés nehézkessé válik, ilyenkor már nem tud egybefüggő mondatokban beszélni.
Nagyon magas szint (anaerob kapacitás fejlesztő zóna, versenyteljesítmény):
/ perc
Ebben a pulzustartományban csak megfelelő edzettséggel, versenyfelkészülés során és csak rövid periódusokban szabad dolgozni, mivel ez a zóna már nagyon megterheli a keringést, a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül és az izmokban felszaporodik a tejsav. A kezdők mindenképp kerüljék! Ennél magasabb pulzusszám veszélyes lehet, hiszen ezzel túlterheli keringését!
Ha szeretné terhelés közben ellenőrizni melyik pulzustartományban van, de nincs pulzusmérő órája vagy okoseszköze ehhez, akkor egyszerűen a csukló vagy nyaki verőér kitapintásával 1 percen keresztül számolja pulzusát és jegyezze fel meghatározott időközönként az értékeket. Ha nem szeretne ilyen hosszú pihenőt tartani elegendő 6 másodpercig számolni, majd beszorozni 10-zel az értéket. Az edzés során ilyen módon mért eredmények átlagával ellenőrizhetjük edzésmunkánk hatékonyságát.

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!