Ne hagyd, hogy az alkohol vezessen!

A szervezetünk fenntartásához nincs szükségünk az alkoholra. Bár az energiatartalma igen magas – egy gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz –, tápanyagot mégsem viszünk be vele, ezért igazából felesleges számunkra. 

Az alkohollal való viszonyunk alapvetően négyféle lehet. Absztinens, aki soha nem iszik semennyit; mértékletes fogyasztó, aki az ajánlott határok között marad; nagyivó, akinek a fogyasztási mennyiségéből már komoly problémája lehet; alkoholbeteg pedig az, akinek az italozás befejezése olyan komoly problémákat okoz, hogy azok leküzdéséhez terápiára van szüksége. Külön kategória a rohamivó, aki a berúgás reményében rövid idő alatt sok alkoholos italt fogyaszt, és mindezt legalább havonta teszi.

A legtöbben mértéktartónak gondoljuk magunkat az italozás terén, illetve biztosak vagyunk abban, hogy nem érhet minket egészségkárosodás. Azonban a tényleges mércét nem a szubjektív megítélésünk adja, hanem a szervezetünk élettani korlátai. A szakmai ajánlások is ezen alapulnak.

Csak 18 éves kor után fogyasszunk alkoholt! Egyéntől függően körülbelül ekkor fejeződik be az agy érési folyamata, amelyre a rendszeres tinédzserkori italozás negatívan hat. 

Felnőtt férfiaknak napi maximum 2 standard ital az ajánlott mennyiség, felnőtt nőknek pedig napi maximum 1 standard ital – legalább heti 2 nap szünettel. Várandósság és szoptatás alatt fontos, hogy a kismama kerülje az alkoholfogyasztást, mert az hátráltatja a magzat/gyermek fejlődését.

Vajon mennyi egy standard egység?

10 gramm alkoholt tartalmazó ital számít egy standard egységnek. Az otthon elfogyasztott vagy vendéglátóhelyeken felszolgált mennyiségek általában nagyobbak egy egységnél (például egy korsó sör 2 standard italnak felel meg). 

A honlapunkon elérhető kalkulátor segít meghatározni, hogy az elfogyasztott italok hány standard egységnek felelnek meg.

VÉRALKOHOLSZINT KALKULÁTOR

Az alkohol hatása nem csupán a bevitt mennyiségtől, hanem annak felszívódási és lebomlási sebességétől is függ (például evés után, teli gyomorból lassabban jut be a véráramba).

Az aktuális véralkoholszintet befolyásolja az is, hogy a máj óránként csak körülbelül 5–8 grammtól szabadít meg. 

A fogyasztás mellékhatásai

A másnapossággal járó fejfájást egy, a bomlás során felszabaduló molekula – az acetaldehid – okozza. Bár ez a kellemetlen állapot hamar elmúlik, az ajánlott mennyiség feletti alkoholfogyasztásnak számos hosszú távú, negatív hatása van. Rontja az életminőséget, sőt, meg is rövidítheti az életet. Egészségkárosító hatásai közé tartozik a bőr korai öregedése, a csökkent immunvédekezés (például nagyobb hajlam a tüdőgyulladásra), a májkárosodás, a zsibbadó végtagok, az irracionális viselkedés, férfiaknál a potenciazavarok, nőknél pedig a születendő gyermek fejlődési rendellenességei.

A szervezetre gyakorolt hatás mértékét a véralkoholszint mutatja meg. Minél nagyobb ez az érték, annál erősebb ez a hatás. A véralkoholszintről kalkulátorunk ad becsült értéket.

Ha ennyi negatív hatása van, mégis miért fogyasztjuk? 

Ha változtatni szeretnénk egy szokásunkon, előtte fontos megértenünk, mi késztet minket arra. Az alkoholfogyasztás motivációja sokféle lehet, és az életkor előrehaladtával változhat is. Az Egészség elvitelre c. könyvünkben használt felosztással – a külső/belső, illetve pozitív/negatív megerősítés szempontjai szerint – négyféle késztetési típust határoztunk meg:

  • Külső/pozitív megerősítésű, azaz társas vagy szociális motivációról beszélünk, ha valaki elsősorban azért iszik, hogy jó társaságban, barátai, szerettei körében töltse az időt.
  • Belső/pozitív megerősítésű, azaz fokozásos motiváció áll fenn, ha valaki elsősorban azért iszik, mert vágyik az izgalmakra és az intenzív élményekre. Az ilyen emberek általában impulzívak, könnyen barátkoznak és nyitottak a külvilág felé. Előfordulhat, hogy néha rámenősek és agresszívek, könnyen elveszítik az önuralmukat.
  • A belső/negatív megerősítésű, azaz megküzdéses motivációjú italozás elsődleges oka olyan negatív állapot (például szorongás, feszültség, rossz hangulat), amit a fogyasztó szeretne elkerülni.  Általában ezek az emberek nehezen barátkoznak, fokozott aggódás jellemzi őket, illetve nem ritka, hogy önbizalomhiánnyal küzdenek.
  • A külső/negatív megerősítésű motiváció a konformitás alapú ivókra jellemző. Ők azok, akik sokszor a társaság unszolására isszák le magukat. Ez elkerülhető azzal, ha az erre hajlamos személy megtanul nemet mondani, akár őszintén, akár humorral vagy egy kis füllentéssel (,,Most épp gyógyszert szedek, nem kérek!”).

Ha már felismerjük, melyik motiváció jellemző ránk, és ezt össze tudjuk vetni a fogyasztásunk mértékével, jó úton vagyunk annak meghatározásához, szükséges-e az egészségünk érdekében változtatnunk a szokásunkon.

Ha úgy érzi, hogy Önnél is fennáll a függőség veszélye, akkor kérje háziorvosa vagy pszichológus segítségét. Ezen felül az alábbi honlapon is kérhet segítséget.

 

Ábra: Egészségfejlesztési Központ

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!