Az alábbi kalkulátor segítségével Ön is könnyedén kiszámolhatja, hogy milyen pulzus értékek között érdemes mozognia egy adott cél elérése érdekében. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kalkulátor csupán átlag értékekre épül, főleg edzettebb emberek esetén a tartományok jelentősen eltérhetnek, ezért csak megközelítőleg ad pontos eredményt, kezdők számára viszont jó kiindulási alapul szolgálhat. Személyre szabottabb célzónák meghatározása érdekében mérje meg ébredési pulzusát és használja az Összetett pulzustartomány kalkulátort vagy vegyen részt terhelésélettani vizsgálaton.

év 0-99 közötti érték
Nagyon könnyű szint (regeneráló zóna, prevenció):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor teljesen kezdőként szeretne elkezdeni mozogni, illetve akkor, ha egy kiadós edzés után szeretné segíteni a regenerálódását. Ebben a zónában érdemes végezni a bemelegítés első szakaszát, a levezetést és az új összetett mozdulatok tanulását.
Könnyű szint (zsírégető zóna, testsúlykarbantartás):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor célja a zsírégetés és a testsúlykarbantartás. Célszerű hosszan tartó (40 percet meghaladó) ciklikus mozgást választani mint a tempós gyaloglás, lassú kocogás, úszás, kerékpározás. Ebben a zónában mozgás közben még kényelmesen tud beszélni. Ebben a zónában kezdőként is biztonságosan dolgozhat.
Magas szint (aerob kapacitást fejlesztő zóna, szív- és keringésirendszer kapacitásának fejlesztése):
/ perc
Ebben a pulzustartományban érdemes dolgoznia akkor, amikor célja szív- és keringési rendszerének karbantartása, fejlesztése, az erő és állóképesség fokozása. Ez a zóna már fokozott megterhelést jelent a testnek, a légzés nehézkessé válik, ilyenkor már nem tud egybefüggő mondatokban beszélni.
Nagyon magas szint (anaerob kapacitás fejlesztő zóna, versenyteljesítmény):
/ perc
Ebben a pulzustartományban csak megfelelő edzettséggel, versenyfelkészülés során és csak rövid periódusokban szabad dolgozni, mivel ez a zóna már nagyon megterheli a keringést, a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül és az izmokban felszaporodik a tejsav. A kezdők mindenképp kerüljék! Ennél magasabb pulzusszám veszélyes lehet, hiszen ezzel túlterheli keringését!
Ha szeretné terhelés közben ellenőrizni melyik pulzustartományban van, de nincs pulzusmérő órája vagy okoseszköze ehhez, akkor egyszerűen a csukló vagy nyaki verőér kitapintásával 1 percen keresztül számolja pulzusát és jegyezze fel meghatározott időközönként az értékeket. Ha nem szeretne ilyen hosszú pihenőt tartani, elegendő 6 másodpercig számolni, majd beszorozni 10-zel az értéket. Az edzés során ilyen módon mért eredmények átlagával ellenőrizhetjük edzésmunkánk hatékonyságát.

Meghitt, békés karácsonyt és egészségben, sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!