A mentális, pszichológiai egészségprogramok keretében a Semmelweis Egyetem munkatársainak és hallgatóinak lehetőségük van egyéni konzultációra, valamint csoportos (pl. stresszkezelő, kiégést megelőző) foglalkozások igénybevételére. 

A mentális egészség komplex jelentéssel bír. Olyan képességeket feltételez, mint a változások kezelése, a gondolatokra, valamint a negatív és pozitív érzelmekre való válaszadás, ennek elfogadása és kommunikálása. Kiterjed a kapcsolatok létrehozásának és fenntartásának képességére, a stressz kezelésére. A mai rohanó, feladatokkal teli világunkban különösen fontos, hogy a stresszt okozó változásokat megfelelően kezeljük, hiszen ha a feszültség sokáig fennáll, nem tudunk teljesíteni sem a munkahelyünkön, sem a társas kapcsolatainkban.

Munkatársak számára

Egyéni konzultációk

A Családbarát Egyetem Program keretében a Semmelweis Egyetem Dolgozói Tanácsadó Szolgálatot indított a Magatartástudományi Intézet szakmai vezetésével. 

A tanácsadó elsősorban életvezetési nehézségekben, stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget. Az egyéni konzultáció prevenciós jeleggel bír, segítségével megelőzhetőek későbbi komolyabb pszichológiai tünetek. A dolgozók adatai nem kerülnek be az egészségügyi ellátó rendszer adatai közé, az ellátást nem a társadalombiztosítás, hanem az egyetem finanszírozza. 

Jelentkezés

A bejelentkezést követő kapcsolatfelvétel után egy személyes, tájékozódó beszélgetéssel kezdődik a konzultáció, melynek során körüljárják azokat a kérdéseket, problémákat, amelyekben segítséget szeretne kérni a munkatárs, majd feltérképezik a lehetőségeket.  Egy konzultáció időtartama 45 perc. Ezt követően még 3-4 alkalom nyílik arra, hogy  fókuszáltan foglalkozzanak a felmerült problémával.

További információt ide kattintva talál. 

Csoportos foglalkozások

A támogató csoportokat szükséglet alapján, előzetes jelentkezést követően indítják. Munkaközösségeket, csoportokat és egyéni jelentkezőket is várnak a Magatartástudományi Intézet szakemberei.

Az induló csoportokról ide kattintva informálódhat.

Hallgatók számára

Az egyetemi éveket az élet egyik legmeghatározóbb időszakának szokták nevezni. Ugyanakkor ez egyben az egyik legérzékenyebb szakasz is, mely sok változást hoz, és kihívások elé állíthatja a hallgatókat. A tanulmányi terhek, a vizsgaszorongás, az új élethelyzethez alkalmazkodás, de a fiatal felnőttkor tipikus velejárói is, mint a szakmai identitásformálódás, az intim kapcsolat kialakítása vagy az önállósodás mind-mind olyan tényezők, melyek elakadáshoz, krízishez vagy akár súlyosabb mentális problémák kialakulásához is vezethetnek.

A megküzdés elősegítésében, az erőforrások mozgósításában és a megelőzésben kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy a hallgatók mentálhigiénés segítséget kaphassanak. A Családbarát Egyetem Program keretében megújuló és kibővülő, a Magatartástudományi Intézet szakmai vezetése alatt álló Hallgatói Pszichológiai Konzultációs Szolgálat („diáktanácsadó”) szakemberei várják a Semmelweis Egyetem hallgatóit minden olyan pszichológiai problémával, melyek a tanulmányok végzését akadályozzák.

Bejelentkezés: diaktanacsado@med.semmelweis-univ.hu

Pszichológiai témájú egyetemi kiadványok, videók

Dr. Purebl György: COVID-on estem át, pszichológiai tüneteim vannak, mit tegyek? – Rövid útmutató arról, hogyan küzdhetek meg a poszt-covid szindróma pszichológiai tüneteivel 

Mi a kognitív pszichoterápia? (Beck és Greenberg nyomán átdolgozta Dr. Perczel-Forintos Dóra)

20 kérdés, ami segít szembeszállni a negatív gondolkodással (Az Oxford Cognitive Therapy Center anyaga nyomán összeállította Dr. Perczel-Forintos Dóra)

Miért alszunk egyre többen egyre rosszabbul? (az Egy.hu interjúja Dr. Purebl Györggyel)

Dr. Perczel-Forintos Dóra: Tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés

Meditációk: