Iskolakezdési támogatás

A Semmelweis Egyetem évek óta támogatja az iskolai tanulmányaikat megkezdő, illetve folytató, köznevelésben részt vevő gyermekeikre tekintettel dolgozóit, az idei évben az arra jogosultak az iskolakezdés támogatása érdekében az alábbi juttatásban részesülnek:

Köznevelésben résztvevő

 • három vagy több gyermek esetén: 10.000 Ft/gyermek/dolgozó
 • két gyermek esetén: 10.500 Ft/gyermek/dolgozó
 • egy gyermek esetén összesen: 12.000 Ft/dolgozó

Azon munkatársak, akiknek a foglalkoztatásuk mértéke eléri vagy meghaladja az 50 %-ot (részmunkaidőben heti legalább 20 óra időtartamú munkajogviszonyban vagy egészségügyi szolgálati jogviszonyban állnak a Semmelweis Egyetemen), a fenti teljes összegre, míg az ennél kisebb mértékben foglalkoztatottak a juttatás 50 %-ára jogosultak. További információk az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság honlapján olvashatók.

Edenred utalvány: elfogadóhely-kereső

Az állam részéről nagy segítség, hogy az augusztusi családi pótlékkal egyidőben folyósítják a szeptemberit is, azonban ezen túlmenően érdemes utánajárni az elérhető önkormányzati támogatásoknak

Az önkormányzati támogatás általában 5-20 ezer forint közötti összeget jelent és szeptember 30-ig lehet rá jelentkezni. Az önkormányzati támogatás módját és összegét rendeletben határozzák meg. Általában kérelem útján lehet igényelni ezt a támogatást, járjunk utána a lakhelyünk önkormányzatának honlapján.

Az egészségpénztári megtakarításból gyermekenként évente az év első napján érvényes minimálbér összegét felvehető tanévkezdési támogatás címén. Az egészségpénztárban a vásárlásokat igazoló számlákat számolhatod el. Elszámolható: ruha; tanszerek (pl. írószerek, számológép); kötelező olvasmányok (ehhez az iskola igazolására van szükség); sporttagozatos gyermekeknek sporteszközöket/zenetagozatos gyermekeknek a kisebb hangszereket is el lehet számolni (igazolás szükséges). További információért látogassa meg egészségpénztárának weboldalát.

A 2023/24-es tanév rendje

2023. szeptember 1. – tanévkezdés

2023. október 23. (hétfő) – 1956-os forradalom emléknapja

2023. október 28. – november 5. – őszi szünet

2023. december 21. – 2024. január 7. – téli szünet

2024. március 15. (péntek) – a ’48-as szabadságharc ünnepe

2024. március 29. – április 7. – tavaszi szünet

2024. május 1. (szerda) – a munka ünnepe

2024. május 20. (hétfő) – pünkösd

2024. június 22-től – nyári szünet

Pénztárcabarát iskolakezdés

 • érdemes megvárni a tanszerlistát, amit a tanárok, iskolák adnak ki (vásárlás előtt ebből a listából induljunk ki, de a végleges bevásárlólistára csak azok kerüljenek fel, amiket más forrásból – otthon, kölcsön, használt, család-rokonok – nem tudunk beszerezni)
 • részletes bevásárlólista írása, akár a gyerekek bevonásával
 • törekedjünk arra, hogy tartós dolgokat vásároljunk (pl. cserélhető betétes toll; fa vonalzó) 
 • amiről tudni lehet, hogy szükséges lesz (pl. ceruza, toll), azokat érdemes tanév közben, akciók során, fokozatosan megvenni
 • számítástechnikai eszközök beszerzésénél:
  • használjuk ki a készülékbeszámítást
  • nézzük meg az outlet kínálatot
  • olyan teljesítményű gépet válasszunk, amire valóban szükség van

A visszatérés nehézségei

Felkészülés az iskolakezdésre

 • Rendszeres lefekvés: ha minden este ugyanabban az időben küldi ágyba gyermekét, az segít fizikálisan és mentálisan is felkészülni az iskola szezonra.
 • Alakítson ki esti rutint: a rutin segít a gyermeknek a nap végén lehiggadni, elaludni. Ilyen lehet kisebbeknél a fürdés utáni közös meseolvasás, nagyobbaknál pedig a beszélgetés a nap eseményeiről, vagy a gyermeket foglalkoztató kérdésekről.
 • Figyeljen arra, hogy a gyerek eleget mozogjon napközben. Így biztos, hogy nem fog túltengeni benne az energia este.
Betegségek megelőzése

 • evés előtt, kinti játék és WC használat után kézmosás (Ha a szülők ezeket a szabályokat következetesen betartatják otthon, a gyermek minden bizonnyal az iskolában is alkalmazni fogja.)
 • tanítsa meg gyermekének, hogy köhögésnél, tüsszentésnél takarja el zsebkendővel a száját, illetve mindig legyen nála egy kis üveg kézfertőtlenítő gél, amit használjon rendszeresen
 • javasolt az influenza elleni védőoltás
 • kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás és sok vitamin, valamint a nyugodt, gyerekek esetében 9-11 óra alvás mindenképpen segít megelőzni a betegségeket
 • fontos, hogy a gyerek naponta minél több időt töltsön a szabad levegőn, mozogjon, sportoljon
Semmelweis Help

A Semmelweis HELP néven elindított applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. Az applikáció  ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen.

A teljes ismertető ide kattintva érhető el. 

Óvodából iskolába

Alvásproblémák, hasfájás –  mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Ezek a panaszok sokszor csak átmenetiek és néhány hét alatt maguktól elmúlnak, azonban ha állandósulnak, akkor gyermekpszichológushoz kell fordulni. Az iskolába kerülés, az új helyzethez való alkalmazkodás, az elvárások mind hozzájárulhatnak a gyerekek szorongásaihoz, előfordulhat az is, hogy visszalépnek egy korábban már túlhaladott fejlődési szakaszba. Az új kihívások pedig nem csak nekik, hanem sokszor a szüleiknek is lelki gondokat okoznak.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Iskolakezdés mint krízishelyzet

Az iskolakezdés, a teljesítmény-centrikusság, a kortársaknak és az otthoni elvárásoknak való megfelelés – egyebek mellett ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy még az óvatosabb becslések szerint is csaknem minden negyedik-ötödik gyermek küzd valamilyen pszichés problémával. Ezek túlmutatnak az alkalmazkodási nehézségeken; megjelenhet depresszió, szorongás, deviáns viselkedés, de van, hogy testi tünetek, például has- vagy fejfájás jelentkezik – mondja dr. Csenki Laura. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermek klinikai szakpszichológusa szerint számtalan krízissel kell megküzdeniük a gyerekeknek.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Gyermekfelügyelet a szünetekben

A  Családbarát Egyetem Program kisgyermekeseknek szóló támogatása keretében a tanítási szünetekhez igazodva gyermekfelügyeletet szervezünk a munkatársak általános iskoláskorú gyermekei számára. Programjaink során a Pető András Kar konduktorai látják el a szakmai feladatokat. Szakembereink az életkori sajátosságokat figyelembe véve tervezik meg a foglalkozásokat, melyek egy része irányított tevékenység (kézműves- és sportfoglalkozások, vetélkedők), másik része a gyermekek igényeihez igazodó szabadidős tevékenységek, köztük kulturális, művelődési és szórakoztató programokkal. Célunk, hogy a kollégák gyermekei biztonságos, szeretetteljes környezetben, jó hangulatban töltsék idejüket.

A gyermekfelügyelet biztosításának különleges módja a #mutiholdolgozol élménynap szervezése és kivitelezése. A program küldetése, hogy a munkatársak gyermekei minél inkább megértsék, lássák, hol és mit dolgoznak a szüleik, és a családbarát vállalat mellett a vállalatbarát család modelljét is megteremtse. Az élménynapokra az egyetem szakemberei izgalmas programokkal készülnek, saját szakterületüket gyermekbarát, izgalmas és látványos módon mutatják be, osztatlan sikert aratva a fiatalok közt.